Στον «αέρα» η επιχειρούμενη αποκρατικοποίηση των ΕΑΣ από την διοίκηση της εταιρείας, αφού οι Αμερικανοί, που έχουν καταθέσει έγγραφη πρόταση για την παραγωγή βλημάτων αξίας έως 9 δισ., προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκανε δεκτή την συζήτηση της υπόθεσης. Παράλληλα, η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα σε συντονισμό με την αμερικανική πρεσβεία ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα το θέμα των ΕΑΣ.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η επιχειρούμενη αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) από την διοίκηση της εταιρείας, μέσω θολής συμφωνίας, που δεν έχουν εγκρίνει τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, παγώνει από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr, το ΣτΕ δέχθηκε να συζητήσει το αίτημα προσωρινής διαταγής, την οποία κατέθεσαν οι Αμερικανοί που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα ΕΑΣ και να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την παραγωγή έως 60.000 βλημάτων ανά μήνα, ήτοι 720.000 τον χρόνο, με το σύνολο της παραγωγής να εξάγεται στον Στρατό των ΗΠΑ και την ελληνική οικονομία να γράφει 1,8 δις ευρώ εξαγωγές ανά έτος τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια.
Οι Αμερικανοί όχι μόνο δεν έχουν σκοπό να παραιτηθούν από την υπόθεση διεκδίκησης των γραμμών παραγωγής των ΕΑΣ αλλά προχωρούν άμεσα σε μία σειρά από νομικές ενέργειες ώστε όσοι έχουν εμπλακεί σε αυτή την «θολή» απόφαση της αποκρατικοποίησης να βρεθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ακόμη και στις ΗΠΑ, αφού πρόκειται για ευθύ πλήγμα προς τα συμφέροντα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η υπόθεση των ΕΑΣ εξελίσσεται ακόμη και σε διπλωματικό αγκάθι, αφού τραντάζει δομικά σημεία από τη συμφωνία της MDCA – δηλαδή της αναβαθμισμένης στρατηγικής συμφωνίας, που υπέγραψαν το 2021 ο Νίκος Δένδιας – ως υπουργός Εξωτερικών – με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
Κατά πλήρη επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του enikos.gr στις 7 Οκτωβρίου, στην Ελλάδα έφτασε ομάδα Αμερικανών Αξιωματούχων, που μεταξύ άλλων έθεσε το θέμα των ΕΑΣ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ είχε συναντήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, στις 8 – 11 Οκτωβρίου, στην Αθήνα σε διμερές επίπεδο με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και 7 επιχειρηματίες – αμερικανικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και του επιχειρηματία που έχει καταθέσει την πρόταση για τα ΕΑΣ, για παραγγελίες του Στρατού των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ενέργεια, τα ναυπηγεία, και κρίσιμες υποδομές όπως τα λιμάνια, αλλά και οι επενδύσεις των Αμερικανών – με κεφάλαια του κρατικού οργανισμού επενδύσεων DFC – στα ναυπηγεία Ελευσίνας και η ενθάρρυνση για την οnex αμυντικά συστήματα, αποτελούν προτεραιότητες για τις ΗΠΑ. Ειδικά το θέμα της πρότασης των Αμερικανών για ΕΑΣ είναι πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση ΗΠΑ και η πρεσβεία προωθεί την πρωτοβουλία.
Η αμερικανική εταιρεία έχει ασκήσει «αίτηση ακυρώσεως κατά της διαδικασίας επιλογής φορέα – εταίρου με σκοπό τη σύσταση και λειτουργία κοινής επιχείρησης» μεταξύ ΕΑΣ ΑΕ και κοινοπραξίας Τσέχων – Σλοβάκων, για την παραγωγή αμυντικού υλικού/πυρομαχικών στο Λαύριο στις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον, για το ίδιο αντικείμενο έχουν ασκήσει ενώπιον του ΣτΕ αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το ΣτΕ δέχθηκε να συζητήσει την υπόθεση, που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν την αρχειοθετεί αλλά βλέπει ότι υπάρχουν ουσιαστικά νομικά ζητήματα. Η ημερομηνία που ορίστηκε είναι για τις 4 Δεκεμβρίου και ως τότε η αμερικανική πλευρά καλεί με εξώδικο τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, με την ιδιότητα του βασικού μετόχου και του εκπροσώπου ασκούντος την εποπτεία Υπουργείου στα ΕΑΣ να απέχουν από την Γενική Συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, με αντικείμενο την κύρωση της απόφασης του ΔΣ της εταιρείας.
Όπως επισημαίνεται στο εξώδικο, η υποχρέωση προς αποχή ισχύει για όλο το διάστημα μέχρι το ΣτΕ να αποφανθεί επί του αιτήματος προσωρινής διαταγής αφού προηγουμένως αποστείλουν κείμενο απόψεων.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ με την υπ. Αριθμ. ΕΑ 342/2005 έχει κρίνει ότι «όλες οι Υπηρεσίες και Αρχές είναι υποχρεωμένες να απέχουν από κάθε περαιτέρω ενέργεια ή πράξη που θα ματαίωνε την αιτουμένη προσωρινή δικαστική προστασία».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ήδη έχουν αρχίσει να εξετάζονται τυχόν ποινικές ευθύνες- αδικήματα, τρίτων εμπλεκόμενων στην Ελλάδα, που υπέστη η αμερικανική εταιρεία, με βάση και την αμερικανική νομοθεσία. Σε περίπτωση που τελικά διαπιστωθούν αδικήματα των τρίτων, που θα μπορούσαν να εκδικαστούν επί αμερικανικού εδάφους από τα αρμόδια δικαστήρια, δεν αποκλείεται να υπάρξει αίτημα των αμερικανικών αρχών έκδοσης στις ΗΠΑ όλων των εμπλεκομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου