Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Η Ανυπότακτη Γαλλία και οι ισλαμιστές: η ιστορία μιας πολιτικής συμμαχίας


Του Omar Youssef Souleimane, για το Le Figaro Magazine

22 Νοεμβρίου 2024        

Είναι 5 Οκτωβρίου 2024, στην Place de la République. Για να στιγματιστεί «ένας χρόνος γενοκτονίας στη Γάζα», έχει προγραμματιστεί μια πορεία προς την Place de Clichy. 

Ξεκινά με τα εξής συνθήματα: «Δεν θέλουμε γενοκτόνους στο Stade de France», «Το Ισραήλ είναι ο μόνος τρομοκράτης στη Μέση Ανατολή». Στέκομαι μπροστά από την πλατφόρμα της Συλλογικότητας Urgence Palestine, η οποία ιδρύθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2023, την επομένη της σφαγής της Χαμάς, και η οποία αγωνίζεται κατά της «καταστολής» και υπέρ της «αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού». Περιγράφουν τους εαυτούς τους στο Χ με το ανάποδο κόκκινο τρίγωνο που χρησιμοποιεί η Χαμάς στα στρατιωτικά της βίντεο κατά της Τσαχάλ. Η σημαία της Ανυπότακτης Γαλλίας  ανεμίζει μαζί με τις σημαίες της Παλαιστίνης και της Αλγερίας.

Ως συνήθως, μεταμφιέζομαι, όπως έκανα και στις διαδηλώσεις στη Δαμασκό κατά την έναρξη της συριακής επανάστασης το 2011. Εκεί είχαμε μεταμφιεστεί για να μην μας αναγνωρίσουν οι κάμερες που βιντεοσκοπούσαν το πλήθος και για να ξεφύγουμε από την παρακολούθηση των φοβερών μυστικών υπηρεσιών του Μπασάρ αλ Άσαντ. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι, δεκατρία χρόνια αργότερα, στην καρδιά του Παρισιού, όπου έχω καταφύγει για να ζήσω ελεύθερα, θα ήμουν υποχρεωμένος να μεταμφιεστώ για να συμμετάσχω σε μια διαδήλωση: φορώντας γυαλιά ηλίου, ένα κεφιγιέ, την παλαιστινιακή σημαία και μακιγιάζ στο πρόσωπό μου για να μην αναγνωριστώ. Ομοίως, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα βρισκόμουν σε μια διαδήλωση όπου γενειοφόροι άνδρες και εξτρεμιστές με επιθετική εμφάνιση θα επαναλάμβαναν τα συνθήματα που ακούγονταν στη Συρία σε αυτού του είδους τις διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη: «Κάτω το Ισραήλ».

Ανάμεσα σε αυτό το πλήθος που εμπνέεται από το μίσος του για το Ισραήλ, υπήρχαν βουλευτές της Αναυπότακτης Γαλλίας: Τομά Πορτές, Ερσίλια Σουντέ, Λουί Μπογιάρ, Μανόν Ομπρί και Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Ο τελευταίος απηύθυνε χαιρετισμό στον Λίβανο, ο οποίος «υπερασπίζεται την κυριαρχία του και έχει το δικαίωμα να το κάνει με όλα τα μέσα που διαθέτει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του με όλους εκείνους που θέλουν να συμμετάσχουν στην εθνική αντίσταση». Κανένας από αυτούς δεν ανέφερε τα ισραηλινά θύματα της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, η διαδήλωση πραγματοποιείται στην πρώτη επέτειο της 7ης Οκτωβρίου.

Οι γενειοφόροι φίλοι

Σε κάθε τέτοια διαδήλωση, τα μέλη της ομάδας ασφαλείας στην εξέδρα φορούσαν μάσκες, ορισμένες από αυτές πράσινες, που έμοιαζαν με αυτές που φορούσε η Χεζμπολάχ. Ο σωματοφύλακας της Ρίμα Χασάν είναι επίσης ακτιβιστής της Urgence Palestine. Συχνά συμμετέχει στην ασφάλεια αυτών των εκδηλώσεων, μαζί με τον Μοχαμέντ Γιασίν, έναν ιεροκήρυκα και ιμάμη, ο οποίος ήταν επίσης μέλος της περιφρούρησης. Ο Γιασίν μαθήτευσε στο ινστιτούτο του ιμάμη Μοχάμεντ Χαμαμί, ο οποίος απελάθηκε από τη Γαλλία το 2012 για «υποστήριξη του βίαιου τζιχάντ, αντισημιτικά σχόλια και δικαιολόγηση της βίας και της σωματικής τιμωρίας κατά των γυναικών», σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στις 3 Νοεμβρίου, οργανώθηκε άλλη μια διαδήλωση σε απάντηση σε κάλεσμα πολλών παλαιστινιακών ενώσεων, στην οποία συμμετείχαν επίσης βουλευτές του Ανυπότακτης Γαλλίας: Η Ματίλντ Πανό και η Κλεμάνς Γκετέ βρίσκονταν στο δρόμο, στο πλευρό του Ομάρ Αλσουμί, που υιοθέτησε ανοικτά τη φρασεολογία της Χαμάς: «Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε αυτή η πλημμύρα της Αλ-Άκσα που, σε όλο τον κόσμο, κατακλύζει τους δρόμους, πλημμυρίζει τις ψυχές, κατακλύζει τις συνειδήσεις, αυτή η πλημμύρα που ξεχειλίζει, που φέρνει το νερό της ζωής και καλλιεργεί τους σπόρους της αντίστασης και της απελευθέρωσης;». Η «πλημμύρα της al-Aqsa» είναι η ονομασία που έδωσε το ισλαμιστικό κίνημα στις σφαγές που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου. Η αναφορά αυτή προκαλεί ανατριχίλα στη σπονδυλική μου στήλη. Οι ακροαριστεροί ευρωβουλευτές δεν αντέδρασαν καθόλου.

Οι ευρωβουλευτές Τομά Πορτές και Ματίλντ Πανό (αριστερά) με τον Σαλάχ Χαμούρι (δεξιά). Αυτός ο Γαλλοπαλαιστίνιος είχε καταδικαστεί στο Ισραήλ για τον σχεδιασμό δολοφονίας του Αρχιραβίνου.

Αυτοί οι «υπερασπιστές της ειρήνης» που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις περιλαμβάνουν ηγετικά στελέχη της συλλογικότητας «Μουσουλμανικές Προοπτικές», η οποία συνεργάζεται πολύ στενά με την Urgence Palestine. Αυτή η πολύ δραστήρια ομάδα είναι ιδιαίτερα προσηλωμένη στη χρήση της μαντίλας στα κρατικά σχολεία, κατά της «ισλαμοφοβίας», του «αποικιοκρατικού γαλλικού κράτους» και της καταστροφής του Ισραήλ.

Το πιο γνωστό μέλος της είναι ο Εμάντ Ιμπραήμ. Γεννημένος στη Γαλλία, παρουσιάζεται ως Παλαιστίνιος ακτιβιστής και θεωρεί την Παλαιστίνη «γη του Ισλάμ». Κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2024, οι “Μουσουλμανικές Προοπτικές” συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Η Μαριά Ντε Καρτενά, μέλος του συλλόγου, ηγήθηκε μιας από αυτές τις διαδηλώσεις, διακηρύσσοντας ότι «η Γαλλία είναι δική μας». Περιγράφοντας τον εαυτό της ως «ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η Ντε Καρτενά δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2023, σε ένα συνέδριο κατά της ισλαμοφοβίας, ότι «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι στην πραγματικότητα ένας πόλεμος κατά των μουσουλμάνων».

 Ο Σεμπαστιέν Ντελογκού, βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, έγινε πρωτοσέλιδο επειδή είχε το «θάρρος» να υψώσει την παλαιστινιακή σημαία στην Εθνοσυνέλευση.

Στο Αλ Τζαζίρα που χρηματοδοτείται από το Κατάρ, του οποίου η ισλαμιστική γραμμή είναι εμποτισμένη με τις αρχές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πολλά ρεπορτάζ είναι αφιερωμένα στο κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και στα μέλη του, τα οποία παρουσιάζονται ως ηρωικές φιγούρες στη Γαλλία. Το κανάλι παρουσιάζει τον Σεμπαστιέν Ντελογκού, τον Μελανσόν, τον Αϋμερίκ Καρόν και τη Ματίλντ Πανό ως ήρωες της παλαιστινιακής υπόθεσης στη Γαλλία και τη Ρίμα Χασάν ως θύμα παρενοχλήσεων. Κανένα άλλο ευρωπαϊκό κόμμα δεν έχει τόσο μεγάλο χώρο σε αυτό το κανάλι με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην περιοχή.

Πάντα στο κανάλι του Κατάρ, και πολύ πριν από τις 7 Οκτωβρίου, η Ρίμα Χασάν αποτέλεσε αντικείμενο πολλών εγκωμιαστικών αναφορών. Το σημερινό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γεννήθηκε το 1992 στο Νεϊράμπ, ένα προάστιο του Χαλεπίου…. Αυτή η εκλεγμένη εκπρόσωπος της Δημοκρατίας ταξίδεψε στο Αμμάν για να συμμετάσχει σε διαδήλωση προς τιμήν του Ισμαήλ Χανίγια, του πρώην ηγέτη της  Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε τον περασμένο Ιούλιο . Παρουσιάστηκε ως «ήρωας για όλους». Ακούγονταν κραυγές του τύπου: «Εμπρός, εμπρός, Χαμάς, εσείς είστε το κανόνι και εμείς οι σφαίρες».

Η Ρίμα Χασάν, η οποία ποτέ δεν υστερούσε σε πόζες και πολεμική, στις 17 Σεπτεμβρίου διακρίθηκε προσεγγίζοντας το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εκφωνήσει την ομιλία της με το παλαιστινιακό κεφιγιέ κρεμασμένο στους ώμους της. Ο πρόεδρος του οργάνου της ζήτησε να το αφαιρέσει. Η ευρωβουλευτής συμμορφώθηκε, αλλά η χειρονομία αναφέρθηκε ευρέως σε ισλαμιστικά κανάλια όπως το Quds, ένα αραβικό διαδικτυακό κανάλι που πρόσκειται στη Χαμάς, το οποίο την επόμενη ημέρα έφερε τον τίτλο: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγκάζει τη Ρίμα Χασάν να βγάλει το keffiyeh».

Ο Ελιάς ντ’ Ιμζαλέν, ιεροκήρυκας με μητρώο υπόπτου για τρομοκρατία και μέλος της οργάνωσης Urgence Paslestine, διώκεται ποινικά επειδή κάλεσε σε ιντιφάντα στο Παρίσι.

Είδα τη Ριμά Χασάν και τον Τομά Πορτές να κατευθύνονται προς την εξέδρα, συνοδευόμενοι από τον Ελιάς ντ’ Ιμζαλέν. Ο Ελιάς ντ’ Ιμζαλέν, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Ελ Ες Ζαρελί, είναι σαλαφιστής ιεροκήρυκας και πολιτικός σύμβουλος της Urgence Palestine. Καθώς οι δύο βουλευτές του Μελενσόν παρακολουθούσαν, η μία δήλωση διαδεχόταν την άλλη και φωνάζονταν συνθήματα  στα αραβικά, όπως «Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη είναι αραβική». Αυτή η φράση δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Σηματοδοτεί όχι μόνο την επιθυμία να δει κανείς την καταστροφή του Ισραήλ, αλλά και τον αποκλεισμό των άλλων μη αραβικών εθνοτικών ομάδων από την περιοχή.

 Η συλλογικότητα Urgence Palestine, που δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, έχει έντονη παρουσία στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις. Omar Youssef Souleimane

Ο Ραμί Σαάθ, ο οποίος εμφανίζεται συχνά μαζί με εκλεγμένους εκπροσώπους της «Ανυπότακτης Γαλλίας» , φυλακίστηκε στην Αίγυπτο μεταξύ 2019 και 2022 για «χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών και ταραχών κατά του κράτους». Τώρα πρόσφυγας στη Γαλλία, δεν δίστασε να δημοσιεύσει το εξής μήνυμα στη σελίδα του στο Facebook στις 28 Μαΐου: «Αν καεί η Γάζα, θα καεί και το Παρίσι».

Η Παλαιστίνη, το άλλοθι των ισλαμιστών

Για να ολοκληρώσει αυτό το ξέσπασμα μίσους, ο Ελιάς ντ’ Ιμζαλέν απευθύνθηκε στο ακροατήριο. «Είμαστε κι εμείς η αντίσταση; Είμαστε οι άνδρες της Γάζας που πολεμούν για να ζήσουν οι γυναίκες και τα παιδιά τους; Πρόκειται για γενοκτονία και οι γενοκτόνοι έχουν συνεργούς: το όνομά τους είναι Μπάιντεν, το όνομά τους είναι Μακρόν. Είμαστε έτοιμοι να τους ξεφορτωθούμε κι αυτούς; Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε την Ιντιφάντα στο Παρίσι; Στα προάστια, στις γειτονιές μας. Να τους δείξουμε ότι η φωνή της απελευθέρωσης πηγάζει από εμάς;».

Ακόμα χειρότερα, στις 5 Οκτωβρίου, σαν να ήθελε να δώσει ένα χεράκι στο ισλαμιστικό σφυρί που καρφώνει το καρφί του μίσους, ο Ριτσί Τιμπό, κοινοβουλευτικός βοηθός  της Ερσιλιά Σουντέ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της πορείας για την Παλαιστίνη στο Παρίσι στις 5 Οκτωβρίου 2024: «Ναι, ο Ελιάς  είχε δίκιο: ο μόνος δρόμος, μέσα από τους δρόμους του Παρισιού και παντού είναι η ιντιφάντα».

Η κοινοτιστική ψήφος

Μήπως οι κοινοτιστικοί σύλλογοι έχουν γίνει γόνιμο έδαφος για τις φιλοδοξίες του κόμματος του Μελανσόν; Για παράδειγμα, τα μέλη της Attac (μιας ένωσης που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η οποία αγωνίζεται για «κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη και αναλαμβάνει δράση κατά της εξουσίας της χρηματιστικής οικονομίας και των πολυεθνικών») συμμετέχουν πολύ ενεργά στις διαδηλώσεις που διοργανώνει η Ανυπότακτη Γαλλία. . Οι Μουσουλμάνοι Φοιτητές της Γαλλίας (Étudiants musulmans de France, EMF), μια άλλη ισλαμιστική οργάνωση, έχει και αυτή καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν την Ανυπότακτη Γαλλία με τα παρακάτω λόγια: «Όλοι κατά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας».

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές αποτέλεσαν σταθμό. Το κόμμα του Μελανσόν και ο αριστερός συνασπισμός του βγήκαν πρώτοι στις περισσότερες εργατικές κοινότητες με υψηλή συγκέντρωση μουσουλμανικών μεταναστευτικών πληθυσμών, με τα ποσοστά του υποψηφίου της Ανυπότακτης Γαλλίας να σημειώνουν ρεκόρ: 65% στη Villetaneuse, 61% στην Trappes και την Gennevilliers, 60% στο Bobigny και το Aubervilliers, 56% στο Créteil και το Grigny, 54% στη Mantes-la-Jolie. Για τις ευρωεκλογές του 2024, μια δημοσκόπηση του IFOP για την La Croix έδειξε ότι το 62% των μουσουλμάνων ψήφισε την Ανυπότακτη Γαλλία. Ο Ζερεμί Σεμπάν, πρώην σύμβουλος των σοσιαλιστών υπουργών Φλερ Πελερέν και Μανουέλ Βαλς, τονίζει: «Το 2002, ο Πασκάλ Μπονιφάς  προειδοποίησε τους Σοσιαλιστές: Σταματήστε να υποστηρίζετε το Ισραήλ, διότι, από εκλογική άποψη, δεν αποφέρει κανένα κέρδος. Έγραψε σε ένα σημείωμα: «Στη Γαλλία έχουμε 500.000 Εβραίους και 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους».

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου