Ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης που απαιτούν καθαρές θέσεις.
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)
Τις προάλλες (9η Μαίου) γιορτάσαμε και στην Κύπρο την «Ημέρα της Ευρώπης» με ορθές διαπιστώσεις για το παρελθόν όσο και για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ορθές διαπιστώσεις ότι η Ευρώπη σημαίνει σήμερα συλλογικές κι ατομικές αξίες, όπως δημοκρατία, ειρήνη, ελευθερία, ασφάλεια καθώς και ατομικές ελευθερίες και θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία εγκατάστασης, το δικαίωμα ιδιοκτησίας κ.ά. Πρόκειται για ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ αξίες που επιβάλλουν οι Συνθήκες της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν τον υπέρτατο νόμο για όλα τα κράτη-μέλη, αλλά πρόκειται επίσης για αξίες που παραβιάζονται ωμά στην Κύπρο από την συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή.
Τα περίεργα ξεκινούν με όσους στην Κύπρο, είτε εμφανίζονται ως σούπερ-ευρωπαιστές, είτε είναι συγκαλυμμένοι αντιευρωπαιστές, και έχουν τόσο … πλεόνασμα ή προθυμία να ακρωτηριάσουν τις δεσμευτικές αξίες της ΕΕ και μάλιστα εις βάρος της πατρίδας! Το πώς γίνεται να δηλώνει ένας ευρωπαϊστής αλλά πρόθυμος να ακρωτηριάσει τις δεσμευτικές αξίες της ΕΕ που αφορούν όλους τους ευρωπαίους πολίτες, είναι κυπριακό φαινόμενο. Ορισμένοι μάλιστα ευθυγραμμίστηκαν με την επιβολή κυρώσεων σε άλλες χώρες (π.χ. Ρωσία) για την εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς να ενοχλούνται που για την Τουρκία δεν υπάρχει ανάλογη στάση. Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, υπάρχουν εκείνοι που ζητούν κυρώσεις κατά του Ισραήλ. Προφανώς, καθένας τους ζητεί μέτρα ανάλογα με τον δογματισμό του, αλλά για λήψη μέτρων κατά του αυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν που κατέχει παράνομα έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο, το προαποκλείουν ως εξωπραγματικό κι ούτε το συζητούν!
Ένα δείγμα με βασικά ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης που απαιτούν καθαρές θέσεις είναι:
Α) Ενόψει της συζήτησης που θέτουν τα μεγάλα κράτη-μέλη για κατάργηση του δικαιώματος βέτο που οι Συνθήκες της ΕΕ παρέχουν τώρα σε κάθε κράτος-μέλος ως ύστατη προστασία των ζωτικών του συμφερόντων, απαιτείται καθαρή θέση. Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές δεν είχαμε όλοι κοινή θέση και η ... «λιποταξία» συγκαλύφθηκε επειδή προφανώς κρίθηκε ότι δεν συμφέρει επικοινωνιακά να γνωρίζουν οι πολίτες την πραγματικότητα.
Β) Ενόψει της συζήτησης για Ευρωπαϊκή Κοινή Άμυνα και Ασφάλεια, πρέπει να υπάρχει σαφής θέση.
Γ) Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την πίεση της Γερμανίας για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας χωρίς καν την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων προς την ΕΕ που αφορούν την Κύπρο, χρειάζεται καθαρή θέση.
Δ) Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει και την στέγαση, την οποία η Κύπρος δεν συμπεριέλαβε στο Σχέδιο της που υπέβαλε στην ΕΕ. Θα έπρεπε η Κύπρος να συμπεριλάβει στο Σχέδιο της τη στέγαση;
Στο σύγχρονο κόσμο της πολιτικής, με τις επικοινωνιακές τεχνικές σε ευρεία χρήση, η ουσία συγκαλύπτεται με τρόπο επιτήδειο και επιλεγμένο λεκτικό. Για αυτό, επαφίεται στον σκεπτόμενο πολίτη να αναζητήσει μόνος του διεισδυτικά τις απαντήσεις και τις θέσεις.
***
Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής (και υποψήφιος ΔΗΚΟ - S&D), Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου