Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής τη Δανία και την Δημοκρατία της Τσεχίας, ζητούν «νέες λύσεις» για να διευκολυνθεί η μεταφορά μεταναστών σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα.
Οι δεκαπέντε αυτές χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά όχι η Ουγγαρία, θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο από το σύμφωνο για τη μετανάστευση που ενέκρινε πρόσφατα η ΕΕ, και το οποίο αυστηροποιεί τους μεταναστευτικούς ελέγχους στην Ευρώπη.
Ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «εντοπίσει, να αναπτύξει και να προτείνει νέα μέσα και νέες λύσεις για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη», σύμφωνα με την επιστολή τους.
Υποστηρίζουν τη δημιουργία μηχανισμών για «τον εντοπισμό, την αναχαίτιση και, σε περίπτωση κινδύνου, τη διάσωση των μεταναστών στην ανοικτή θάλασσα και τη μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος σε χώρα εταίρο εκτός ΕΕ, όπου μπορούν να βρεθούν μόνιμες λύσεις για τους μετανάστες αυτούς». Αναφέρουν την πρόσφατη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για την αποστολή των μεταναστών που διασώζονται στα ιταλικά ύδατα στην υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, όπου θα διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις ασύλου τους.
Οι δεκαπέντε χώρες προτείνουν επίσης να είναι ευκολότερο να στέλνονται οι αιτούντες άσυλο πίσω σε τρίτες χώρες για να εξεταστούν οι αιτήσεις τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, ένας μετανάστης που φτάνει στην ΕΕ μπορεί να σταλεί σε μια χώρα εκτός του μπλοκ όπου θα μπορούσε να έχει υποβάλει αίτηση ασύλου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής σύνδεση με την τρίτη χώρα. Αυτό αποκλείει ένα μοντέλο Ηνωμένου Βασιλείου/Ρουάντα σε αυτό το στάδιο. «Η εφαρμογή της έννοιας της “ασφαλούς τρίτης χώρας” στο ευρωπαϊκό δίκαιο ασύλου πρέπει να επανεκτιμηθεί», γράφουν.
Συμπράξεις
Γενικότερα, οι χώρες αυτές επιθυμούν να αυξηθεί ο αριθμός των συμφωνιών με τρίτες χώρες που βρίσκονται κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών, αναφέροντας ως παράδειγμα τις εταιρικές σχέσεις που έχουν ήδη συναφθεί, όπως αυτή με την Τουρκία για την υποδοχή Σύρων προσφύγων το 2016. «Ενθαρρύνουμε τη δημιουργία ολοκληρωμένων, αμοιβαία επωφελών και βιώσιμων εταιρικών σχέσεων με τις κύριες χώρες-εταίρους κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών», σύμφωνα με τους υπογράφοντες.
Οι προτάσεις αυτές, που απευθύνονται στη μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έρχονται λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνοδο των αντιμεταναστευτικών κομμάτων. Οι δεκαπέντε χώρες που υπέγραψαν την πρόταση είναι η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου