Την ίδια ώρα τα κορεατικά συστήματα προσφέρουν εξαιρετική σχέση κόστους/απόδοσης, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για την Ελλάδα.
Διονύσης Αντωνέλλος
Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία και προμήθεια προϊόντων από την αμυντική βιομηχανία της Νότιας Κορέας, η οποία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο.
Η Νότια Κορέα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα αμυντικών συστημάτων που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας, ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας, του κόστους και της ποιότητας.
Το K2 Black Panther, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης στον κόσμο, θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή για την αντικατάσταση ή τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου αρμάτων μάχης. Συνδυάζει προηγμένη θωράκιση, κινητικότητα και τεχνολογία.
Το αυτοκινούμενο πυροβόλο K9 Thunder είναι διεθνώς επιτυχημένο (με εμβέλεια 30 χλμ με συμβατικά βλήματα και 40-50 χλμ με βλήματα υψηλής ακρίβειας), με εξαγωγές σε χώρες όπως η Πολωνία, η Φινλανδία και η Νορβηγία. Θα μπορούσε να ενισχύσει την ελληνική ικανότητα πυρών υποστήριξης σε ξηράς επιχειρήσεις.
Τα νοτιοκορεάτικα υποβρύχια τύπου KSS-III με σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP) είναι προηγμένα και θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (εξοπλισμένα με 6-10 σωλήνες VLS για εκτόξευση πυραύλων cruise). Επίσης, προσφέρεται τεχνογνωσία για φρεγάτες και περιπολικά πλοία.
Το εκπαιδευτικό/ελαφρύ μαχητικό FA-50 θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για την κάλυψη αναγκών εκπαίδευσης, αλλά και ως συμπλήρωμα των βασικών μαχητικών.
Η Νότια Κορέα επενδύει έντονα σε τεχνολογίες UAV και περιφερόμενων πυρομαχικών, τα οποία είναι ιδανικά για επιτήρηση και ακριβείας χτυπήματα. Τέτοιες τεχνολογίες θα ενίσχυαν σημαντικά τις δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα των μη επανδρωμένων συστημάτων.
Το KM-SAM (Cheongung II), που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Ρωσία (σ.σ. ίσως το μόνο… πρόβλημα του συστήματος), είναι ένα προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας με δυνατότητες προστασίας περιοχής και κρίσιμων υποδομών.
Τα οχήματα K21 και AS21 Redback προσφέρουν σύγχρονες λύσεις για την αντικατάσταση ή τον εκσυγχρονισμό των ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ.
Η Νότια Κορέα επενδύει έντονα στις τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας και ηλεκτρονικού πολέμου, τομείς που είναι στρατηγικά σημαντικοί για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Τα κορεατικά συστήματα προσφέρουν εξαιρετική σχέση κόστους/απόδοσης, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για την Ελλάδα, η οποία επιδιώκει οικονομικά αποδοτικές λύσεις.
Την ίδια ώρα, η Νότια Κορέα είναι ανοιχτή σε συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας, κάτι που θα ενίσχυε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας.
Λόγω της διαρκούς απειλής από τη Βόρεια Κορέα, η Νότια Κορέα διαθέτει πρακτική εμπειρία στην αποτροπή και την ανάπτυξη συστημάτων αιχμής.
Η Ελλάδα, αξιοποιώντας τις ισχυρές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., μπορεί να επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Νότια Κορέα (σ.σ. σταθεροί σύμμαχοι των ΗΠΑ οι νοτιοκορεάτες) για να διαφοροποιήσει τις πηγές αμυντικού εξοπλισμού, ενισχύοντας την ασφάλεια και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου