FILE PHOTO: Παρά τις αρχικές ενστάσεις, τελικώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει τους Ουκρανούς με τα συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ATACMS. /EPA/SOUTH KOREA’S JOINT CHIEFS OF STAFF HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Την αλλαγή της αμερικανικής θέσης, σχετικά με τη χρήση δυτικών όπλων εκ μέρους της Ουκρανίας, επισημαίνει ο δημοσιογράφος, Nicolas Barotte στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας, ότι η κόκκινη γραμμή που είχε θέσει η Ουάσιγκτον, η οποία απαγόρευε στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα, φαίνεται να ξεθωριάζει.
Παραθέτοντας τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, παρατηρεί, ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά από αυτές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήταν πιο σαφής, σχετικά με τη χρήση βρετανικών όπλων εναντίον ρωσικού εδάφους, δηλώνοντας, ότι «η Ουκρανία έχει αυτό το δικαίωμα», δήλωση που προκάλεσε την οργή της Μόσχας, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να προειδοποιεί για «μια επικίνδυνη κλιμάκωση».
Σημειώνει επίσης το δημοσίευμα, την παραδοχή εκ μέρους των ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα, ως προς την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς, ενώ μέχρι τώρα παρείχαν μόνο εκδόσεις μεσαίας κατηγορίας, και κάνει λόγο για αύξηση των πιέσεων, τις τελευταίες ημέρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμφωνήσουν να αμβλύνουν τις θέσεις τους.
Υπογραμμίζεται η άποψη που εξέφρασε την περασμένη Τετάρτη το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ότι «η πολιτική των ΗΠΑ (η αποτροπή χτυπημάτων κατά του ρωσικού εδάφους) υπονομεύει σοβαρά την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επίθεση στην Περιφέρεια Χάρκοβο», καθώς και το αίτημα της Επιτροπής «Ελσίνκι», που αποτελείται από μέλη του Κογκρέσου και Αμερικανούς γερουσιαστές, προς την αμερικανική κυβέρνηση, να «εξουσιοδοτήσει» τη χρήση δυτικών όπλων για την απόκρουση αυτής της επίθεσης. Σημειώνεται, ότι την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία Ουκρανών βουλευτών που ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον μετέφερε το ίδιο μήνυμα.
Από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία προσπαθεί να χτυπήσει ρωσικό έδαφος για να ανατρέψει τη σύγκρουση. Ο πρώην αρχηγός του Επιτελείου Βαλερι Ζαλούζνι, το είχε διατυπώσει το Σεπτέμβριο του 2022 και τότε η Μόσχα, καθώς και στρατιωτικές βάσεις ή ενεργειακές υποδομές, έγιναν στόχος drones, ενώ στρατιωτικές επιδρομές έπληξαν πόλεις όπως το Μπέλγκοροντ, με το Κίεβο να ελπίζει να ευαισθητοποιήσει τη ρωσική κοινωνία για την πραγματικότητα της σύγκρουσης, αναφέρει ο δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον διχασμό των Δυτικών ως προς αυτή την τακτική.
Από άποψη τακτικής, τα αποτελέσματα αυτών των επιχειρήσεων είναι περιορισμένα και δεν έχουν καμία επίδραση στην πορεία του πολέμου, όπως σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ενώ θα αποτελούσαν επίσης κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Ρωσία, αναφέρει ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας τη μη πραγματοποίηση μέχρι σήμερα των απειλών εκ μέρους της Ρωσίας, παρόλο που, κατά τη γνώμη του, έχουν ξεπεραστεί όλες οι κόκκινες γραμμές που έθεσε η Δύση.
Με πληροφορίες από Le Figaro: [Les États-Unis laissent à l’Ukraine le choix d’assumer des frappes contre le sol russe]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου