Όπως σημειώνεται στη σχετική Διακήρυξη η οποία υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο στο Κάιρο από τους δύο ηγέτες, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμπντέλ Φατάλ Αλ Σίσι, η Ελλάδα και η Αίγυπτος, ως «κομβικής σημασίας εταίροι», «είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας» και «για τον σκοπό αυτό, αποφάσισαν να προβούν στη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου σχήματος στις διμερείς τους σχέσεις».
Στο Υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται συστηματικά σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα Υπουργεία για την προετοιμασία της 1ης Συνόδου του Συμβουλίου στην Αθήνα.
Κοινός βηματισμός στην Ανατολική Μεσόγειο
Η σύμπλευση Ελλάδας - Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο καθίσταται εξαιρετικής σημασίας, καθώς οι δύο χώρες έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια δια της υπογραφής σειράς συμφωνιών, ότι κινούνται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.
«Η Ελλάδα θεωρεί την Αίγυπτο ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη στον Αραβικό κόσμο», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.
«Με την Αίγυπτο, μας ενώνει, φυσικά η γεωγραφία. Μας ενώνει η Μεσόγειος Θάλασσα, το σημαντικότερο σταυροδρόμι επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των λαών, αλλά και η αρχαία ιστορία, οι πολιτισμοί μας, για τους οποίους τρέφουμε έναν αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε o επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Η Ελλάδα, σημείωσε, ακριβώς επειδή αντιλαμβάνεται την Αιγύπτο ως μείζονα πυλώνα σταθερότητα, προσπαθεί να την υποστηρίξει τόσο σε πολυμερές όσο και σε διμερές επίπεδο, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην κορυφή της ατζέντας το μεταναστευτικό
Το ζήτημα του μεταναστευτικού ήταν ψηλά στην ατζέντα στη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, καθώς αποτελεί κοινή μέριμνα για τις δύο χώρες, με την ελληνική πλευρά να θέλει να εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρξει αύξηση στις μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο στη Λιβύη και από εκεί στα νότια παράλια της Κρήτης.
«Για το ζήτημα του μεταναστευτικού υπάρχει μια άριστη συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές. Η σκέψη μας είναι ότι θα πρέπει να εδραιωθούν τα νόμιμα κανάλια μετανάστευσης. Δηλαδή να καθιερωθούν νόμιμες οδοί μετανάστευσης, έτσι ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί και το ικανό ανθρώπινο δυναμικό της Αιγύπτου στην ελληνική οικονομία. Και δουλεύουμε πολύ συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών εξέτασαν τρόπους αντιμετώπισης και περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης.
Αφετέρου, αξιολόγησαν την κατάσταση σχετικά με τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης, καθώς ήδη υφίστανται συμφωνίες για μετακλήσεις Αιγυπτίων στους τομείς της αλιείας, των κατασκευών και της γεωργίας. Αυτό το εγχείρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τη χώρα σας, όσο και για την σταθερά αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία.
Ήταν τον περασμένο Μάρτιο όταν υπεγράφησαν οι κοινές δηλώσεις για τη στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ, με την παρουσία Ευρωπαίων ηγετών στο Κάιρο, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου καλύπτει έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη και την Αίγυπτο: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες.
Διακρατική συμφωνία για τους εργάτες γης
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει, από τον Νοέμβριο του 2022, με πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα.
Ήδη έχει καταρτιστεί ο κατάλογος με τους πρώτους 2.400 υποψηφίους, οι μετακλήσεις των οποίων θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι του 2024.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Αιγύπτου
Η ενεργειακή συνεργασία βρέθηκε επίσης ψηλά στην ατζέντα στην συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη -Σάμεχ Σούκρι. Επί τάπητος τέθηκε η πρόοδος του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το οποίο και θα συμβάλλει στην πολυπόθητη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα Gregy θα μεταφέρει «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.
Κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, το έργο αυτό έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ.« Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και υποδειγματική. Η Συμφωνία του 2020, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και ορθής εφαρμογής του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, σημαντικό κεφάλαιο των σχέσεών των δυο χωρών είναι η τριμερής συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ποικίλους τομείς, όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και η επιχειρηματικότητα.
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου