Συστήματα επιφορτισμένα με την προστασία κρίσιμων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων έγιναν στόχος του Τελ Αβίβ. Επλήγησαν και στόχοι κατασκευής πυραυλικών συστημάτων.
Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου κατέστρεψαν συστήματα αεράμυνας που είχαν βασική αποστολή την προστασία πολλών κρίσιμων διυλιστηρίων πετρελαίου και πετροχημικών, καθώς και συστήματα που προστατεύουν ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου και ένα μεγάλο λιμάνι στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους και τρεις ανώτερους αξιωματούχους του Ισραήλ από το χώρο της Αμυνας που μίλησαν στους New York Times.
Οι τοποθεσίες που στοχοποιήθηκαν από το Ισραήλ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, περιελάμβαναν άμυνες στο εκτεταμένο πετροχημικό συγκρότημα Bandar Imam Khomeini, στην επαρχία Khuzestan, στο μεγάλο λιμάνι Bandar Imam Khomeini, δίπλα του και στο διυλιστήριο πετρελαίου Abadan.
Συστήματα αεράμυνας χτυπήθηκαν επίσης στην επαρχία Ilam, στις εγκαταστάσεις για το κοίτασμα φυσικού αερίου που ονομάζεται Tange Bijar.
Οι Ιρανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν για τις επιθέσεις μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας από το Ισραήλ έχει προκαλέσει συναγερμό στο Ιράν, είπαν οι τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, καθώς οι κρίσιμοι ενεργειακοί και οικονομικοί κόμβοι είναι πλέον ευάλωτοι σε μελλοντικές επιθέσεις εάν συνεχιστεί ο κύκλος των αντιποίνων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
«Το Ισραήλ στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε εμάς», δήλωσε ο Hamid Hosseini, ειδικός στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν. «Αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες για το Ιράν και τώρα που καταλαβαίνουμε τα διακυβεύματα πρέπει να ενεργήσουμε με σύνεση και να μην συνεχίσουμε τις εντάσεις».
Η παραγωγή πυραύλων
Κατά άλλες πληροφορίες, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε και δώδεκα στόχους στο Ιράν με επίκεντρο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, βλάπτοντας σοβαρά την ικανότητα της Τεχεράνης να αναπληρώσει το απόθεμά της.
Οι στόχοι που χτυπήθηκαν ήταν εξελιγμένος εξοπλισμός που το Ιράν δεν μπορεί να παράξει μόνο του και έπρεπε να αγοραστεί από την Κίνα, ανέφερε το ισραηλινό μέσο Walla.
Πηγές είπαν στο Reuters ότι το Ισραήλ έπληξε κτίρια στο Parchin, ένα τεράστιο στρατιωτικό συγκρότημα κοντά στην Τεχεράνη. Το Ισραήλ έπληξε επίσης το Khojir, μια μεγάλη ζώνη παραγωγής πυραύλων κοντά στην Τεχεράνη.
Ο στρατός του Ιράν δήλωσε ότι τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν «πολύ ελαφριές κεφαλές» για να χτυπήσουν συστήματα ραντάρ στα σύνορα στις επαρχίες Ιλάμ, Χουζεστάν και γύρω από την Τεχεράνη.
Πρόσθετες αναφορές για επιθέσεις
Η αραβική ανεξάρτητη διαδικτυακή εφημερίδα Elaph ανέφερε ότι το Ισραήλ στόχευσε ένα μυστικό εργοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράν, καταστρέφοντας μεγάλο αριθμό μηχανημάτων ανάμειξης βαρέων καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία των πυραύλων Kheibar και Haj Qasem - και οι δύο εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ στις αρχές του μήνα.
Υποστηρίζει επίσης ότι το εργοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων καταστράφηκε ολοσχερώς. Μια πηγή είπε στην Elaph ότι ήταν η «ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας πυραύλων του Ιράν» και ότι το Ισραήλ την έθεσε «εκτός λειτουργίας». Συμπληρώνει ότι κάθε αναδευτήρας βαρέος καυσίμου που καταστράφηκε εκτιμάται ότι κοστίζει τουλάχιστον δύο εκατομμύρια δολάρια και περίπου είκοσι καταστράφηκαν.
Η Walla ανέφερε ότι η αποκατάσταση τέτοιου εξοπλισμού θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου