Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Το Αζερμπαϊτζάν μεσολαβεί αθόρυβα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους

Το Αζερμπαϊτζάν έχει αναδειχθεί ως διακριτικός μεσολαβητής μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, χρησιμοποιώντας τους ισχυρούς διμερείς δεσμούς του με τα δύο έθνη για να αμβλύνει τις εντάσεις και να ευθυγραμμίσει τα περιφερειακά συμφέροντα μετά την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, ανέφεραν τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν, επικαλούμενα διπλωματικούς και περιφερειακούς εμπειρογνώμονες.

Οι πληροφορίες για τον ρόλο τους ενισχύθηκαν όταν ο Χικμέτ Χατζίγιεφ, βοηθός του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, επισκέφθηκε το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ  Γκίντεον Σαάρ και τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ στις αρχές της εβδομάδας.

Οι αναλυτές προτείνουν ότι η επίσκεψη του Χατζίγιεφ ξεπέρασε τις συνηθισμένες διμερείς συνομιλίες και επικεντρώθηκε στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, των οποίων οι σχέσεις έχουν ενταθεί την τελευταία περίοδο λόγω της σκληρής ρητορικής της Τουρκίας για την ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Γάζα.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει κεντρικό ρόλο να διαδραματίσει στην αποτροπή πιθανών συγκρούσεων μεταξύ των δύο εθνών, ειδικά καθώς τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα διασταυρώνονται πλέον στο συριακό έδαφος.

Το κενό εξουσίας έλκει τις δύο χώρες

Η κατάρρευση του καθεστώτος του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία άφησε ένα κενό εξουσίας και έφερε την Τουρκία και το Ισραήλ σε άμεση γειτνίαση ως γειτονικούς παίκτες στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Χατζίγιεφ  μετέφερε  τους χαιρετισμούς του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ στον ισραηλινό πρόεδρο και συζήτησε περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία. Ενώ επιφανειακά η επίσκεψη φαίνεται να είναι ρουτίνα, οι ειδικοί υποπτεύονται ότι έχει βαθύτερη σημασία καθώς το Αζερμπαϊτζάν εργάζεται αθόρυβα για την ανοικοδόμηση γεφυρών μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ.

Με το Ιράν και τη Ρωσία να εκδιώκονται ουσιαστικά από τη Συρία και την Τουρκία και το Ισραήλ να είναι πλέον de facto γείτονες στην περιοχή, οι εντάσεις είναι υψηλές.

Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, το Ισραήλ  στόχευσε  τη Συρία με 480 χτυπήματα από αέρα, θάλασσα και ξηρά και στάθμευσε επίγεια στρατεύματα στη Συρία. Τα πλήγματα στόχευαν στρατιωτικές υποδομές και τα στρατεύματα κατέλαβαν βασικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων περιοχών πέρα ​​από μια ζώνη ασφαλείας που επιτηρείται από τον ΟΗΕ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχουν παρουσιάσει τις ενέργειες ως μια προσπάθεια να διασφαλιστεί το Ισραήλ και να αποτραπεί η πτώση στρατηγικών όπλων στα χέρια εξτρεμιστών, ενώ αραβικά κράτη κατηγορούν το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύεται την αστάθεια της Συρίας για εδαφικά κέρδη.

Οι επιθέσεις, που περιγράφονται ως μερικές από τις πιο έντονες των τελευταίων ετών, έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει σημαντικές αλλαγές ισχύος.

Την Τρίτη, η Τουρκία  κατηγόρησε  το Ισραήλ για «κατοχική νοοτροπία» μετά την είσοδο των δυνάμεών του σε ζώνη ασφαλείας στα Υψίπεδα του Γκολάν, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ είπε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του εισήλθαν στην ουδέτερη ζώνη για να υπερασπιστούν τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ καθώς οι αντάρτες υπό την ηγεσία των ισλαμιστών προχωρούσαν γρήγορα σε όλη τη Συρία, σε αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών Saar επέμεινε ότι ήταν ένα «περιορισμένο και προσωρινό βήμα» για «λόγους ασφαλείας».

Η Τουρκία έχει καταδικάσει την εισβολή του Ισραήλ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε προσπάθειες διαίρεσης της Συρίας ή υπονόμευσης της νέας κυβέρνησης, σηματοδοτώντας την πρόθεση της Τουρκίας να διεκδικήσει την επιρροή της στην περιοχή.

Ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν

Ο αγωγός Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν (BTC) υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία του Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν την τριμερή εξίσωση. Ο αγωγός, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν στη Μεσόγειο μέσω Τουρκίας, έχει γίνει μια σημαντική οδός εφοδιασμού ενέργειας για το Ισραήλ, αντιπροσωπεύοντας μεγάλο μερίδιο των εισαγωγών αργού πετρελαίου του. Παρά τη δημόσια στάση της Τουρκίας κατά της πολιτικής του Ισραήλ στη Γάζα, οι προμήθειες πετρελαίου συνέχισαν να ρέουν μέσω του αγωγού BTC.

«Ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου μας προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν. Όπως γνωρίζετε, η εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν [ Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ] πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό για εξερεύνηση φυσικού αερίου στο Ισραήλ. Οι χώρες μας συνεργάστηκαν επίσης για την ασφάλεια και την κοινή καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Βλέπουμε αυξανόμενη συνεργασία στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, τις επιχειρήσεις και τον πολιτισμό», δήλωσε ο Τζορτζ Ντικ, πρεσβευτής του Ισραήλ στο Μπακού, σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν.

Η υποκρισία της Τουρκίας

Ακτιβιστές και επικριτές κατηγόρησαν την Τουρκία για υποκρισία καθώς δεκάδες πλοία φέρεται να έχουν αποπλεύσει από τα τουρκικά λιμάνια για το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, μεταφέροντας αγαθά, συμπεριλαμβανομένου πετρελαίου, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν έμμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, ενώ η Τουρκία είναι ένθερμος επικριτής και έχει θεσπίσει επίσημα απαγόρευση εμπορίου.

Η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, σημαντικός παίκτης στον αγωγό BTC, παρέμεινε βασικός προμηθευτής του Ισραήλ και κράτησε τα τρία έθνη οικονομικά αλληλένδετα.

Η σημασία της επίσκεψης του Χατζίγιεφ στο Ισραήλ δεν χάθηκε από τους Τούρκους ειδήμονες, οι οποίοι επεσήμαναν ότι μετά την επίσκεψη ο Πρόεδρος Ερντογάν  μίλησε  τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ την Τρίτη.

Azemedia

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου