Κάθε άλλο παρά επίδειξη της δυτικής δύναμης θυμίζει η σύνοδος των ηγετών της G7 που ξεκινά σήμερα στην Ιταλία, καθώς όλοι τους -πλην της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι- προσέρχονται αποδυναμωμένοι σε μια περίοδο που ο πλανήτης χρειάζεται ισχυρή ηγεσία, καθώς συνεχίζονται οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας και η ακροδεξιά ανεβαίνει στην Ευρώπη, σχολιάζει το Politico.
Όπως σημειώνει στο άρθρο του, στη σύνοδο κορυφής της G7 στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μπόργκο Εγκνάτσια της νότιας Ιταλίας οι περισσότεροι από τους ηγέτες είτε θα έχουν το μυαλό τους στις εθνικές εκλογές, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, είτε αντιμετωπίζουν εσωτερικές κρίσεις, είτε έχουν κουραστεί από τις θητείες τους, είτε προσκολλώνται απεγνωσμένα στην εξουσία.
Αποδυναμωμένοι πλην της Μελόνι οι ηγέτες στη σύνοδο της G7
Μακρόν και Σούνακ δίνουν μάχες στις προεκλογικές καμπάνιες για τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξαν στις χώρες τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να να αντιστρέψουν την παραπαίουσα τύχη τους.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς γνώρισε ταπεινωτική ήττα στις ευρωεκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου η ακροδεξιά AfD αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του και δεν αποκλείεται σύντομα να ανατραπεί κι ο ίδιος.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που βρίσκεται εδώ και εννέα χρόνια στην εξουσία, έχει μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την «τρελή» δουλειά του.
Και ο Ιάπωνας ομόλογός του, Φούμιο Κισίντα, βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει στα χαμηλότερα μέχρι τώρα ποσοστά ενόψει της αναμέτρησης για την ηγεσία αργότερα φέτος.
Και μετά είναι ο ηλικίας 81 ετών πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο γιος του οποίου, Χάντερ, κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή την Τρίτη, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από το πρώτο κρίσιμο ντιμπέιτ του πατέρα του με τον Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προεδρική εκστρατεία που ο Δημοκρατικός κινδυνεύει σοβαρά να ηττηθεί.
«Εξαιρουμένης της Μελόνι, οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G7 είναι όλοι αρκετά αδύναμοι», σχολίασε ο Ίβο Ντάλντερ, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Τριντό μάλλον δεν πρόκειται να νικήσει στις επόμενες εκλογές. Ο Μπάιντεν έχει μια δύσκολη εκλογική κούρσα. Ο Σολτς είναι αποδυναμωμένος. Ο Μακρόν είναι αποδυναμωμένος. Ο Σούνακ είναι ένας “μελλοθάνατος” και ο Κισίντα έχει σοβαρά προβλήματα και στο εσωτερικό», επεσήμανε στο Politico.
Κρίσιμες διαβουλεύσεις στην G7 για το ουκρανικό
H Τζόρτζια Μελόνι, από την άλλη, φαντάζει ασταμάτητη.
Δύο χρόνια από την ανάρρησή της στην εξουσία ως επικεφαλής των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας», η επιθετική, λαϊκή θαυμάστρια του Τόλκιν, προερχόμενη από εργατική συνοικία της Ρώμης, αύξησε το ποσοστό του κόμματός της στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Τώρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Αλλά η Μελόνι δεν ηγείται μιας υπερδύναμης. Λίγα είναι αυτά που μπορεί να καταφέρει η Ιταλία στη διεθνή σκηνή. Επί μήνες, υπό την ιταλική καθοδήγηση, αξιωματούχοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούσαν να υπερβούν τις διαφορές τους για να ανακοινώσουν ένα σχέδιο της G7 για την αξιοποίηση των δεσμευμένων σε δυτικές τράπεζες ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την παροχή ενός τεράστιου δανείου στην Ουκρανία.
Αλλά την παραμονή της συνόδου κορυφής δεν υπάρχει ακόμη σημάδι συμφωνίας, την ώρα που η Ουκρανία, που συνεχίζει να αγωνίζεται κατά των ρωσικών δυνάμεων, χρειάζεται επειγόντως τα χρήματα αυτά. Αντιθέτως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την οργή τους για την αμερικανική πρόταση περί επιμερισμού του βάρους της χρηματοδότησης, χαρακτηρίζοντάς την αδικαιολόγητα μονόπλευρη και δυνητικά τεράστια ευθύνη για την ΕΕ.
Εάν δεν καταστεί δυνατή στη σύνοδο της G7 στην Απουλία η υπογραφή της πρότασης του δανείου στην Ουκρανία, τότε οι συνομιλίες θα συνεχιστούν το καλοκαίρι, πλησιάζοντας επικίνδυνα τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Λίγοι είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που πιστεύουν ότι σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές ο Τραμπ θα αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος στον πόλεμο της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.
Οι ηγέτες που θα καθίσουν στο τραπέζι της συνόδου της G7 έχουν όλοι τους λόγους να ανησυχούν για τις εξελίξεις στις πατρίδες τους, ιδιαίτερα ο Μακρόν μετά την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ώρα της κρίσης για Μακρόν, Σούνακ, Τριντό, Μπάιντεν
«Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Μακρόν να συμφωνήσει στη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων πριν από τις εκλογές», είπε ο Ίβο Ντάλντερ. Ακόμη και στο κόμμα του πολλοί δεν θέλουν το πρόσωπο του Μακρόν στις προεκλογικές τους αφίσες ή ακόμα και να ακούνε τη φωνή του στο ραδιόφωνο, φοβούμενοι ότι είναι πλέον τόσο τοξικός που θα τους οδηγήσει σε εκλογική καταστροφή.
Στον Καναδά ο Τριντό φιλοδοξούσε κάποτε να γίνει «πρύτανης» της G7. Παρά τις αναταράξεις ανά την υφήλιο, το γραφείο του Τριντό εξακολουθεί να πιστεύει ότι η G7 λειτουργεί «εξαιρετικά αποτελεσματικά». Αλλά με τις επόμενες εκλογές στον Καναδά να διαφαίνονται στον ορίζοντα, ο ήλιος θα μπορούσε να δύσει σύντομα και για τον Τριντό. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό να χάσει από τον κύριο αντίπαλό του, τον ηγέτη των Συντηρητικών Πιερ Πουαλιέβρ.
Στη Βρετανία ο Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια διαγραφόμενη ιστορική ήττα για το Συντηρητικό Κόμμα του μετά από 14 χρόνια στην εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 4ης Ιουλίου θα σαρώσουν οι κεντροαριστεροί Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ, οπότε ό,τι και να πει ο Σούνακ στη σύνοδο της G7 αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα θα προκαλέσει μόνο ευγενικά χαμόγελα.
Ο Μπάιντεν θα παραστεί στη σύνοδο στην Ιταλία εν μέσω επικείμενων εκλογών και πρέπει να τάξει πολλά στους ψηφοφόρους για το τι θα μπορούσε να τους προσφέρει μια πιθανή δεύτερη θητεία του, χωρίς εγγυήσεις ότι θα καταφέρει να επανεκλεγεί.
Σύμφωνα πάντως με Ιταλούς αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας, η Μελόνι θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας.
Ευκαιρία για τη Μελόνι
Ωστόσο, ακόμη και αν οι ηγέτες της G7 δεν οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, η σύνοδος κορυφής αποτελεί μια ευκαιρία για την οικοδέσποινά τους.
Σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους, η Μελόνι θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής της G7 για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας. Θα συμμετάσχει επίσης σε συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με το ποιος θα πρέπει να αναλάβει τα κορυφαία πόστα της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού επαναδιορισμού της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Κομισιόν. Για να ανανεώσει τη θητεία της η Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται υποστήριξη τόσο από ηγέτες της ΕΕ, όπως η Μελόνι, όσο και μια πλειοψηφία στο νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ατζέντα που έχει θέσει η Μελόνι για τη σύνοδο κορυφής της G7 σχοινοβατεί στα στρατηγικά συμφέροντα της Ιταλίας -περιλαμβανομένης της Αφρικής, τoυ μεταναστευτικού και της Μεσογείου. Η κυβέρνησή της στοχεύει να αξιοποιήσει τις επενδύσεις σε υποδομές στην Αφρική για να μειώσει την ελκυστικότητα της μαζικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη, ενώ οι συνεργάτες της θέλουν επίσης συμφωνίες με αφρικανικές χώρες για να εμποδίσουν τις μεταναστευτικές ροές.
Η εκλογική επιτυχία της Μελόνι θα τη βοηθήσει να αντλήσει υποστήριξη για τα αγαπημένα της θέματα, λέει στο Politico ο Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Με μια G7 υπό την ηγεσία της Ιταλίας και που λαμβάνει χώρα στην Ιταλία, η Μελόνι μπορεί να προσέλθει με όλη την πολιτική της δύναμη» και «αν είναι επιδέξια μπορεί να καταλήξει σε μια σημαντική διεθνή επιτυχία για την ίδια και τη χώρα της», συμπληρώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου