Οι εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα στην ηγεσία της Χαμάς μετά την εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ.
Ειδικοί εκτιμούν ότι η Χαμάς πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον Γιαχία Σινουάρ με έναν νέο πολιτικό ηγέτη που θα εδρεύει εκτός της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο αδελφός του Μοχάμεντ αναμένεται ότι θα αναλάβει σημαντικότερο ρόλο και θα διευθύνει τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Μοχάμεντ θεωρείται πιο σκληροπυρηνικός ως διάδοχος. Μέχρι τώρα δρούσε στις σκιές, έχοντας επιλέξει να ενταχθεί στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Πρόσφατα ανέλαβε και την ηγεσία των Ταξιαρχιών Αλ Κασέμ.
Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, με έδρα του το Κατάρ, είναι πιθανό να διαδεχθεί τον Σινουάρ, φέρνοντας τη Χαμάς πιο κοντά στο Ιράν και δίνοντας στον κύριο υποστηρικτή της μεγαλύτερη επιρροή στο επόμενο στάδιο του πολέμου της με το Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Ο ίδιος εμφανίστηκε προκλητικός, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι ο ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί από τη Γάζα και ο πόλεμος να τερματιστεί.
Επικρατέστεροι για τη διαδοχή της Χαμάς είναι επίσης ο Καλέντ Μεσάαλ με τη «βάση» επίσης στο Κατάρ και συχνές επισκέψεις στην Τουρκία. Πέραν του Χάγια και του Μεσάαλ, πιθανός αντικαταστάτης είναι και ο Μοχάμαντ Νταρουίς, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σούρα, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στον έξω κόσμο, σύμφωνα με αναλυτές και με μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς.
Στις συζητήσεις για τη νέα ηγεσία της, η Χαμάς θα πρέπει να λάβει υπόψη μόνο τις προτιμήσεις του βασικού υποστηρικτή της, του Ιράν, αλλά και τα συμφέροντα του Κατάρ, όπου διαμένουν σήμερα όλοι οι βασικοί υποψήφιοι για το πολιτικό γραφείο της.
Στο παρελθόν η Χαμάς αντικαθιστούσε γρήγορα και αποτελεσματικά τους πεσόντες ηγέτες της. Αρμόδιο για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής είναι το Συμβούλιο Σούρα που εκπροσωπεί όλα τα μέλη της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τις ισραηλινές φυλακές και την παλαιστινιακή διασπορά. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος ηγέτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ακόμη και αν δεν βρίσκεται στη Γάζα, όπου οι μαχητές της οργάνωσης κρατούν ακόμη δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους.
Ο Άσραφ Αμπουελχούλ, ειδικός στις παλαιστινιακές υποθέσεις, αναμένει ότι οι αρμοδιότητες του Σινουάρ θα μοιραστούν σε δύο πρόσωπα – το ένα θα αναλάβει τις στρατιωτικές υποθέσεις και το δεύτερο το πολιτικό γραφείο, τις διεθνείς επαφές και τη χάραξη πολιτικής.
ΠΗΓΗ https://www.real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου