Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Γ. Γεραπετρίτης: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο μας


«Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο μας και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις του με τον Τσέχο ομόλογό του Γιαν Λιπάφσκι από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Η ρωσική επιθετικότητα όχι μόνο αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει την ακλόνητη πολυδιάστατη υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Αυτή η θέση βασίζεται στην εξωτερική πολιτική μας με αρχές».

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκίνησε τις δηλώσεις του εκφράζοντας την έντονη καταδίκη του για τη χθεσινή φρικτή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

«Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια ευημερούσα και ειρηνική Ευρώπη και έχουμε τις ίδιες ανησυχίες όσον αφορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ήπειρό μας και πέραν αυτής», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και τόνισε πως οι δύο χώρες συνεργάζονται πολύ στενά ως εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Όπως σημείωσε, πριν από λίγες ημέρες, στις 9 Μαΐου, γιορτάστηκε η Ημέρα της Ευρώπης. «Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά τη Διακήρυξη Σούμαν, η καθιέρωση ενός νέου οράματος για μια πιο ισχυρή και ανθεκτική Ευρώπη είναι υψίστης σημασίας» τόνισε.

Αναμφίβολα, επισήμανε ο υπουργός, «ζούμε σε οδυνηρές εποχές. Οι πόλεμοι και οι κρίσεις συσσωρεύονται».

Εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία της Ελλάδας για τον παράνομο και απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και σημείωσε πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο.

Ακόμη συνεχάρη την Πράγα για τη σταθερή δέσμευσή της να υποστηρίξει την Ουκρανία στον δίκαιο πόλεμο κατά της ρωσικής επιθετικότητας, δημιουργώντας το πλέον ταχύ και αποτελεσματικό σύστημα παροχής στρατιωτικής βοήθειας από την Ευρώπη στην Ουκρανία.

«Η κρίση στην Ουκρανία υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, παράλληλα, η κρίση στη Γάζα εξαπλώνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Οι αρχές του ανθρωπισμού δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή, με τραγικά θύματα αμάχων».

Όπως τόνισε, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσουμε αμέσως τις εχθροπραξίες, να αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτρέψουμε μια περιφερειακή ανάφλεξη, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τον ανθρώπινο πόνο και να τροφοδοτήσει την παγκόσμια οικονομική αναταραχή και τις δραματικές ροές προσφύγων».

Αυτός, όπως υπογράμμισε, «είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη την κοινή πρόκληση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης».

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως η συζήτηση των δύο υπουργών επικεντρώθηκε επίσης στις δυνατότητες διεύρυνσης των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, τις επενδύσεις, το εμπόριο και την ενέργεια.

«Η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει τη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών οδών, ειδικά στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι στρατηγικές υποδομές μας, οι διασυνδέσεις των κάθετων διαδρόμων αερίου, η λειτουργία του ελληνικού τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και η νέα FSRU (πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης αποθήκευσης LNG) στην Αλεξανδρούπολη είναι ζωτικής σημασίας και αναγκαίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας».

Ταυτόχρονα, ανέφερε, η γεωστρατηγική θέση των δύο χωρών προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για κοινοπραξίες στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και τον αραβικό κόσμο.

Συμφωνήθηκε, όπως σημείωσε, να διερευνηθούν προοπτικές στενότερης συνεργασίας για την προώθηση έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Three Seas.

Υπενθύμισε ακόμη πως εδώ και χρόνια, η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Τσέχους πολίτες.

«Πριν από είκοσι χρόνια, καλωσορίσαμε την Τσεχία στην ΕΕ στη μεγαλύτερη διεύρυνση της οικογένειάς μας ποτέ. Χαίρομαι που και οι δύο χώρες μας συμμερίζονται την άποψη ότι η διεύρυνση της ΕΕ, με την ενοποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, θα ωφελήσει τη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης».

Εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας για τη δέσμευση της Τσεχικής Δημοκρατίας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της για εκλεγμένο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θητεία 2025-2026.

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι βάσει αρχών υπέρ της διεύρυνσης και ότι το φυσικό μονοπάτι για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Θα είναι και προς όφελος της Ένωσης, θα ανανεώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, και είναι πάντα να μεταδίδουμε καλά μηνύματα στους λαούς για το μέλλον τους», επισήμανε και πρόσθεσε: «Προφανώς, όλες οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να σέβονται τα ορόσημα που υπάρχουν, αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές».

Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε, γνωρίζουμε ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για την προώθηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής πορείας είναι πράγματι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία προβλέπεται το ακριβές όνομα της χώρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας, παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις όταν μιλάμε για την εφαρμογή μιας διεθνούς συμφωνίας, η οποία εξ ορισμού υπερβαίνει τους εσωτερικούς νόμους, άρα δεν υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε υποχώρηση», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία. Ζητούμε από την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε περαιτέρω, αλλά όπως είπα υποχωρήσεις στα προαπαιτούμενα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», κατέληξε.

Πηγή Άρθρου

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου