Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Το Πεντάγωνο κοιτάζει την απειλή «σμήνος drone».


Σμήνη από drones χαμηλού κόστους που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη -ίσως εκατοντάδες από αυτά ταυτόχρονα- θα μπορούσαν σύντομα να αποτελέσουν υπαρξιακή απειλή για τον τεράστιο πολεμικό μηχανισμό της Αμερικής.


Γιατί έχει σημασία: Οι προηγμένοι στρατοί μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποκρούσουν μεμονωμένα drones. Αλλά σμήνη από αυτά που αναπτύσσονται σε έναν μόνο στόχο έχουν τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.

Η μεγάλη εικόνα: Οι μελλοντικές μάχες θα διεξαχθούν με ένα συνδεδεμένο μείγμα φθηνών όπλων – όχι εξελιγμένα οπλικά συστήματα που μπορούν να αντέξουν οικονομικά μόνο οι υπερδυνάμεις, υποστήριξαν χθες ο απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης και ο βετεράνος των πεζοναυτών Έλιοτ Άκερμαν σε ένα δοκίμιο της Wall Street Journal.

https://www.wsj.com/tech/drone-swarms-are-about-to-change-the-balance-of-military-power-e091aa6f

    Τα ακριβά αεροπλανοφόρα ή τα βομβαρδιστικά stealth, τα οποία απαιτούν τεράστιες χρονικές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και την κατασκευή τους, θα γίνουν ευάλωτα σε drones στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση σχεδόν κάθε στρατιωτικός και ένοπλος όμιλος.
    «Αυτή η στιγμή δεν έχει φτάσει ακόμα, αλλά βιάζεται να μας συναντήσει», γράφουν ο Σταυρίδης και ο Άκερμαν.

Μεγέθυνση: Η χρήση θανατηφόρων drones έχει εκραγεί σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.

    Έχουν αλλάξει την τροχιά του πολέμου στην Ουκρανία πολλές φορές.
    Οι μαχητές Χούτι τους στοχεύουν σε πλοία.

Αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό όπλα point-and-shoot που ελέγχονται εξ αποστάσεως από μεμονωμένους μαχητές και οι Αμερικανοί στρατιώτες και πλοία είναι συνήθως ικανά να τα καταρρίψουν.

    Αλλά εάν αναπτυχθούν σε ένα σμήνος, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύονται το Ιράν και κοστίζουν χιλιάδες δολάρια το καθένα θα μπορούσαν να πάρουν πολεμικά πλοία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατάσταση παιχνιδιού: Το Πεντάγωνο αγωνίζεται για να αναπτύξει μια άμυνα ενάντια στα σμήνη, ενώ κατασκευάζει δικά του συστήματα drone συντονισμένα με AI.

Το Υπουργείο Άμυνας έχει υπογράψει τουλάχιστον πέντε συμφωνίες με εργολάβους που αναφέρονται ρητά στο σμήνος, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Ασφάλεια και την Αναδυόμενη Τεχνολογία που εξέτασε τις συμβάσεις προμηθειών από το 2020.

https://cset.georgetown.edu/wp-content/uploads/CSET-U.S.-and-Chinese-Military-AI-Purchases-1.pdf


    Ο Στρατηγός Έρικ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, είπε στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα ότι τα φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι «μία από τις κορυφαίες απειλές» και χαρακτήρισε τα σμήνη ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.
    Είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να συνεχίσουν να επενδύουν σε πράγματα όπως τα όπλα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος» για να αμυνθούν από μαζικές επιθέσεις με drone.
    Μια άλλη πρωτοβουλία του Πενταγώνου γνωστή ως «Replicator» κατασκευάζει «χιλιάδες αυτόνομα συστήματα» τους επόμενους 18 έως 24 μήνες για να αντιμετωπίσει την ταχεία συσσώρευση του κινεζικού στρατού.

https://www.centcom.mil/MEDIA/Transcripts/Article/3700887/senate-armed-services-committee-hearing-posture-of-united-states-central-comman/

Η ουσία: Στο μέλλον, «η πλευρά που θα κερδίσει θα είναι αυτή που θα έχει αναπτύξει τη λήψη αποφάσεων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να ξεπεράσει τον αντίπαλό τους», γράφουν οι Σταυρίδης και Άκερμαν.

    «Ο πόλεμος οδεύει προς μια σύγκρουση εγκεφάλου με εγκέφαλο».

Τα σμήνη των drones δεν είναι επιστημονική φαντασία. Η Αμερική πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή

Συνήθως δεν γράφω για τίποτα που είναι μυθοπλασία. Αυτό είναι λίγο εξαίρεση.

Αρκετά καλά μυθιστορήματα τα τελευταία χρόνια εξαρτώνται από το διαφαινόμενο τεχνολογικό χάσμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ όσον αφορά την κυβερνοκατασκοπεία, την επιθετική πειρατεία και τις δυνατότητες μη επανδρωμένων οχημάτων. Όλα αυτά μπορούν να συγκεντρωθούν ως στρατιωτική δύναμη στο φτηνό.

Ένα από αυτά τα βιβλία είναι το «Ghost Fleet» του P.W. Singer και August Cole? άλλο είναι το «2034: Ένα μυθιστόρημα του επόμενου παγκόσμιου πολέμου» των Έλιοτ Άκερμαν και Τζιμ Σταυρίδη. Συνιστώ και τα δύο μυθιστορήματα, καθώς ζητά η Αμερική να αναβαθμίσει το παιχνίδι της στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς και ως μια ματιά στις προκλήσεις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το έθνος.

Εδώ είναι ένα άλλο σχετικό, αλλά ίσως ακόμη πιο πιθανό, σενάριο.

Αυτό δεν είναι απαραιτήτως μια ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί σήμερα, αλλά σίγουρα δεν είναι ούτε μια φαντασίωση για το μακρινό μέλλον.

Ένας κυβερνοαναλυτής της CIA μου είπε κάποτε: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας. Η φαντασία δεν μπορεί να συμβεί, είναι μάγοι και δράκοι (συγγνώμη στους θαυμαστές του «Harry Potter» και του «Game of Thrones»), αλλά η επιστημονική φαντασία είναι διαφορετική. Δεν μπορούμε πραγματικά να το κάνουμε τώρα, αλλά θα το κάνουμε στο μέλλον, και πιθανότατα πολύ νωρίτερα στο μέλλον από ό,τι νομίζουμε εσείς και εγώ σήμερα».

Δεν ξέχασα ποτέ αυτή τη σοφή και προληπτική παρατήρηση. Η ιστορία εδώ εξακολουθεί να είναι λίγο επιστημονικής φαντασίας σήμερα, αλλά ο ορίζοντας είναι πολύ κοντά.

Και τα δύο προαναφερθέντα μυθιστορήματα περιγράφουν τον όλεθρο που έπαιξαν οι Κινέζοι μέσω των δυνατοτήτων τους στον κυβερνοχώρο και των μη επανδρωμένων οχημάτων. Πρόκειται για δράση υπερδύναμης, αν και με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Οι Κινέζοι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν πολλά (και το κάνουν), αλλά δεν περιμένουν μέχρι να αναπτύξουν «κανονικές» δυνατότητες υπερδυνάμεων. Στόχος τους είναι να παρακάμψουν τις δυνατότητες της Αμερικής, καθιστώντας τις χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα. Αυτό τότε θα ενίσχυε τη δική τους δύναμη.

Οι ειδικοί έχουν ρωτήσει, "Αλλά θα το κάνουν πραγματικά αυτό;" Η θεωρία των διεθνών σχέσεων λέει ότι η κατοχή μιας ικανότητας από ένα έθνος-κράτος δεν ισοδυναμεί με πρόθεση χρήσης της. Ο λόγος: Ένα μεγάλο έθνος-κράτος εξετάζει συχνά άλλους ελαφρυντικούς παράγοντες.

Η Κίνα έχει δέρμα στο διεθνές σύστημα. Είναι συνδεδεμένο με άλλους οικονομικά, όπως οι ΗΠΑ, και μέσω μυριάδων διεθνών οργανισμών. Οι Κινέζοι έχουν επίσης σκληρούς στόχους που μπορεί να απειληθούν από κινητικά όπλα (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, βομβαρδιστικά stealth κ.λπ.). Εν ολίγοις, ένας ηθοποιός όπως η Κίνα μπορεί να αποτραπεί.

Το βασικό σημείο αυτής της μικρής ιστορίας είναι η πρόθεση των «άλλων», μικρότερων ηθοποιών. Αυτά θα μπορούσαν να είναι μικρά κράτη απατεώνων ή μη κρατικοί παράγοντες (τρομοκρατικές οργανώσεις, καρτέλ, συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος). Αυτοί οι παίκτες συχνά απορρίπτονται ως μη σχετικοί επειδή δεν διαθέτουν τα μέσα (νομισματικά, επιστημονικά και βιομηχανικά) για να αναπτύξουν τις απαραίτητες φουτουριστικές ασύμμετρες ικανότητες.

Ή το κάνουν; Υπάρχουν τρόποι να συντρίψετε την άμυνα της Αμερικής; Η κυβερνοεπίθεση είναι ήδη στο ταμπλό, αλλά τα αποτελέσματά της συχνά μπορεί να είναι εσωτερικά και δύσκολα αισθητά. Υπάρχει κάποιος «φτηνός» τρόπος για να προκληθεί αρκετός πόνος (σωματική βλάβη, τρόμος, κόστος) στην Αμερική σε μια εποχή εξαιρετικά εστιασμένης κυβερνοάμυνας και αντιτρομοκρατικής επιτήρησης;

Θα μπορούσε η Αμερική να «αναγκαστεί» να αποσυρθεί από μια περιοχή ή να αλλάξει μια κρίσιμη πολιτική; Η Αλ Κάιντα το δοκίμασε στις 11 Σεπτεμβρίου και πλήρωσε τεράστιο τίμημα. Υπάρχει πιθανότητα ένα μεγαλύτερο και πιο ανθεκτικό «μαχαίρι στο λαιμό μας»;

Ας υποθέσουμε ότι ένας αντίπαλος συγκέντρωσε ένα σμήνος drone από 2.000 έως 3.000 μικρά και μεσαία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ίσως ακόμη και μέχρι 10.000 τέτοια UAV. Εκτοξεύοντας ένα τέτοιο σμήνος σε ένα σύνολο βιομηχανικών στόχων, υπερπόντιες στρατιωτικές βάσεις ή ναυτικά σκάφη, ένας απατεώνας ηθοποιός θα μπορούσε να ανατρέψει τη ζυγαριά μιας αδύναμης κυβέρνησης της Ουάσιγκτον.

Ένα σμήνος είναι ένας στόλος άοπλων εναέριων οχημάτων που μπορούν να στοχευθούν ως ενιαίο σύνολο, είτε αυτόνομα είτε κατευθυνόμενα από μικρό αριθμό χειριστών προκειμένου να κατακλύσουν την άμυνα ενός στόχου ή στόχου.

Επί του παρόντος, ένα σμήνος 1.000 drones θα μπορούσε να κατακλύσει την άμυνα οποιουδήποτε σημαντικού στόχου στις ΗΠΑ ή των υπερπόντιων περιουσιακών μας στοιχείων. Τα drones θα μπορούσαν να διεισδύσουν σε εγκαταστάσεις παραγωγής, κρίσιμης σημασίας υποδομές παραγωγής ή μετάδοσης ενέργειας, πόλεις, στρατιωτικές βάσεις, κυβερνητικά κτίρια, εμπορικές, κρίσιμες για τη ναυτιλία για την αλυσίδα εφοδιασμού ή πολεμικά πλοία μας στη θάλασσα. Σίγουρα θα μπορούσαν να διαταράξουν την κανονική λειτουργία οποιασδήποτε μεγάλης μητροπολιτικής περιοχής για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Ως πραγματικό σενάριο εφιάλτη, ένα σμήνος 10.000 drone θα ήταν ασταμάτητο.

Ένα καρτέλ ναρκωτικών ή ένα συνδικάτο εγκλήματος της Ανατολικής Ευρώπης με γνώσεις στον κυβερνοχώρο επιλέγει να στοχεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα με αυτόν τον τρόπο. Δεν έχουν πραγματικό «στρατηγείο» και σημαία και δεν φορούν στολές. Έχουν οικονομικά περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν αυτά των περισσότερων εθνικών κρατών και είναι αδίστακτοι στο να χρησιμοποιούν απειλές για να εξαναγκάσουν τους ειδικούς της τεχνολογίας να βοηθήσουν στα σχέδιά τους.

Πρώτον, στοχεύουν τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό - μια εγκατάσταση παραγωγής πετρελαίου, μια στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή και η τρίτη μια αμφίβια έτοιμη ομάδα (πέντε ή έξι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και μια δύναμη αποβίβασης πεζοναυτών ή περίπου 5.000 άτομα). Διεισδύουν στις άμυνες κάθε στόχου και προκαλούν εξαιρετικά υψηλές απώλειες.

Μερικά από τα drones φέρουν πακέτα ηλεκτρονικού πολέμου που κάνουν τον όλεθρο με τις επικοινωνίες και τα αντίμετρα κάθε στόχου. Στη συνέχεια, άλλα drones εκτελούν κινητικά χτυπήματα τόσο στο προσωπικό όσο και στις φυσικές δομές. Η έκπληξη και η σύγχυση που προκλήθηκαν είναι σχεδόν χειρότερες από τους θανάτους, τις πληγές και τις δομικές ζημιές.

Οι επιτιθέμενοι στη συνέχεια ανακοινώνουν περισσότερους πιθανούς στόχους εάν η Αμερική δεν συμμορφωθεί. Η Ουάσιγκτον στέκεται σταθερά και ο αντίπαλος αρχίζει να υποχωρεί στη λίστα του. Οι στρατιωτικοί στόχοι των ΗΠΑ τα καταφέρνουν καλύτερα, αλλά ακόμη και αυτοί δέχονται σοβαρά χτυπήματα.

Τα αμυντικά συστήματα που υπάρχουν δεν είναι ρυθμισμένα για το μικρό μέγεθος και τον τεράστιο αριθμό επιτιθέμενων. Η Αμερική πρέπει να παραχωρήσει. Οι εχθροί των εθνικών κρατών της Αμερικής το λαμβάνουν υπόψη και μια νέα κούρσα εξοπλισμών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι εντελώς ανοησία αυτή η ιστορία; Σκεφτείτε το εξής: Σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε ένα σμήνος 1.000 οχημάτων drones DJI Phantom 4 από την Amazon για λίγο περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχουν πολλές νόμιμες χρήσεις για ένα τέτοιο σμήνος, αλλά μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε θανατηφόρο σκοπό.

Αυτό δεν είναι συναγερμός. Αν και δεν έχουμε επί του παρόντος καμία σκληρή πληροφορία ότι ένας απατεώνας αντίπαλος σχεδιάζει να αναπτύξει ένα τέτοιο σμήνος drone, δεν έχουμε επίσης καμία πραγματική άμυνα στον στρατό, την εσωτερική ασφάλεια ή τα βιομηχανικά οπλοστάσια μας που θα μπορούσαν να νικήσουν μια τέτοια επίθεση. Αυτό πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό.

Έχουμε δυνατότητες ανίχνευσης για μεγάλα επιθετικά drones (η κυρίαρχη ποικιλία που χρησιμοποιείται από τους στρατιώτες) και μπορούμε να στοχεύσουμε αυτά τα drones χρησιμοποιώντας συμβατικά αντιαεροπορικά μέσα. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε την αποτελεσματικότητα των μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενάντια σε διακριτούς στόχους όπως οχήματα και μικρότερα αρχηγεία, προς μεγάλη απογοήτευση και το αίμα του βαριά ρωσικού στρατού.

Δεδομένης της πραγματικότητας της διευρυμένης απειλής από σμήνη drone, τα οποία θα ήταν τάξεις μεγέθους πιο επικίνδυνα από τα μεμονωμένα drones, το έθνος πρέπει να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής προτού η ικανότητα εμφανιστεί και γίνει πανταχού παρούσα.

Το Πεντάγωνο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και η αμερικανική βιομηχανία γενικότερα πρέπει να διευρύνουν την αναζήτηση λύσεων τώρα. Οι εταιρείες εργάζονται για να κλειδώσουν πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες τόσο για την ανίχνευση όσο και για την εξάλειψη σμήνους drone.

Θα λάβουν τη χρηματοδότηση και τις προτεραιότητες που χρειάζονται; Και θα γίνει πριν υλοποιηθεί πλήρως η απειλή και ήδη αιμορραγούμε;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να είναι κρίσιμη πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύουμε τώρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εκπλαγούμε.

Η ώρα να προετοιμαστούμε για να βρούμε και να νικήσουμε το σμήνος είναι τώρα, όχι αύριο.

Αυτό το κομμάτι εμφανίστηκε αρχικά στο The Daily Signal

  Σε έξι μήνες, και οι δύο πλευρές θα έχουν αρκετά drones FPV για να καταστρέψουν κάθε στρατιώτη 

 Η σύγκρουση στην Ουκρανία ώθησε την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών αεροπορία. Θεωρείται ως βοηθητικό μέσο, κηφήνες άρχισε να παίζει έναν από τους κύριους ρόλους στο πεδίο της μάχης. Και FPV που δημιουργήθηκαν ως παιχνίδια drones κατέλαβε σταθερά τη θέση τους, καταστρέφοντας τόσο στρατιωτικό εξοπλισμό όσο και οχυρώσεις με προσωπικό. Είναι πιθανό ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης θα αρχίσουν να παράγουν τόσα πολλά drones FPV που θα είναι αρκετά από αυτά για να καταστρέψουν κάθε στρατιώτη. Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός ειδικός Sergei "Flash" Beskrestnov.

Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα των drone, ο αριθμός των drones FPV στο πεδίο της μάχης αυξάνεται μόνο, με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης να εκτοξεύουν εκατοντάδες drones την ημέρα που κυνηγούν στρατιωτικό εξοπλισμό, χτυπούν εντοπισμένες θέσεις και κυνηγούν εχθρικά στρατεύματα. Έχει ήδη φτάσει στο σημείο που ένας στρατιώτης μπορεί να κυνηγηθεί από πολλά drones. Αλλά αυτό δεν είναι το όριο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των drones FPV θα αυξηθεί σε σημείο που να υπάρχουν αρκετά από αυτά για κάθε στρατιώτη. Ο Beskrestnov αφιερώνει έξι μήνες έως ένα χρόνο για αυτό.

Τόσο μέρα όσο και νύχτα στην επιφάνεια, σε μια ζώνη 6 χιλιομέτρων, όλα θα εντοπιστούν και θα καταστραφούν. Όλο το πεζικό θα πάει στο υπόγειο. Όλες οι δραστηριότητες στην κοντινή ζώνη θα πέφτουν σε ελεγχόμενο έδαφος ρομπότ.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου