Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σα καλιακούδα...
Ο ΥΕΘΑ στο Defea Conference 2024…
Μα ούτε λέξη;
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μίλησε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στο Defea Conference 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, και φυσικά το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που κατατέθηκε στη Βουλή.
Τι είπε για το Πολεμικό Ναυτικό;
Λόγω της κρίσης, λέει, είχε μείνει πολύ πίσω, ενώ τώρα γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με τις Belharra, αλλά υπάρχει και δυνατότητα και πρόθεση εξέλιξης συστημάτων και σκαφών μέσα από τη δικιά μας ναυπηγική βιομηχανία. (Κάτι συγκεκριμένο είπε; Όχι! Μόνο πρόθεση.)
Τι είπε για το πρόγραμμα των φρεγατών Belh@rra και κορβετών;
«Θέλω να ξεκαθαρίσω, δεν έχουμε βάλει στο “ράφι” ούτε τη λογική της option προμήθειας τέταρτης φρεγάτας Belharra ούτε το ζήτημα των κορβετών. Είναι κι αυτό μέσα στις πιθανότητες τις οποίες έχουμε». (Κάτι συγκεκριμένο είπε; Όχι! Μόνο πιθανότητες.)
Τι είπε για τις LCS;
«Εάν η χώρα δεν προμηθευτεί LCS - τις LCS που θέλει, διότι οι LCS προσφέρονται, εμείς όμως θέλουμε συγκεκριμένες LCS που έχουν θεραπεύσει τα παιδικά τους προβλήματα - και εάν δεν μας παραχωρηθούν δωρεάν, οι LCS οι οποίες θα έχουν θεραπεύσει τα προβλήματά τους, βεβαίως έχουμε δεύτερη και τρίτη λύση». Δηλαδή υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την «ενδιάμεση λύση». (Κάτι συγκεκριμένο είπε; Όχι! Μόνο αόριστες εναλλακτικές.)
Τι είπε για το πρόγραμμα των φρεγατών Constellation;
«Στο Πολεμικό Ναυτικό η χώρα δεν πρόκειται να έχει μόνο μια πηγή προμήθειας. Βεβαίως θέλουμε το πρόγραμμα Constellation, βεβαίως θα πάμε στο πρόγραμμα Constellation, αυτό το έχουμε πει. Είναι ένα πρόγραμμα μακράς πνοής, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ διότι εκεί δεν είναι μόνο θέμα παραγωγής στην Ελλάδα, ναυπήγησης στην Ελλάδα, είναι και θέμα σχεδιασμού επί τη βάσει των αναγκών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Αλλά πάντοτε θα υπάρχει μια διαφοροποίηση πηγών». (Κάτι συγκεκριμένο είπε; Όχι! Μόνο θα και αόριστος σχεδιασμός σε κυπελάκι αναγκών του ΠΝ μας και με διαφοροποίηση πηγών για κερασάκι.)
Ανέφερε και μίλησε για πράματα που ξέρουμε και έχουμε ξανακούσει πολλάκις.
1. το γεγονός ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία μετέχει στο ΑΕΠ κατά ένα ποσοστό που φτάνει περίπου το 0,7% την ίδια στιγμή που η Ελλάδα δαπανά άνω του 3,5% επί του ΑΕΠ στην άμυνα, είναι μια βασική οικονομική ανακολουθία.
2. έχουμε πόλεμο στα βορειοανατολικά (Ουκρανία) στα νοτιοανατολικά (Λωρίδα της Γάζας – Ισραήλ) ενώ παράλληλα παρατηρείται μια «πτώση» των υψηλών τόνων αλλά όχι αλλαγή θέσεων από την πλευρά της Τουρκίας.
3. πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, με βασικούς άξονες την καινοτομία και την αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού, που θα συμμετάσχει στην δημιουργία μιας ισχυρής, σύγχρονης και σε επίπεδο κόστους αποδεκτής, δύναμης αποτροπής.
4. το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ ενώνει τις δυνατότητες καινοτομίας τόσο της χώρας μας όσο και τρίτων συμμαχικών κρατών με τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια διαφορετική θητεία που επιτρέψει την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και της τεχνογνωσίας των οπλιτών σε συνδυασμό με την ένταξη μεγαλύτερου ποσοστού γυναικών στο στράτευμα.
5. τη φιλοδοξία δημιουργίας «θόλου» anti-drone και αντιαεροπορικού «θόλου» και δυνατοτήτων εξελιγμένων και στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα και για αυτόνομα οχήματα και για μια νέα γενιά επικοινωνιών, διαδικτύωσης των συστημάτων μας και για την εξυγίανση της ναυπηγικής μας βιομηχανίας.
Ξαναείπε για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ότι είναι εθνική πρόκληση η εξυγίανσή της και για την ιστορία ‘πόνου’ που είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ότι γίνεται μια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. (Πολύ πόνος, αλήθεια! Και δε θα κάτσουμε τώρα να δούμε ποιος φταίει, όχι, γιατί φταίμε … όλοι για ότι άσχημο γίνεται και την πληρώνει ο καλύτερος πρωθυπουργός, δηλαδή ο …κανένας! Πάντα!)
Έπλεξε το εγκώμιο της «Ατζέντα 2030», λέγοντας: «Η επίτευξη των στόχων που θέτει αυτή δεν είναι απλά σημαντική, αλλά υπαρξιακή, διότι αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει όσα προβλέπει η Ατζέντα 2030 θα αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα και ως εκ τούτου η ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας είναι υπαρξιακές συνθήκες και ως συνθήκες στράτευσης της κοινωνίας, του ανθρωπίνου δυναμικού και του πολιτικού προσωπικού θα πρέπει να επιτευχθούν. Δεν πρόκειται για απλές εξαγγελίες προθέσεων μιας κυβέρνησης, ενός Πρωθυπουργού, αλλά το αντιμετωπίζουμε ως υπαρξιακή ανάγκη και με στρατιωτική πειθαρχία θα το υπηρετήσουμε». («Διότι, ημείς δεν είμεθα πολιτικοί των λόγων...)
Αποκάλυψε ότι τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι προγραμματισμένα για αμυντικές δαπάνες, δεν είναι απαραίτητο ότι θα δαπανηθούν όλα, διότι στο ΥΠΕΘΑ «είμαστε εξαιρετικά τσιγκούνηδες και χαλάμε χρήματα από το υστέρημα του ελληνικού λαού μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο». (Η τσιγκουνιά είναι καλό πράμα; Μήπως είναι αρετή;)
Δήλωσε ότι δεν θα παραδώσουμε συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, S-300 ή Patriot, δίχως αντάλλαγμα. (Το οποίο ερμηνεύεται και ως: ‘Θέλετε συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία; Ωραία, τι μας δίνετε; Η υπόθεση είναι καθαρά ‘δούνε και λαβείν’, τι δεν καταλαβαίνεις;)
Επίσης, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε:
1. στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής, την ίδρυση της «Μονάδας 1864» περί αντιμετώπισης επιθέσεων άλλης μορφής,
2. στη φοίτηση σπουδαστών στις Ανώτατες Σχολές με τη βοήθεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως γίνεται σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, στον πρώτο βαθμό, είτε στον δεύτερο βαθμό, είτε στο διδακτορικό βαθμό, και στο να μείνουν ένα διάστημα στις Ένοπλες Δυνάμεις, για να δώσουν πίσω γνώση και βοήθεια σε τομείς αιχμής στις νέες τεχνολογίες,
3. στην ολάνοικτη πόρτα για να μπουν και άλλες γυναίκες στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πόσο περήφανοι είμαστε που έχουμε ήδη 17% γυναίκες.
(Δεν ακούγονται άσχημα όλα αυτά!).
Συμπέρασμα
Και ενώ όλα τα παραπάνω δεν ακούγονται άσχημα, τίποτε δεν είναι συγκεκριμένο και προγραμματισμένο. Είναι ένα συνονθύλευμα μερικών καλών ιδεών, καλών προθέσεων και φυσικά ευχολογίων. Τίποτα συγκεκριμένο με χρόνο, κόστος και φορέα υλοποίησης. Θυμίζει κάτι από προεκλογικούς λόγους, ναι φυσικά, πάμε για ευρωεκλογές, δεν το λες και σύμπτωση αυτό.
Και ο κύριος ΥΕΘΑ μας τα είπε όλα, μας τα ανέφερε όλα όσα αφορούν τις ΕΔ, γιατί τα σκέφτεται όλα και νοιάζεται πραγματικά για τις ΕΔ μας, για το θεάρεστο έργο που επιτελεί ως υπουργός άμυνας αυτού του ταλαίπωρου τόπου με τους προσφάτως φτωχοποιημένους- ταλαίπωρους αλλά ένδοξους και περήφανους κατοίκους-ψηφοφόρους του.
Δεν θεώρησε σκόπιμο να πει το παραμικρό για το ότι συμμετέχουμε ως ευρωπαϊκή χώρα στο πρόγραμμα EPC “Ευρωκορβέτας” της ΕΕ και στο πρόγραμμα nEUROn που είναι ένα ευρωπαϊκό (με γαλλική πρωτοκαθεδρία) πρόγραμμα για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (UCAV). Ούτε μια απλή ενημέρωση!
Επίσης δεν μας ενημέρωσε ούτε για τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ που τόσο πολύ ταλανίζει το ΠΝ μας τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον!
Και το σημαντικότερο, για τις παραιτήσεις και τα κίνητρα στις ΕΔ μας και ιδιαίτερα στο ΠΝ μας Νικολάκη, δεν είπες τίποτα! Αυτό το θέμα δεν αφορά τις ΕΔ μας; Δεν σε αφορά; Το ξέχασες, δεν σου το γράψανε οι δικοί σου στο λόγο που σου ετοιμάσανε να διαβάσεις; Μήπως σου παράπεσε κάπου η σχετική σελίδα από το λόγο σου; Ο δημοσιογράφος που σου έκανε ερωτήσεις μετά, ξέχασε να σε ρωτήσει;
Θα μας πει ο κύριος ΥΕΘΑ (το έχει πει σχετικά πρόσφατα), με το δίκιο του, ότι είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών. Αλήθεια είναι, αλλά και το θέμα των ΕΑΣ είναι του Υπουργείου Οικονομικών αλλά δυο λεξούλες ειπώθηκαν από τα χείλη του. Εδώ που το θέμα αφορά στο σύνολό του ότι ποιο σοβαρό και πολύτιμο διαθέτουν οι ΕΔ μας, δηλαδή το προσωπικό τους, ούτε μια λέξη; Μα ούτε λέξη;
Α, πα, πα! Και πάμε και για εκλογές και θέλουμε και ψήφους, Νικολάκη;
Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σα καλιακούδα και πολύ σύντομα κύριε υπουργέ μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου