Ο Mάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι η ΕΕ σήμερα πρέπει να δαπανήσει τα διπλάσια από ό,τι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη, ενώ απαιτείται κοινός δανεισμός για τη χρηματοδότηση της άμυνας, αναφέρει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ σε έκθεση-ορόσημο, όπως τη χαρακτηρίζει το Politico.
Όπως σχολιάζει το διεθνές μέσο ενημέρωσης, ο Ντράγκι «ανώτατος τεχνοκράτης της Ευρώπης κρύφτηκε στις Βρυξέλλες, κατ' εντολήν της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συντάσσοντας αυτό το έγγραφο... το οποίο θα μπορούσε να προαναγγείλει μια αλλαγή ιστορικών διαστάσεων».
🚨 BREAKING: Former European Central Bank president Mario Draghi has said the EU must spend twice as much as it did after WWII.
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) September 9, 2024
Read his full report here: https://t.co/16RXY893Ov pic.twitter.com/kgmoMAlw0B
Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο, υπερδιπλάσιο «Σχέδιο Μάρσαλ»
Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει διπλάσια ποσά απ' ό,τι επένδυσε στην ανοικοδόμηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει ο Ντράγκι, στο πολυαναμενόμενο σχέδιο για την ανάσχεση της οικονομικής παρακμής της γηραιάς ηπείρου.
«Πρόκειται για μια υπαρξιακή πρόκληση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πολυσέλιδη έκθεσή του. Ο στόχος είναι να βγει η ΕΕ από το τέλμα της χαμηλής παραγωγικότητας και της ισχνής ανάπτυξης, καθώς ολισθαίνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο επενδύσεων, υπερδιπλάσιο από αυτό του Σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο διοχέτευσε 13 δισεκατομμύρια δολάρια -που ισοδυναμούν με περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα- στη Δυτική Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950, μετά τον αιματηρό Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πρόταση για κοινό δανεισμό
Ο Ντράγκι πιέζει την ΕΕ να εκδώσει νέο κοινό δανεισμό για τη χρηματοδότηση των βιομηχανικών και αμυντικών αναγκών της, κάτι στο οποίο αντιδρούν αρκετές κυβερνήσεις. Σημείωσε ότι ο στόχος της Ευρώπης να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα προσφέρει στο μπλοκ την ευκαιρία να δημιουργήσει και να εξάγει καθαρές από ρύπους τεχνολογίες σε όλο τον κόσμο.
«Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ψευδαίσθηση ότι η αναβλητικότητα μπορεί να διατηρήσει τη συναίνεση», είπε. «Η αναβλητικότητα παρήγαγε μόνο βραδύτερη ανάπτυξη και σίγουρα δεν έχει επιτύχει περισσότερη συναίνεση. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου, χωρίς δράση, μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο την ευημερία μας, το περιβάλλον μας ή την ελευθερία μας».
Στον πυρήνα των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης, υποστηρίζει η έκθεση, βρίσκεται το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία, η οποία αναγκάζεται σήμερα να πληρώνει 158% περισσότερο για την ηλεκτρική ενέργεια απ' ό,τι στις ΗΠΑ και 345% περισσότερο για το φυσικό αέριο.
Ο Ντράγκι βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη ως μια ευκαιρία για την Ευρώπη «να διορθώσει τις αδυναμίες της στην καινοτομία και στην παραγωγικότητα και να αποκαταστήσει το κατασκευαστικό της δυναμικό». Ζητά να ενσωματωθεί η τεχνητή νοημοσύνη «στις υπάρχουσες βιομηχανίες μας, ώστε να μπορούν να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή».
«Η ΕΕ κινδυνεύει χωρίς τεράστιες δαπάνες και κοινό χρέος»
Σε δημοσίευμά του το Bloomberg με τίτλο «Ο Ντράγκι λέει ότι η ΕΕ κινδυνεύει χωρίς τεράστιες δαπάνες και κοινό χρέος» υπογραμμίζει ότι ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε την ΕΕ να επενδύσει έως και 800 δισ. ευρώ επιπλέον ετησίως για να καταστήσει το μπλοκ πιο ανταγωνιστικό και να δεσμευτεί για την τακτική έκδοση κοινών ομολόγων για να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ντράγκι προέτρεψε το μπλοκ να αναπτύξει τις προηγμένες τεχνολογίες του, να δημιουργήσει ένα σχέδιο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του και να ενισχύσει την άμυνα και την ασφάλεια των κρίσιμων πρώτων υλών, χαρακτηρίζοντας το έργο «υπαρξιακή πρόκληση».
Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει τις επενδύσεις κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του μπλοκ -ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια- προκειμένου να μετασχηματίσει την οικονομία της, ώστε να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική. Προειδοποίησε πως η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ ήταν «επίμονα πιο αργή» απ' ό,τι στις ΗΠΑ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του μπλοκ να ψηφιοποιήσει και να «απανθρακώσει» την οικονομία αρκετά γρήγορα, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές του στα ανατολικά και στα δυτικά.
Δείτε όλη την έκθεση εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου