.ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ-EUROKINISSI
Οι άμεσες προτεραιότητες, τα ενδεχόμενα και οι επιλογές που απομακρύνονται.
Σε εξέλιξη είναι η «κούρσα» για την αναβάθμιση/ εκσυγχρονισμό του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία οι δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη «γειτονιά» υπογραμμίζουν έντονα την ανάγκη για ενίσχυση του ΠΝ.
Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ του στόλου- ένα πρόγραμμα που έχει καθυστερήσει ήδη πολύ, δεδομένου ότι οι τέσσερις φρεγάτες θα αποτελέσουν, μαζί με τις υπό ναυπήγηση τρεις σύγχρονες γαλλικές FDI (Belh@rra) τον «κορμό» του ΠΝ τα επόμενα χρόνια (υπενθυμίζεται πως στην κλάση ΜΕΚΟ ανήκει και η «Ύδρα», που απεστάλη στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως και ο αντικαταστάτης της, η «Ψαρά»). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με την ΤΚMS έχουν προχωρήσει, και οι τελικές λεπτομέρειες/ συμβασιοποίηση αναμένεται να καθοριστούν σύντομα.
Ως προς τις FDI, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανέφερε μέσα στην περασμένη εβδομάδα πως δεν έχει «μπει στο ράφι» η επιλογή της προμήθειας τέταρτης φρεγάτας FDI – ωστόσο στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πως, σε περίπτωση που γίνουν κινήσεις για την υλοποίηση της επιλογής αυτής, οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν από αρχική βάση, δεδομένου ότι η σχετική προαίρεση για τέταρτο σκάφος στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις 3+1 φρεγάτες έχει επίσημα λήξει από τον Ιούνιο του 2023.
Αντίστοιχα ο κ. Δένδιας είπε πως ούτε το ζήτημα της προμήθειας κορβετών έχει «μπει στο ράφι», καθώς «είναι κι αυτό μέσα στις πιθανότητες τις οποίες έχουμε». Υπενθυμίζεται πως οι «φιναλίστ» πριν το πρόγραμμα «παγώσει» για επανεξέταση ήταν η γαλλική Naval Group (που ναυπηγεί και τις FDI) και η ιταλική Fincantieri.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο υπουργός τόνισε πως η χώρα δεν πρόκειται να έχει μόνο μια πηγή προμήθειας- και σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «βεβαίως θέλουμε το πρόγραμμα Constellation», χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα των επόμενης γενιάς φρεγατών από τις ΗΠΑ ως ένα πρόγραμμα μακράς πνοής που «ενδιαφέρει πάρα πολύ διότι εκεί δεν είναι μόνο θέμα παραγωγής στην Ελλάδα, ναυπήγησης στην Ελλάδα, είναι και θέμα σχεδιασμού επί τη βάσει των αναγκών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού».
Παράλληλα, φαίνεται πως απομακρύνεται η προοπτική της απόκτησης μεταχειρισμένων αμερικανικών LCS, δεδομένου ότι το ΠΝ επιθυμεί συγκεκριμένα σκάφη της κλάσης, που έχουν λυμένα τα «παιδικά τους προβλήματα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν η χώρα δεν προμηθευτεί LCS - τις LCS που θέλει, διότι οι LCS προσφέρονται εμείς όμως θέλουμε συγκεκριμένες LCS που έχουν θεραπεύσει τα παιδικά τους προβλήματα - και εάν δεν μας παραχωρηθούν δωρεάν - επαναλαμβάνω δωρεάν - οι LCS οι οποίες θα έχουν θεραπεύσει τα προβλήματά τους, βεβαίως έχουμε δεύτερη και τρίτη λύση».
Υπενθυμίζεται πως προχωρούν οι διαδικασίες/ εργασίες για την ένταξη σε υπηρεσία των 4 περιπολικών Island, παραχωρηθέντων από τις ΗΠΑ, ενώ, κλείνοντας, άλλη μια σημαντική εξέλιξη ως προς την ενίσχυση του ΠΝ ήταν η έγκριση σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της προμήθειας 52 πυραύλων για τα συστήματα αεράμυνας (αντιπυραυλικής/ αντιαεροπορικής προστασίας) RAM των πυραυλακάτων «Ρουσσέν» (Super Vita) του στόλου. Το συγκεκριμένο σύστημα θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση εναερίων απειλών, ειδικά συγκριτικά με τα παρόμοιου ρόλου συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx που εξοπλίζουν εδώ και χρόνια την πλειονότητα των μεγαλύτερων (και παλαιαότερων) σκαφών του ΠΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου