Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Δείτε αναλυτικά όλα όσα αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν
Με αναφορά στην ελληνο-τουρκική προσέγγιση, το κοινό ανακοινωθέν Τουρκίας-ΗΠΑ μετά τη συνεδρίαση του Κοινού Στρατηγικού Μηχανισμού στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με το κείμενο, «ο υπουργός Φιντάν και ο υπουργός Μπλίνκεν συζήτησαν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας. Ο υπουργός Μπλίνκεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεχιζόμενη δέσμευση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το Δεκέμβριο του 2023 στην Αθήνα και της υπογραφής της Διακήρυξης Τουρκίας-Ελλάδας για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία».
Το ανακοινωθέν της Τουρκίας και των ΗΠΑ αναφέρει επίσης τα εξής:
«Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προήδρευσαν στην έβδομη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ στις 7-8 Μαρτίου 2024 στην Ουάσιγκτον. Ο Στρατηγικός Μηχανισμός περιλάμβανε ανοικτές προς συνεργασία στρατηγικές συζητήσεις υπό την ηγεσία ανώτερων αξιωματούχων του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 7 Μαρτίου, ενώ ακολούθησε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Φιντάν και του υπουργού Μπλίνκεν στις 8 Μαρτίου.
Ο υπουργός Φιντάν και ο υπουργός Μπλίνκεν επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, θετική διμερή ατζέντα που προωθεί τους κοινούς στόχους και αντιμετωπίζει τις αναδυόμενες παγκόσμιες προκλήσεις.
Συζήτησαν την ενίσχυση της σχέσης Τουρκίας-ΗΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών προτεραιοτήτων, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της αμυντικής συνεργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου, της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και των σχέσεων μεταξύ των λαών».
Αμφίδρομη αμυντική συνεργασία
Χωρίς να κατονομάζονται τα F-16, το ανακοινωθέν αναφέρει ότι «ως οι δύο μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, επανέλαβαν τις δεσμεύσεις καθώς και τη σημασία μιας αποκατεστημένης αμφίδρομης αμυντικής εμπορικής σχέσης για την ενίσχυση των δυνατοτήτων, τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας και την αύξηση της ισχύος της συλλογικής ασφάλειας.
Ανακοίνωσαν ότι ο αμυντικός εμπορικός διάλογος Τουρκίας-ΗΠΑ θα συναντηθεί το 2024 και οι δύο χώρες θα επιδιώξουν ευκαιρίες για την προώθηση της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας».
Πυρηνική συνεργασία
«Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν, επίσης, ιδίως υπό το πρίσμα των στόχων του καθαρού μηδενικού στόχου, την αυξανόμενη σημασία της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας, τόσο της συμβατικής όσο και των μικρών μοριακών αντιδραστήρων, που αναπτύσσονται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας, προστασίας και μη διάδοσης, και ενθάρρυναν τον τουρκικό και τον αμερικανικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να διερευνήσουν τις ευκαιρίες και να αναπτύξουν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας στον τομέα αυτό.
Τα μέρη επιθυμούν οι στρατηγικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να συνεχίσουν να προοδεύουν και χαιρετίζουν την αύξηση των διμερών επαφών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου