Μεγάλο προβληματισμό προκάλεσε η δήλωση Ερντογάν για την Κύπρο
Βήματα πίσω πήγανε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την προκλητική δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μισό αιώνα μετά, αρνείται να αποδεχτεί ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και παράνομης κατοχής.
Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασαν ταυτόχρονα και οι τοποθετήσεις τους ήταν αυστηρές και απείχαν κατά πολύ από το καλό κλίμα που υπήρχε μέχρι και χθες στις διμερείς μας σχέσεις.
Για πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων έκανε λόγο το υπουργείο εξωτερικών ενώ ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι φωνάζουμε δυνατά τη θέση μας, η ελληνική θέση είναι η επίλυση του Κυπριακού με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις αποφάσεις Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ .
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πόσο καλό θα είναι το κλίμα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν σε ενάμιση μήνα;
Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ετοιμάζονται να ενημερώσουν τους ευρωπαίους εταίρους στην επόμενη σύνοδο κορυφής. Στην Κύπρο υπάρχει ανησυχία εν όψει και των νέων διαβουλεύσεων υπό την εποπτεία του ΟΗΕ , με την Αγκυρα να θέτει προϋποθέσεις για να επανέλθει σε διαδικασία, οι οποίες προδικάζουν εν πολλοίς και το αποτέλεσμα, είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι.
Ποιες είναι αυτές σύμφωνα με κυπριακές πήγες;
- Πρώτον, απευθείας εμπόριο, μέσα από το αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της Αμμοχώστου. Φαίνεται να επιμένουν πρωτίστως στο θέμα της αναγνώρισης του αεροδρομίου και τη λειτουργία του μέσα από διάφορες φόρμουλες.
- Δεύτερον, συμμετοχή της αποσχιστικής οντότητας, του κατοχικού καθεστώτος, σε διεθνή φόρα αλλά και Διεθνείς Οργανισμούς, με ειδικό καθεστώς. Όπως συμβαίνει με Ταϊβάν και Κόσσοβο.
- Τρίτον, αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του καθεστώτος που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι σε περίπτωση αποτυχίας της νέας προσπάθειας. Με απλά λόγια αναβάθμιση του ψευδοκράτους και δημιουργία δύο κρατών.
Όλα αυτά βέβαια δεν θα αποτελέσουν θέμα στην ατζέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν καθώς το Κυπριακό δεν είναι διμερές θέμα. Όμως ενδεχόμενο ναυάγιο των διαβουλεύσων εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην εξίωση να προσθέσουμε και τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία που θα γίνουν στις 31 Μαρτίου.
Οι Τούρκοι ψηφοφόροι εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με το αν θα ξαναδώσουν την ψήφο τους στους υποψηφίους του Τούρκου προέδρου, όπως έκαναν στις διπλές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου ο Ερντογάν δεν έκρυψε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνον θα ήταν να ξανακερδίσει ο υποψήφιός του την Κωνσταντινούπολη, την μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη της χώρας την οποία έχασε το 2019 από τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου.
Η τελευταία έρευνα της γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων KONDA δείχνει ότι υπάρχει τελικά ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου εμφανίζεται να προηγείται του Κουρούμ με σημαντική διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του άμεσα και άρα να ξαναβάλει ψηλά την εθνικιστική ρητορική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου