Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Οι ΗΠΑ Σπρώχνουν την Ηλεκτρική Διασύνδεση


Σπρώχνουν οι Αμερικανοί για την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ. Η πτυχή αυτή είναι ίσως καθοριστικός παράγοντας για την αυριανή κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό, όπου αναμένεται ότι θα ληφθούν και σχετικές αποφάσεις.

ΤΟΥ Φρίξου Δαλίτη
ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο έχει εκφραστεί τις τελευταίες μέρες τόσο με τις δημόσιες δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Λευκωσία, όσο και με τις δηλώσεις Τζέφρι Πάιατ. Οι δύο Αμερικανοί διπλωμάτες έστειλαν τα μηνύματα τους από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Ταυτόχρονα όμως, φαίνεται ότι και παρασκηνιακά οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει το ενδιαφέρον τους στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας διαμηνύοντας την επιθυμία τους για κατασκευή του έργου. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, παρόλο ότι δεν δηλώνεται ξεκάθαρα από μέρους, ωστόσο αφήνεται να νοηθεί πώς το ενδιαφέρον τους για κατασκευή του έργου αποτελεί ταυτόχρονα και την εγγύηση του γεωπολιτικού ρίσκου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους του Γραφείου Ενεργειακών Πόρων του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε την Παρασκευή πώς η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με την επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές είναι αξιοσημείωτη στην Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ο κ. Πάιατ, ο οποίος διετέλεσε Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα από το 2016 έως το 2022, σημείωσε ότι η Ευρώπη ήταν πολύ πετυχημένη τα τελευταία δύο χρόνια με την προσπάθεια απεξάρτησής της από τη Ρωσία «και αυτό ήταν λοιπόν εντυπωσιακό». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου