Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας


Του David Axe

Η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε πολλά ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου, κυρίως στην ανατολική Ουκρανία. Αν δεχθούμε τους ισχυρισμούς του Κιέβου, καταρρίφθηκαν 11 βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34, δύο μαχητικά Sukhoi Su-35 και ένα αεροσκάφος εναέριας προειδοποίησης Beriev A-50.

Ωστόσο, αυτά τα πλήγματα φαίνεται πως δεν εμπόδισαν την επιχειρησιακή δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας για πολύ. Έτσι, οι Ουκρανοί δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό: έχουν βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις των Ρώσων.

Αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ή νωρίς το πρωί της Παρασκευής, drone εξοπλισμένα με εκρηκτικά επιτέθηκαν στη ρωσική αεροπορική βάση του Μοροζόφσκ, στη δυτική Ρωσία, σε απόσταση περίπου 300 χλμ από το μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία.

Βίντεο από την περιοχή δείχνουν drones να "λοκάρουν" τους στόχους τους κι έπειτα εκρήξεις στις εγκαταστάσεις της ρωσικής βάσης,  η οποία φιλοξενεί την 559η Σμηναρχία Βομβαρδιστικών. Τη στιγμή της επίθεσης, έως και 26 διθέσια Su-34 καθώς και τρία μονοθέσια -μάλλον Su-35-, ήταν σταθμευμένα γύρω από τη βάση.

Το Κίεβο υποστήριξε ότι προκάλεσε ζημιές σε έξι ρωσικά αεροσκάφη, αλλά είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός αυτός. Οι δορυφορικές εικόνες χαμηλής ανάλυσης από το Μοροζόφσκ δεν είναι πειστικές. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι αν οι Ουκρανοί κατέστρεψαν κάποια Sukhoi και πόσα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εξαπέλυσαν αυτή την επίθεση - και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συνεχίσουν να υλοποιούν παρόμοιες αποστολές.

Η Ουκρανία αναπτύσσει τα καλύτερα συστήματα "βαθιάς επίθεσης" -αυτοσχέδια drones μεγάλης εμβέλειας- για να χτυπήσει τα πιο σημαντικά όπλα βαθιάς επίθεσης της Ρωσίας: τα βομβαρδιστικά Sukhoi.

Είναι μέρος μιας ευρείας κλίμακας επιδρομών που εξαπολύουν οι Ουκρανοί με drones στα ρωσικά εδάφη. Στο ίδιο πλαίσιο, το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρό του τα ρωσικά διυλιστήρια αλλά πρόσφατα και ένα ρωσικό εργοστάσιο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Εύλογα τα Sukhoi βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πιθανών στόχων. Τα Su-34 που εκτοξεύουν βόμβες ολίσθησης ακριβείας βάρους 1.100, 2.200 ή 3.300 κιλών είναι, προς το παρόν, όπλα αποφασιστικής σημασίας στον 26μηνο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι βόμβες αυτές ρίπτονται από απόσταση τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων, "και έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν ολοσχερώς κάθε στόχο", σχολίασε ο Egor Sugar, στρατιώτης της ουκρανικής 3ης Ταξιαρχίας Εφόδου.

Στην κορύφωση της μάχης για τον έλεγχο της Αβντίιβκα στα μέσα Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι έριξαν 250 τέτοιες βόμβες μέσα σε μόλις δύο 24ωρα, ισοπεδώνοντας την πόλη και αναγκάζοντας την ουκρανική φρουρά -που είχε ελλείψεις σε τροφοδοσία και πολεμοφόδια- να υποχωρήσει.

Ο βομβαρδισμός της Αβντίιβκα ίσως "προαναγγέλλει αλλαγή στις ρωσικές επιχειρήσεις κατά μήκος του μετώπου", προειδοποίησε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου της Ουάσινγκτον, ενώ η Αβντίιβκα καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.

Σήμερα, τα Su-34 πρέπει να εκτοξεύουν έως και 100 βόμβες ολίσθησης ακριβείας την ημέρα, σε όποια πόλη ή χωριό σκοπεύει να καταλάβει ο ρωσικός στρατός .

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, στην προσπάθειά της να ανακόψει τους βομβαρδισμούς, πήρε ένα μεγάλο ρίσκο. Μετά την πτώση της Αβντίιβκα, η αεροπορία του Κιέβου ανέπτυξε μία από τις τρεις συστοιχίες αεράμυνας Patriot -την καλύτερη αεράμυνά της- σε απόσταση μόλις 30 χλμ από το ανατολικό μέτωπο. Αποκεί, οι Patriot με εμβέλεια 145 χλμ μπορούσαν να χτυπήσουν τα Sukhoi καθώς ετοιμάζονταν για τις νέες επιδρομές τους, δεκάδες χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή αντιπαράταξης.

Πιθανόν αυτή η συστοιχία Patriot να έπληξε τα περισσότερα από τα 13 Sukhoi που το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε από τις 19 Φεβρουαρίου.

Η αποστολή είχε ρίσκο για τα ουκρανικά πληρώματα. Και στις 9 Μαρτίου, ο κίνδυνος τούς πρόλαβε. Ένα ρωσικό drone εντόπισε τη συστοιχία Patriot εν κινήσει κοντά στο Ποκρόβσκ. Ένας ρωσικός πύραυλος Iskander εκτοξεύτηκε, ανατινάζοντας τουλάχιστον δύο εκτοξευτήρες Patriot και σκοτώνοντας ορισμένους από τους χειριστές τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΗΠΑ -μαζί με τη Γερμανία- είναι οι κύριοι τροφοδότες της Ουκρανίας με Patriot και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στείλει σημαντική βοήθεια στο Κίεβο από τον Οκτώβριο όταν οι φιλικά διακείμενοι προς τη Ρωσία Ρεπουμπλικάνοι δεν υπερψήφισαν στο Κογκρέσο την επιπλέον χρηματοδότηση της Ουκρανίας, το Κίεβο δεν έχει την πολυτέλεια να ρισκάρει περισσότερους Patriot κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης.

Έτσι, οι επιζώντες της ουκρανικής αεράμυνας αποσύρθηκαν και οι Ρώσοι πιλότοι συνέχισαν να βομβαρδίζουν. Το Κίεβο φαίνεται να συμβιβάζεται με το γεγονός ότι δεν μπορεί να καταρρίψει αρκετά Sukhoi για εμποδίσει τις 100 βόμβες διολίσθησης ακριβείας που ρίχνουν οι Ρώσοι ημερησίως, και αλλάζει την τακτική του. Κυνηγάει τα βομβαρδιστικά ενώ αυτά είναι σταθμευμένα στο έδαφος.

Η ρωσική αεράμυνα θα μπορούσε να καταρρίψει τα αργά ουκρανικά drones. Αλλά η αεράμυνα της Ρωσίας είναι διασκορπισμένη προστατεύοντας μονάδες της πρώτης γραμμής, ενώ παράλληλα προστατεύει δεκάδες διυλιστήρια και εργοστάσια παραγωγής όπλων. "Δεν μπορείς να αμυνθείς παντού", σημείωσε ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού εν αποστρατεία Μαρκ Χέρτλινγκ.

Ίσως οι Ρώσοι να στάθηκαν τυχεροί και να μην κάηκε κανένα Sukhoi στην πρόσφατη επιδρομή. Αυτή η τύχη όμως είναι επισφαλής, καθώς θα δέχονται επιθέσεις από περισσότερα drones.

ΠΗΓΗ https://www.forbesgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου