Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

«Η Βαγδάτη πρέπει να χρησιμοποιήσει βία κατά των επιθέσεων του τουρκικού κράτους» – Ιρακινοί εμπειρογνώμονες


Μάρτιος 10, 2024. Ελλάδα.

Το τουρκικό κράτος αυξάνει τις επιθέσεις του εναντίον αμάχων στο Ιράκ, ειδικά στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, διαπράττοντας καθημερινά διάφορα εγκλήματα κατά πολιτών, χωρίς επίσημη θέση από το Ιράκ ή τα Ηνωμένα Έθνη, οι ειδικοί ζητούν τη χρήση βίας για την αποτροπή αυτών των επιθέσεων.

Αμπάς Τζουμπούρι

Ο Αμπάς Τζουμπούρι, πολιτικός αναλυτής, είπε στο Rojnews ότι η Τουρκία έχει εισέλθει στο Ιράκ και στην περιοχή του Κουρδιστάν για περισσότερα από 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει περισσότερες από 22 στρατιωτικές βάσεις. Διενεργεί επιθέσεις βαθιά μέσα στην περιοχή του Κουρδιστάν, εκτός από τον εκτοπισμό των χωρικών της περιοχή, η οποία αποτελεί παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση σιωπά για αυτό το θέμα, επειδή η απάντηση της βίας δίνεται μόνο με τη βία, η Τουρκία θέλει να επιστρέψει στις Συμφωνίες του Όσλο του 1923 που υπογράφηκαν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις οποίες η Τουρκία αποφάσισε να επεκτείνει τις δυνάμεις της  στην περιοχή του Ιράκ. Αυτή η συμφωνία έχει ακυρωθεί, οπότε γιατί η Τουρκία να αυξήσει τις δυνάμεις της στην περιοχή του Κουρδιστάν και στο Ιράκ;

«Υπάρχουν πολλά υπομνήματα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τα Ηνωμένα Έθνη που ζητούν τον τερματισμό των επιθέσεων της Τουρκίας, αλλά δεν έχει υπάρξει απάντηση μέχρι στιγμής, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει σαφής συνεργασία από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το κάνει αυτό.

Στις 8 αυτού του μήνα, τα κατοχικά τουρκικά κρατικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίθεση στο χωριό Shiladze της επαρχίας Ντούχοκ, σκοτώνοντας αρκετούς πολίτες, ενώ αυτοί οι πολίτες είχαν πάει να μαζέψουν χόρτα της άνοιξης σε αυτές τις περιοχές.

Ο Εϊμάντ Αλό, ειδικός σε στρατιωτικές υποθέσεις, είπε στο Rojnews ότι οι επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί στην περιοχή του Κουρδιστάν είναι επικίνδυνοι και έχουν πολιτικές, ασφαλιστικές και κοινωνικές διαστάσεις, που σχετίζονται με την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Εϊμάντ Αλό

Πρόσθεσε ότι η έλλειψη στρατιωτικών δυνάμεων ή η απουσία του ιρακινού ομοσπονδιακού στρατού στις συνοριακές περιοχές της περιοχής του Κουρδιστάν θα αυξήσει και θα επιδεινώσει τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ, προσθέτοντας ότι υπάρχει κοινό συμφέρον μεταξύ της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν και της Τουρκίας.

Το ιρακινό κοινοβούλιο ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να εκδώσει δεσμευτικό ψήφισμα για την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την οικονομική κάρτα κατά του τουρκικού κράτους, προκειμένου να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιθέσεις στο Ιράκ και την περιοχή του Κουρδιστάν και να επιστρέψει το μερίδιο του ιρακινού νερού.

Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός αναλυτής Αλί Φαζουλάχ είπε στο Rojnews ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί από την Τουρκία είναι ένα μήνυμα ασέβειας προς την ιρακινή κυβέρνηση και τον ιρακινό λαό. Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι παραβίαση των συνόρων της χώρας μας, παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας.

Αλί Φαζουλάχ

«Αισθανόμαστε ότι οι διεθνείς θεσμοί ήταν άχρηστοι γιατί δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια στην περιοχή και δεν υπάρχουν θέσεις ενάντια στις ενέργειες της Τουρκίας», είπε.

Σύμφωνα με το Rojnews, το κατοχικό τουρκικό κράτος προσπαθεί να επιβάλει τον έλεγχό του σε περιοχές που εκτείνονται από το Ιράκ έως τη Συρία, έξω από την επικράτειά του.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου