Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Οι «μνηστήρες» των υποβρυχίων, η χρήση στρατηγικών πυραύλων από τους υποβρύχιους θηρευτές και η αναβάθμιση των «φαντασμάτων» του βυθού: Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Σουηδοί οι βασικοί «παίκτες» [video]

Μια από την επιτακτικές ανάγκες του ναυτικού είναι η έναρξη των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 214, κλάσης Παπανικολής του πολεμικού ναυτικού. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

«Αφού η πολιτική ηγεσία μεταθέτει για μετά τις επερχόμενες εορτές τις όποιες εξελίξεις αφορούν την ενίσχυση με νέα μέσα ή τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων, εμείς ως επιτελείο είμαστε υποχρεωμένοι ν’ ακολουθήσουμε αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα να συνεχίζουμε την προετοιμασία για το επόμενο βήμα»

Αυτό λένε στρατιωτικές πηγές που ρωτήθηκαν από την Hellasjournal για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί αναφορικά με τα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσουν τα επιτελεία και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο «καίγεται» για τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή πάντως οι «μνηστήρες» δεν σταματούν τις επισκέψεις στο επιτελείο, καταθέτοντας προτάσεις για την έρευνα αγοράς του υποβρύχιου στόλου.

Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Σουηδοί είναι βασικοί «παίκτες» για το υποβρύχιο που αφορά το μέλλον του στόλου.

Όπως οι φρεγάτες FDI ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εθνικής άμυνας ότι θα δίνουν την επιλογή του στρατηγικού πλήγματος στην Αθήνα μέσω των πυραύλων «MdCN- NCM», το ίδιο έχει τεθεί ως στόχος και για τα μελλοντικά υποβρύχια του στόλου.

Η αυξημένη απειλή που αποκρυπτογραφείται από το ελληνικό επιτελείο, έχει οδηγήσει σε αυτές τις αποφάσεις των στρατηγικών όπλων με τα οποία μπορεί μια πλατφόρμα να εξαπολύσει επίθεση βαθιά μέσα σε μια εχθρική ενδοχώρα πλήττοντας στρατηγικές εγκαταστάσεις του αντιπάλου.

Οι Γερμανοί βεβαίως έχουν έναν λόγο παραπάνω να ενδιαφέρονται, μια και το Ναυτικό ήδη συζητά για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποβρυχίων κλάσης Παπανικολής.

Αυτό άλλωστε θα είναι το πρώτο βήμα που αφορά την υποβρύχια δύναμη, με το Πολεμικό Ναυτικό να προσπαθεί να πιέσει για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ώστε να μην χαθεί προς το παρόν και για λίγα χρόνια ακόμα η ποιοτική διαφορά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι συνομιλίες που εξελίσσονται με τους Γερμανούς εστιάζουν μέχρι στιγμής στα σημεία εκείνα που αφορούν τα ηλεκτρονικά κάθε υποβρυχίου 214 που διαθέτει η Διοίκηση των υποθαλάσσιων θηρευτών.

Τα οικονομικά είναι το πρώτο σημείο «κλειδί», με τους υπολογισμούς που γίνονται να δείχνουν ότι για κάθε υποβρύχιο θ’ απαιτηθούν περίπου 100 εκατομμύρια, ενώ στόχος είναι το σύνολο της αναβάθμισης να μην ξεπεράσει τα 500.

 

 

Το δεύτερο σημείο «κλειδί» είναι τα ναυπηγεία που θα σηκώσουν το βάρος της αναβάθμισης, αλλά και της μελλοντικής ναυπήγησης τεσσάρων καινούργιων υποβρυχίων.

Το σκηνικό δεν έχει αλλάξει σημαντικά, παρά το γεγονός των εξαγγελιών και των πλάνων περί ναυπήγησης υποβρυχίων, φρεγατών αλλά και συντήρησης συμμαχικών πολεμικών πλοίων στην χώρα μας.

Το άνοιγμα των φακέλων μετά τις γιορτές, για το οικονομικό «ταβάνι» που έχει να κάνει με τα προγράμματα ενίσχυσης στο ναυτικό, θα γίνουν ο οδηγός του επιτελείου για το πως θα κινηθούν, ακόμη και εντός του 2025.

Στρατιωτικοί κύκλοι που επικοινωνήσαμε αντιλαμβάνονται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της έναρξης των εργασιών εντός της επερχόμενης χρονιάς. Και αυτό το σημειώνουν διότι από τη συμβασιοποίηση έως την υλοποίηση ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα.

Παράλληλα η κατασκευή ενός υποβρυχίου δεν έχει τον ρυθμό ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού ή και «χτισίματος» μονάδας επιφανείας επιπέδου φρεγάτας. Το υποβρύχιο κατασκευάζεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς και αποδίδεται στον χρήστη αρκετά χρόνια μετά, ακόμη κι αν υπάρχει εν ενεργεία γραμμή παραγωγής στο ναυπηγείο.

Τουλάχιστον με το νέο έτος, θα ξεκινήσουν και οι παραλαβές των σύγχρονων τορπιλών καθώς αυτές θα φέρουν άλλες δυνατότητες στα τέσσερα υποβρύχια κλάσης Παπανικολής.

Στο ναυτικό ομιλούν για σημαντικές καθυστερήσεις οι οποίες ωστόσο θεωρούνται εν μέρει και δικαιολογημένες αν σκεφτεί κανείς ότι όταν επετεύχθη συμφωνία, ξέσπασε το ουκρανικό μέτωπο και τα πάντα πάγωσαν, ενώ οι τιμές των υλικών εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Σε κάθε περίπτωση επιθυμία του Ναυτικού είναι να τρέξουν τα προγράμματα που αφορούν τα υφιστάμενα μέσα, ώστε ο στόλος να βρίσκεται στοιχειωδώς σε επιχειρησιακή κατάσταση και ικανός ν’ ανταπεξέλθει στην αποστολή του, όπου κι αν αυτή προτάσσει το Εθνικό συμφέρον.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου