Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα μετά την υποβολή αιτήματος στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ (ICJ) από πλευράς της Νότιας Αφρικής για έκτακτα μέτρα για να σταματήσει εκείνο που η Πρετόρια αποκαλεί "καταστροφή" του παλαιστινιακού θύλακα.
"Αυτός ο πόλεμος, όπως όλοι οι πόλεμοι, είναι τραγικός και τρομερός για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και έχει τρομερό ανθρώπινο τίμημα. Αλλά δεν αποτελεί γενοκτονία", είπε ο δικηγόρος του Ισραήλ Gilad Noam την Παρασκευή στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Το "τέταρτο αίτημα της Νότιας Αφρικής για προσωρινά μέτρα είναι γεμάτο από κατάφωρες στρεβλώσεις", είπε. "Η ένοπλη σύγκρουση δεν είναι συνώνυμο της γενοκτονίας".
Η Νότια Αφρική νωρίτερα αυτόν τον μήνα ζήτησε επείγουσα εντολή από το δικαστήριο για την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα από "περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα. Νομικοί εκπρόσωποι της Νότιας Αφρικής ισχυρίστηκαν την Πέμπτη ότι "ο στόχος του Ισραήλ να σβήσει τη Γάζα από τον χάρτη υλοποιείται".
Η επιτροπή των δικαστών του ICJ ακούει επιχειρήματα από το Ισραήλ στο δικαστήριο την Παρασκευή, μετά από ακρόαση της Νότιας Αφρικής το απόγευμα της Πέμπτης. Η ετυμηγορία αναμένεται τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αν και το δικαστήριο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πότε θα εκδώσει απόφαση.
Η επτάμηνη σύγκρουση ξεκίνησε όταν η υποστηριζόμενη από το Ιράν, παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απάγοντας 250. Η εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ στη Γάζα έχει οδηγήσει σε 35.000 Παλαιστίνιους νεκρούς (ενόπλους και αμάχους), σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας. Η Χαμάς είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως γενοκτονία ορίζεται η συστηματική δολοφονία μελών μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής και θρησκευτικής ομάδας, προκαλώντας τους σοβαρές σωματικές βλάβες ή σκόπιμη πρόκληση συνθηκών που έχουν σκοπό να τους βλάψουν.
Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κάλεσε το ICJ να κρίνει τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως γενοκτονία και να διατάξει το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του. Σε μια προσωρινή διαταγή στις 26 Ιανουαρίου, το ICJ ανέφερε ότι το Ισραήλ ότι πρέπει να δράσει αμέσως για να αποτρέψει τη δολοφονία αθώων Παλαιστινίων, απέρριψε ωστόσο το αίτημα της Νότιας Αφρικής για κατάπαυση του πυρός.
Το δικαστήριο της Χάγης τον Μάρτιο διέταξε το Ισραήλ να διασφαλίσει μέτρα για την απρόσκοπτη παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζονται επειγόντως στους Παλαιστίνιους σε όλη τη Γάζα, αυξάνοντας τη χωρητικότητα και τον αριθμό των χερσαίων σημείων διέλευσης και διατηρώντας τα ανοιχτά για όσο διάστημα χρειαστεί.
Οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές, χωρίς δικαίωμα έφεσης. Ως κράτος που έχει υπογράψει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το Ισραήλ πρέπει να συμμορφώνεται με ό,τι αποφασίσει το δικαστήριο, δεν υπάρχει ωστόσο μηχανισμός για την επιβολή οποιασδήποτε τέτοιας εντολής. Άλλες χώρες επέλεξαν να τις αγνοήσουν στο παρελθόν, ιδίως η Ρωσία σχετικά με την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ είπε ότι Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν πρόσφατα με ηγέτες της Χαμάς. "Δεν χρησιμοποίησαν τη συνάντηση για να παροτρύνουν τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους, να σταματήσει να στοχοποιεί Ισραηλινούς αμάχους, να σταματήσει να χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες, να σταματήσει να λειτουργεί από το εσωτερικό νοσοκομείων, εγκαταστάσεων του ΟΗΕ και από άλλους προστατευόμενους χώρους", είπε.
Εάν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της Νότιας Αφρικής, κατέληξε, "θα μετατρέψει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία σε σπαθί και όχι σε ασπίδα και θα αποστερήσει το Ισραήλ από τα δικαιώματά του βάσει του διεθνούς δικαίου".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου