«Το 2023 ήταν ένα ελπιδοφόρο έτος για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF)», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Αναστάσιος Ροζολής κατά την ομιλία του στο DEFEA Conference – Current Strategies for a Challenging World, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
«Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός συμμετοχών των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα EDF21 και EDF22 καταγράφηκε ως αριθμός και ως ποσοστό στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών».
Ο κ. Ροζολής υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στον παγκόσμιο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας. Επισήμανε ακόμη, τις στρατηγικές συνεργασίες της Ελλάδας με χώρες όπως το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, καθώς και τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και τις περιφερειακές συμμαχίες.
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Βιομηχανίας Άμυνας (EDIS) και το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανίας Άμυνας (EDIP), επισήμανε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός τομέας άμυνας.
Επίσης, παρέθεσε τις προτάσεις του Συνδέσμου για τη στρατηγική στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, εστιάζοντας στη δημιουργία υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, τη διεύρυνση της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα και τη διάθεση εθνικών πόρων για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία EUROKINISSI
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου