Προάγγελος πιθανών ραγδαίων εξελίξεων ήταν η είδηση περί εσπευσμένης μετάβασης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στη Φλόριντα, προκειμένου να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τους πιθανούς τρόπους εκτόνωσής της.
Για το ταξίδι του Ρούτε στις ΗΠΑ έγραψαν η ολλανδική «De Telegraaf» και αμερικανικά ΜΜΕ ,ενώ σύμφωνα με πηγές της «Washington Post» και του πρακτορείου Interfax, στο Mαρ-α-Λάγκο οι δύο άνδρες αναζητούν τρόπους επίτευξης μιας μακροχρόνιας ειρήνης, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας την Τρίτη, που θα εξετάσει την αντίδραση της Συμμαχίας στην εκτόξευση του άγνωστου, έως τώρα, πειραματικού, υπερηχητικού, ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου «Oreshnik» κατά του Ντνίπρο.
Χθες η Βουλή του Κιέβου ματαίωσε τη συνεδρίασή της λόγω πληροφοριών για επικείμενο ρωσικό πλήγμα σε κυβερνητικά κτίρια, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις προσεγγίσεις του στην πυρηνική αποτροπή, εν μέσω του αυξανόμενου κινδύνου των πυρηνικών εξοπλισμών Κίνας και Ρωσίας. Από την άλλη πλευρά, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο εκ μέρους του Πούτιν, διευκρινίζοντας πως οι ΗΠΑ έλαβαν προειδοποίηση 30 λεπτών για τον «Oreshnik», που έχει βεληνεκές 5.500 χιλιόμετρα.
Σε πρώτη φάση η ολλανδική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ δεν σχολίασαν τα περί μετάβασης του Ρούτε στη Φλόριντα. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας θεωρείται ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει στον Τραμπ, λόγω της καλής τους «χημείας». Ο Ρούτε αποκαλείτο μάλιστα «ψιθυριστής» (whisperer) του Αμερικανού προέδρου.
Η αίσθηση είναι ότι επιταχύνονται οι παρασκηνιακές διαδικασίες, ώστε να ανακοπεί έγκαιρα η κάθοδος της ανθρωπότητας προς ένα σπιράλ πυρηνικής καταστροφής. Ενδεικτικά, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε στο ισπανικό δίκτυο Cadena Ser πως όλα δείχνουν ότι οι Τραμπ και Πούτιν θα καθίσουν στο τραπέζι για να διαπραγματευτούν τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα αντιταχθεί σε μια «κατασκευασμένη» λύση από ΗΠΑ και Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, «αν και όχι ομόφωνα», είναι έτοιμες να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στο Κίεβο.
Η μετάβαση του Ρούτε στο Μαρ-α-Λάγκο κρίθηκε επιβεβλημένη από τη στιγμή που εκ διαμέτρου αντίθετοι ηγέτες και των δύο στρατοπέδων, όπως ο δικτάτορας της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, προβαίνουν σε κοινές ανησυχητικές διαπιστώσεις. Ο πρώτος (που έχει και μεγαλύτερη βαρύτητα ως κάτοχος πυρηνικών όπλων) δήλωσε ότι «ποτέ πριν δεν ήταν τόσο μεγάλη η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου», κατηγορώντας φυσικά τις ΗΠΑ για την «επιθετική και εχθρική» πολιτική τους απέναντι στην Πιονγιάνγκ.
Η Β. Κορέα έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο μέτωπο της Ουκρανίας και σε αντάλλαγμα γράφτηκε ότι έλαβε φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ρωσικού πετρελαίου. Ο Τουσκ, από την άλλη πλευρά, έκανε λόγο για «σοβαρό και υπαρκτό κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης», χωρίς να κρύβει την ανησυχία του που η Μόσχα έχει βάλει στο στόχαστρο μια μεγάλη νατοϊκή βάση στην Πολωνία. Στο Βερολίνο, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς χαρακτήρισε την εκτόξευση του «Oreshnik» «τρομερή κλιμάκωση», αλλά ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της επιλογής του για «σύνεση» στη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου. «Δεν θέλουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ, ικανούς να διεισδύουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος», τόνισε. Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε να επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση» και «ηρεμία», για να επιλυθεί η σύγκρουση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου