Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Πυρηνική ενέργεια μαζί με Ανανεώσιμες στο νέο ενεργειακό μοντέλο της ΕΕ


 Στέλιος Μπούρας

Ο νέος επίτροπος Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έμφαση στην πυρηνική ενέργεια στα επενδυτικά σχέδια της Ευρώπης. Κατά τάσσονται Γερμανία και Αυστρία, υπέρ η Γαλλία. Η θέση της Ελλάδας.

Ετοιμάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις ενεργειακές προκλήσεις της Ευρώπης, με έμφαση στην πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τον νέο επίτροπο Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν.

Ο κ. Γιόργκενσεν, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας πριν από λίγες εβδομάδες, δηλώνει υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας, που θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί συνδυαστικά με τις ΑΠΕ.

Στην πρώτη του συμμετοχή σε συνάντηση υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες χθες, ο επίτροπος αναφέρθηκε στα πρώτα του σχέδια, τονίζοντας ότι εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του θα καταρτιστεί μια καθαρή βιομηχανική συμφωνία, που θα συμπεριλαμβάνει ένα προσιτό ενεργειακό σχέδιο του κλάδου.

«Θα παρουσιάσουμε επίσης έναν οδικό χάρτη για να ανεξαρτητοποιηθούμε από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Αργότερα θα ακολουθήσει και ένα σχέδιο εξηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις βρίσκονται στον πυρήνα των πάντων. Χρειαζόμαστε περισσότερες καθαρές επενδύσεις. Θα παρουσιάσουμε επίσης ένα σχέδιο σχετικά με αυτό, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, έχω υποσχεθεί επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα παρουσιάσω ένα ενδεικτικό πρόγραμμα που θα αξιολογεί τις επενδυτικές ανάγκες. Θα χρειαστεί φυσικά να δοθεί έμφαση και στην πυρηνική ενέργεια. Πιστεύω ότι μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημειώνει ο ίδιος.

Αν και υπάρχει μια στροφή προς την πυρηνική ενέργεια από ορισμένες χώρες, άλλες αντιτίθενται στη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας. 

Χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία έχουν ταχθεί κατά της συμπερίληψης της πυρηνικής ενέργειας σε προηγούμενους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εγείροντας ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια και τονίζοντας το χαμηλότερο κόστος της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία απέσυρε σταδιακά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της.

Παράλληλα, όμως, η Γαλλία, η οποία παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της από πυρηνικούς αντιδραστήρες, και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που σχεδιάζουν να επεκτείνουν τους αντιδραστήρες τους, είναι ισχυροί υποστηρικτές της ατομικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα ως τρόπου μείωσης των εκπομπών.

Προβληματισμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα συζητείται όλο και περισσότερο η εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας, όμως δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέδριο ότι «δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια».

Έως τώρα οι κυβερνητικοί παράγοντες κρατάνε τα χαρτιά τους κλειστά, περιορίζοντας τη συζήτηση στο ενδεχόμενο σύναψης διμερούς PPA για την αγορά ενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας.

Μια ακόμη επιλογή που εξετάζεται ως λύση στην αστάθεια της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας σε επενδυτικό σχήμα που θα διαμορφωθεί για την εγκατάσταση νέων αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ενέργεια.

Σύμφωνα με τον ενεργειακό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Νίκο Τσάφο, το πρόγραμμα ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ δημιουργεί ανάγκες εξισορρόπησης του ηλεκτρικού συστήματος, ωστόσο εξέφρασε πρόσφατα αμφιβολίες για το εάν η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να μειώσει το κόστος εξισορρόπησης. 

Στη συνέχεια, ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός με την προοπτική εγκατάστασης πυρηνικών σταθμών στη χώρα μας, αν και όπως είπε βρισκόμαστε σε μια περιοχή με πυρηνικές δυνάμεις όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Αίγυπτος, που σημαίνει ότι δεν είμαστε προστατευμένοι από τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας.

ΠΗΓΗ https://www.businessdaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου