Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τόνισε την Πέμπτη (24/10) τις προσπάθειες της χώρας να περιορίσει τις παράνομες εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη Ρωσία, καθώς όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNBC, το Πεκίνο επιδιώκει να εμφανιστεί ως ουδέτερος παίκτης εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε πει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η «βαθιά» σχέση των δύο χωρών δεν θα αλλάξει παρά τις αναταράξεις στην παγκόσμια γεωπολιτική.
Η Κίνα στέκεται σε ένα τεντωμένο διπλωματικό σχοινί καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς το Πεκίνο δεν καταδίκασε τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν παρείχε επίσης άμεσα στη Μόσχα όπλα και πυρομαχικά.
Η δήλωση του υπουργείου Εμπορίου «σηματοδοτεί σαφώς ότι οι Κινέζοι ηγέτες είναι ευαίσθητοι στις δυτικές επικρίσεις» ότι οι εξαγωγές από τη χώρα «κρατούν την πολεμική οικονομία της Ρωσίας σε εγρήγορση», δήλωσε ο Γκάμπριελ Γουίλντο, διευθύνων σύμβουλος της Teneo. Πρόσθεσε ότι έστειλε ένα ακόμη μήνυμα στη Μόσχα ότι η υποστήριξη του Πεκίνου δεν είναι απεριόριστη.
Εν τω μεταξύ, θυμίζεται ότι, το ΝΑΤΟ κάλεσε τον Ιούλιο το Πεκίνο να «σταματήσει κάθε υλική και πολιτική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας», διευκρινίζοντας ότι εννοεί εξοπλισμό και τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η Κίνα παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα έναν νόμο για τον έλεγχο των εξαγωγών εξοπλισμών, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό έγινε μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε δύο κινεζικές εταιρείες επειδή φέρεται ότι βοήθησαν τη Ρωσία να κατασκευάσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς.
Οι νέοι κανονισμοί θα θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα αδειοδότησης για την εξαγωγή εξοπλισμού, καθώς και τη δημιουργία ενός καταλόγου απαγορευμένων ειδών, με τους εξαγωγείς να πρέπει να γνωστοποιούν τους τελικούς χρήστες και την προβλεπόμενη χρήση τους.
«Μετά την κρίση στην Ουκρανία, η Κίνα έχει εκδώσει αρκετές ανακοινώσεις για τον έλεγχο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και έχει πει ξεκάθαρα ότι τα μη στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παράνομα για στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε ο Χε Γιαντόγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, σύμφωνα με τη μετάφραση του CNBC από τα κινεζικά.
Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου έχουν ενισχύσει τον έλεγχο των αδειών εξαγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και έχουν αυξήσει τις επιθεωρήσεις των «παράνομων εξαγωγών».
Παρά τη χρονική στιγμή της δημοσιοποίησής του, το κείμενο του νέου νόμου της Κίνας για τον έλεγχο των εξαγωγών δεν αναφέρει συγκεκριμένες χώρες. Και ο Σι δεν αναφέρθηκε στους ελέγχους των εξαγωγών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Ρωσία, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.
Ουδέτερη στάση
Το Πεκίνο έχει καλέσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την πολυμέρεια σε αντίθεση με τη χρήση δασμών και κυρώσεων από άλλες χώρες.
Αφού μίλησε την Πέμπτη για τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές εξοπλισμού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου επανέλαβε την αντίθεσή του στις «μονομερείς κυρώσεις», οι οποίες, όπως υποστήριξε, δεν έχουν καμία βάση στο Διεθνές Δίκαιο.
«Η Κίνα θα διαφυλάξει σταθερά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της ενάντια στις κακόβουλες πράξεις καταστολής και επιβολής κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες με την αιτιολογία της εμπλοκής τους στη Ρωσία», δήλωσε.
Το εύρος εφαρμογής των τελευταίων έλεγχων εξαγωγών της Κίνας για προϊόντα «διπλής χρήσης» παραμένει ασαφές.
«Αυτά τα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών δεν αποτελούν πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών», ανέφεραν τα υπουργεία Εμπορίου και Δικαιοσύνης της Κίνας σε ένα επεξηγηματικό σημείωμα την Κυριακή, μετά τη δημοσίευση των κανόνων.
Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι οι κανόνες δεν θα δημιουργήσουν εμπόδια για την κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Η Ουάσινγκτον μπορεί να ερμηνεύσει τις τελευταίες ανακοινώσεις πολιτικής του Πεκίνου ως θετικό σημάδι, αλλά «οι πράξεις μετράνε περισσότερο από τα λόγια», δήλωσε ο Γούιλντο της Teneo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου