Στις 13 Μαρτίου, ψηφίστηκε στην Βουλή η κύρωση των δύο Μνημονίων Συμφωνίας μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, που αφορούν την απόσπαση/ τοποθέτηση προσωπικού του Ελληνικού Στρατού σε μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAREUR) και στην Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM).
Για τον λόγο αυτόν, με τους συγκεκριμένους οργανισμούς των ΗΠΑ ως εκπροσώπους του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης, υπογράφηκαν τα δύο μνημόνια. Σε αμερικανικές μονάδες στην Ευρώπη θα τοποθετηθούν 3 αξιωματικοί και 2 στην USSOCOM.
Τα δύο μνημόνια τίθενται σε ισχύ την ημερομηνία κατά την οποία η Ελληνική Δημοκρατία θα παράσχει γραπτή κοινοποίηση μέσω διπλωματικών διαύλων ότι έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εσωτερικές διαδικασίες ώστε να τεθούν σε ισχύ. Η ισχύς τους ορίζεται σε 10 έτη και δύναται να παραταθεί με γραπτή συμφωνία.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, του Μνημόνιο με τον Στρατό των ΗΠΑ, θα καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες και θα προσφέρει απόκτηση εμπειρίας σε περιβάλλον πολυεθνικής διαλειτουργκότητας. Γενικότερα, θα ενδυναμώσει τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο Στρατών και θα ενισχύσει την διμερή αμυντική συνεργασία. Τα τοποθετούμενα στελέχη, θα αποκτήσουν εμπειρία, μέσω της εξοικείωσης με την επιχειρησιακή οργάνωση και λειτουργία του Στρατού των ΗΠΑ.
Στην περίπτωση του δευτέρου Μνημονίου, οι δύο θέσεις θα επανδρωθούν από αξιωματικούς της ΔΕΠ στην Αεροπορική Βάση Μακ Ντηλ, στην Τάμπα της Φλόριδας, όπου εδρεύει η USSOCOM. Από την επίσκεψη του νυν Α/ΓΕΕΘΑ, ως διοικητού της ΔΕΠ, τον Ιούλιο του 2023 στην USSOCOM, είχε γίνει ήδη η παρουσίαση του πρώτου Έλληνα αξιωματικού. Το σχετικό Μνημόνιο είχε υπογραφεί στις 24 Δεκεμβρίου 2021 στην Αθήνα και στις 7 Μαΐου 2022 στην Τάμπα των ΗΠΑ.
Η μία θέση, βαθμού αντισυνταγματάρχη, ορίζεται ως Αξιωματικός Ανταλλαγής – Επιχειρησιακός Αξιωματικός Σχεδιασμού Πολυεθνικών Ειδικών Επιχειρήσεων, με καθήκοντα την υποστήριξη και παροχή συμβουλών στον Διευθυντή Επιχειρήσεων για σχεδίαση, οργάνωση και κατανόηση παγκοσμίων Ειδικών Επιχειρήσεων. Η τοποθέτησή του γίνεται στο Τμήμα Διεθνών Επιχειρήσεων, ένα από τα 9 Τμήματα της Διεύθυνσης J3. Ο χρόνος θητείας ορίζεται σε 2-3 έτη.
Η δεύτερη θέση ορίζεται με κύριο τίτλο Εκπαιδευτής στην Ακαδημία Ανώτερου Μόνιμου Προσωπικού Πολυκλαδικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOFSEA) και δευτερεύοντα Επιχειρησιακός Αξιωματικός Σχεδιασμού Πολυεθνικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Ο χρόνος θητείας έχει ορισθεί σε 3 έτη.
Στους βραχυπρόθεσμους στόχους του Μνημονίου Συμφωνίας, αναφερεται ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας από την USSOCOM, με παράλληλη διασύνδεση με την Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCC) η οποία αποτελεί και εθνική υποχρέωση της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην συνεργασία μεταξύ των Δυνάμεων Ειδικών
Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ για την απόκτηση εμπειρίας, που αφορά κυρίως σε επιχειρήσεις, ανάπτυξη, οργάνωση, δόγματα και τακτικές των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, ως μέσο επίτευξης στρατηγικών
στόχων. Η αμερικανική πλευρά προσβλέπει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ του προσωπικού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο κρατών.
ΠΗΓΗ https://doureios.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου