Αργά ή γρήγορα στη Βόρεια Μακεδονία θα επανέρχονταν στην εξουσία οι εθνικιστές. Το VMRO αποτελεί τη βασική συνιστώσα της συμμαχίας που ηγείται ο Χ. Μικόσκι, που ήρθε μια διαφορά πρώτο κόμμα στις τελευταίες εκλογές.
Η παράταξη που ήρθε πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων προεκλογικά υποστήριζε πως θα ακυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών, επαναφέροντας ουσιαστικά τη ρητορική των διεκδικήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ιστορικής λαθροχειρίας περί συνέχειας και κληρονόμων της αρχαίας μακεδονικής ιστορικής οντότητας.
Δεν είναι βέβαιο πως η νέα κυβέρνηση θα ακυρώσει στη πράξη τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς έτσι θα χάσει τη Δυτική στήριξη που μεταφράζεται σε ροές κεφαλαίων και επενδύσεων. Επίσης, από το 2020 η γειτονική χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και για κάποιο χρονικό διάστημα η ελληνική πολεμική αεροπορία είχε αναλάβει την κάλυψη της εναέριας ασφάλειας στα πλαίσια της συμμαχίας.
Αν το πράξει, προσθέτει άλλον ένα "πονοκέφαλο" τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Δύση, αφού κάτι τέτοιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης της τουρκικής και ρωσικής επιρροής σε μια ευαίσθητη περιοχή για τα δυτικά αλλά και τα ελληνικά συμφέροντα.
Η απομάκρυνση της Βόρειας Μακεδονίας από τη Συμφωνία των Πρεσπών ισοδυναμεί με απομάκρυνση από τη Δύση. Τούτο καθιστά αναγκαίο τον σφιχτότερο εναγκαλισμό του Κοσσόβου, κάτι που ενισχύει τον ρόλο της Αλβανίας.
Το αλβανικό στοιχείο εκτός από ισχυρή παρουσία στο Κόσσοβο διαθέτει και ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που επιτρέπει σε εξωτερικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν και να επηρεάζουν τις εσωτερικές εξελίξεις.
Η Βόρεια Μακεδονία όπως και η Αλβανία, από μόνες τους δεν συνιστούν κάποια σοβαρή οικονομική ή στρατιωτική απειλή για την Ελλάδα. Συνιστούν απειλή όμως ως προγεφυρώματα δυνάμεων όπως η Τουρκία και η Ρωσία στον βαθμό που θελήσουν να λειτουργήσουν έτσι.
Η Ελλάδα βέβαια προσφέρει πολύ περισσότερα στη Δυτική Συμμαχία τόσο σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία όσο και με την Αλβανία. Η Ελλάδα έχει παρουσία στη ΝΑ. Μεσόγειο που συνιστά έναν σημαντικό ενεργειακό και εμπορικό κόμβο. Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει τη μοναδική εναλλακτική των Στενών του Βοσπόρου δίοδο της Δύσης προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Η σημασία της Ελλάδας μόνο με τη σημασία της Τουρκίας μπορεί να συγκριθεί στη περιοχή, σε σχέση με την ικανότητα προβολής των δυτικών συμφερόντων.
Τη σημασία αυτή της στρατηγικής θέσης εξάλλου η χώρα την έχει "εξαγοράσει" πολλάκις από την απελευθέρωση και μετά, με οικονομική, πολιτική και στρατιωτική αλληλεγγύη. Τις τελευταίες δεκαετίες την έχει εξαργυρώσει με τεράστιες εισροές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., αρχικά ως ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια ως εισροές στα πλαίσια σχεδίων συνοχής του Νότου με τον Βορρά. Μιλάμε για αρκετές εκατοντάδες δισ. ευρώ αφού μόνο η βοήθεια κατά τη περίοδο της χρεοκοπίας ξεπέρασε τα 200 δισ. ευρώ.
Η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας λόγω της πρόσθεσης δίπλα στη Κρήτη και της Αλεξανδρούπολης ως στρατηγικού σημείου, την καθιστά κομβικό σημείο της δυτικής ισχύος. Η δημιουργία του χώρου αποθήκευσης LNG και μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη στα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη καθιστά την Ελλάδα απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Αλεξανδρούπολη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα λοιπόν ως σημείο ανάσχεσης της πρόσβασης της Ρωσίας στις θερμές θάλασσες και μοχλός ελέγχου της Τουρκίας είναι αναντικατάστατη στην περιοχή.
Ως εκ τούτου του ρόλου η Ελλάδα θα πρέπει να σχεδιάσει να διεκδικήσει από τους δυτικούς συμμάχους, ως μικρή χώρα με περιορισμένους πόρους για την άμυνα, κάποιο είδος μόνιμης στρατιωτικής βοήθειας όπως αυτή που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Δυνάμεις όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία στον ορατό ορίζοντα δεν συνιστούν απειλές για τα εθνικά συμφέροντα. Απειλή για την Ελλάδα συνιστά μόνο η Τουρκία και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να έχει μόνιμα προσανατολισμένες τις δυνάμεις ανάσχεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου