Αύγουστος 19, 2024. Ελλάδα.
«Θέλω πολύ όλα τα αντικείμενα του έργου «Σκόπια 2014» να κατασκευαστούν πλήρως το συντομότερο δυνατό», γράφει το δημοσίευμα
Αυτό είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, αναφέρει ο ανταποκριτής του BGNES από τα Σκόπια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ημιτελή αντικείμενα απειλούν την πόλη (την ομορφιά της)».
Το έργο «Σκόπια 2014», που δημιουργήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κατέφυγε στην Ουγγαρία, μετέτρεψε το κέντρο της πρωτεύουσας σε παιδική χαρά με αμέτρητα μνημεία αρχαίων ηρώων.
Οι προσόψεις των κτιρίων μετατράπηκαν σε στυλ μπαρόκ κυρίως με φελιζόλ. Μετά την εκδίωξη του Γκρούεφσκι από την εξουσία το 2017, το έργο πάγωσε, αλλά οι υποσχέσεις για άρση της «αρχαιότητας των Σκοπίων» από το καθεστώς του Ζόραν Ζάεφ δεν έγιναν ποτέ.
«Αυτό το θέμα ( δηλαδή, η ολοκλήρωση του έργου Σκόπια 2014) με επηρεάζει προσωπικά. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Σκόπια. Είναι πολύ άσχημο πώς φαίνονται τα ημιτελή αντικείμενα. Ψάχνουμε τρόπο να φτιάξουμε ένα μεγάλο μέρος τους προς ολοκλήρωση», είπε ο Μίτσκοσκι και ως επιχείρημα έδειξε «την αύξηση 11% των τουριστών στα Σκόπια φέτος, ενώ στις γειτονικές χώρες σημειώθηκε μείωση έως και 20-25 τοις εκατό». Από αυτή την άποψη, ο Μίτσκοσκι υποσχέθηκε ένα «ειδικό πρόγραμμα για τον τουρισμό».
Ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι χρησιμοποίησε επίσης «τον τουρισμό για να επιβάλει την εικόνα της αρχαιότητας στη χώρα». Η κυβέρνηση του πλήρωσε υπέροχα ποσά για διαφημίσεις στην παγκόσμια τηλεόραση.
Το κόμμα του Ζιγιαντίν Σελά, η Αλβανική Συμμαχία, αντέδρασε αμέσως.
«Μετά την παραβίαση της Συνθήκης της Αχρίδας, τον εξευτελισμό των Αλβανών, το μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη δημιουργία αγανάκτησης στις γειτονικές χώρες – Βουλγαρία, Ελλάδα και Κοσσυφοπέδιο, την επαναπροσέγγιση με Σερβία και Ουγγαρία, επιστρέφουμε τώρα στο «Σκόπια 2014». Το έργο αυτό σημαίνει αναβίωση του «εθνικισμού» και την καταγωγή των Σλάβων από τους αρχαίους Μακεδόνες».
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου