Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

O αρχηγός των Τζιχαντιστών στη Συρία έδωσε συνέντευξη στο CNN: «Στόχος μας είναι να ανατραπεί ο Άσαντ»


Ο στόχος του συνασπισμού των ανταρτών της Συρίας είναι η ανατροπή του αυταρχικού προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τον αρχηγό των Τζιχαντιστών που μίλησε στο CNN.

O Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι είναι ο ηγέτης της κύριας ομάδας που καθοδηγεί την ένοπλη αντιπολίτευση της χώρας.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Τζολάνι δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι οι φιλοδοξίες της Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) - μιας ομάδας που δημιουργήθηκε από μια πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα - δεν είναι τίποτα λιγότερο από το να βάλει τέλος στο καθεστώς Άσαντ. Στην πρώτη του συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης μετά από χρόνια, σε μια άγνωστη τοποθεσία στη Συρία, μίλησε για τα σχέδια δημιουργίας μιας κυβέρνησης που θα βασίζεται σε θεσμούς και ένα «συμβούλιο που θα επιλέγεται από τον λαό».

Στόχος των ανταρτών η ανατροπή του Άσαντ στη Συρία
«Όταν μιλάμε για στόχους, ο στόχος της επανάστασης παραμένει η ανατροπή αυτού του καθεστώτος. Είναι δικαίωμά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο Τζολάνι.

«Οι σπόροι της ήττας του καθεστώτος ήταν πάντα μέσα του… οι Ιρανοί προσπάθησαν να αναστήσουν το καθεστώς, κερδίζοντας χρόνο, και αργότερα οι Ρώσοι προσπάθησαν επίσης να το στηρίξουν. Αλλά η αλήθεια παραμένει: αυτό το καθεστώς είναι νεκρό».

Από τότε που ξεκίνησαν την επέλεσή τους από τον θύλακα των εδαφών τους στα βορειοδυτικά της χώρας πριν από μία εβδομάδα, η πρόοδος των ανταρτών ήταν εντυπωσιακά γρήγορη, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χαλέπι, πριν καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χάμα.

Η επίθεση-σοκ επέφερε τεράστιο πλήγμα στον Άσαντ και τους υποστηρικτές του στο Ιράν και τη Ρωσία, ενώ αναζωπύρωσε έναν εμφύλιο πόλεμο που ήταν σε μεγάλο βαθμό αδρανής για χρόνια. Οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης είναι αποκεντρωμένες και αποτελούνται από διαφορετικές ιδεολογίες, αν και τις ενώνει ο κοινός στόχος της ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ.

Αλλά οι ρίζες της HTS και του Τζολάνι στα εξτρεμιστικά ισλαμιστικά κινήματα ρίχνουν σκιά στις φιλοδοξίες του, επισημαίνει το αμερικανικό μέσο. Παρά την προσπάθεια του Τζολάνι να αποστασιοποιήσει τη νέα του ομάδα από την Αλ Κάιντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την HTS ξένη τρομοκρατική οργάνωση το 2018 και τον επικήρυξαν με 10 εκατομμύρια δολάρια. Για κάποιον που κάποτε λειτουργούσε στη σκιά, ο Τζολάνι εξέπεμπε αυτοπεποίθηση και προσπαθούσε να προβάλλει τη νεωτερικότητά του στη συνέντευξή του επισημαίνει το ρεπορτάζ του CNN, μια συνέντευξη η οποία πραγματοποιήθηκε μέρα μεσημέρι και με ελάχιστη ασφάλεια.

Το rebranding των Τζιχανιστιστών
Την Πέμπτη, ο Τζολάνι πρόβαλε ένα διαφορετικό όραμα για την εμπόλεμη χώρα. Σε μια ένδειξη της προσπάθειάς του να κάνει rebranding, όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο χαρακτηριστικά, χρησιμοποίησε δημοσίως για πρώτη φορά το πραγματικό του όνομα - Αχμέντ αλ-Σαράα - αντί για το ψευδώνυμο με το οποίο είναι ευρέως γνωστός. Καθώς η στρατιωτική προέλαση του συνασπισμού των ανταρτών επεκτείνει την επικράτεια και τον πληθυσμό υπό τον έλεγχό τους, ο Τζολάνι επέμεινε ότι οι άμαχοι δεν έχουν να φοβηθούν πολλά στη διαχείριση των ανταρτοκρατούμενων περιοχών της Συρίας.

«Οι άνθρωποι που φοβούνται την ισλαμική διακυβέρνηση είτε έχουν δει λανθασμένες εφαρμογές της είτε δεν την κατανοούν σωστά», υποστήριξε. Εάν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης καταφέρουν να ανατρέψουν το καθεστώς του Άσαντ, η Συρία θα μεταβεί σε «ένα κράτος διακυβέρνησης, θεσμών και ούτω καθεξής», οραματίστηκε.

Η ομάδα δήλωσε ότι εργάζεται για να καθησυχάσει τους πολίτες και τις ομάδες που υπέστησαν διώξεις από εξτρεμιστικές και τζιχαντιστικές ομάδες στον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Είπε επίσης ότι έχει κάνει τα πάντα για να πει δημοσίως στους χριστιανούς και σε άλλες θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες ότι θα ζουν με ασφάλεια υπό την κυριαρχία της. «Υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις εναντίον τους [των μειονοτήτων] από ορισμένα άτομα σε περιόδους χάους, αλλά αντιμετωπίσαμε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο Τζολάνι όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ανησυχίες για την ασφάλειά τους. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαγράψει μια άλλη ομάδα. Αυτές οι αιρέσεις συνυπάρχουν σε αυτή την περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις εξαλείψει», είπε.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τοπικοί παρατηρητές έχουν ωστόσο σημάνει συναγερμό για την πιο πρόσφατη μεταχείριση των πολιτικών αντιφρονούντων από την HTS στο Ιντλίμπ, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα διεξήγαγε σκληρές καταστολές σε διαδηλώσεις και βασάνισε και κακοποίησε αντιφρονούντες. Ο Τζολάνι δήλωσε στο CNN ότι τα περιστατικά κακοποίησης στις φυλακές «δεν έγιναν υπό τις δικές μας εντολές ή κατευθύνσεις» και ότι η HTS έχει ήδη θέσει τους εμπλεκόμενους προ των ευθυνών τους.
«Το καθεστώς Άσαντ έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους»
Υποστήριξε ότι ήταν αντίθετος με ορισμένες από τις πιο βίαιες τακτικές που χρησιμοποιούν άλλες τζιχαντιστικές ομάδες, γεγονός που τον οδήγησε στη διακοπή των δεσμών του μαζί τους. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ποτέ δεν συμμετείχε προσωπικά σε επιθέσεις εναντίον πολιτών.

«Η Συρία αξίζει ένα θεσμικό σύστημα διακυβέρνησης και όχι ένα σύστημα όπου ένας μόνο κυβερνήτης λαμβάνει αυθαίρετες αποφάσεις», πρόσθεσε. Η δυναστεία Άσαντ βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 53 χρόνια, από το 1971. Για να διατηρήσει την κυριαρχία του επί δεκαετίες, το καθεστώς έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει φυλακίσει αντιφρονούντες και έχει εκτοπίσει βάναυσα εκατομμύρια ανθρώπους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. «Μιλάμε για ένα ευρύτερο σχέδιο - μιλάμε για την οικοδόμηση της Συρίας», συνέχισε ο Τζολάνι. «Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ είναι απλώς ένα μέρος αυτού του διαλόγου και μπορεί να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο για την εκτέλεση ενός καθήκοντος: την αντιμετώπιση αυτού του καθεστώτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου