Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Καταρρέει η Ισπανία – εκτινάσσονται οι αποδόσεις των ομολόγων Τρόμος στην Ευρώπη από την «ισπανική υποχώρηση»

Κλιμακώνεται ώρα με την ώρα η πίεση προς την Ισπανία και πλέον είναι ηλίου φαεινότερο πως η κρίση χρέους δεν περιορίστηκε στην Ελλάδα και πια απειλεί ευθέως την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μαζί της την ίδια την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά των ισπανικών ομολόγων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, ήδη η Μαδρίτη δανείζεται με επιτόκια που ξεπέρασαν το 6%, οι εκδόσεις της δεν καλύπτονται 100% και τα spreads καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο. Οι ευρωαγορές – καίτοι σήμερα αντιδρούν στη λογική του πιεσμένου ελατηρίου – καταγράφουν τις πιέσεις από την κορύφωση του δράματος στην Ισπανία, ενώ ενδεικτικό της ανησυχίας των επενδυτών είναι και το πρωτοφανές γεγονός της χαμηλής ζήτησης στη σημερινή δημοπρασία 10ετών ομολόγων της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία πούλησε 10ετείς τίτλους και ζητούσε 3,87 δισ. ευρώ, αλλά τελικώς «κράτησε» μόνο 1,13 δισ. ευρώ λόγω της χαμηλής ζήτησης. Η προσφορά καλύφθηκε μόνο 1,1 φορές, ποσοστό εξόχως χαμηλό για τα δεδομένα της χώρας. Πάντως η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,77%, έναντι 1,83% που είχε καταγραφεί στην δημοπρασία του Φεβρουαρίου.

Όλα αυτά φέρνουν στο νου εικόνες … Ελλάδας και οι οικονομικοί και πολιτικοί ταγοί της ΕΕ ζουν με την αγωνία ότι η Ισπανία θα εξελιχθεί σε μια νέα Ελλάδα !

«Διακυβεύεται το μέλλον της Ισπανίας», προειδοποίησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, από το βήμα της Γερουσίας της χώρας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να επιβάλλει τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Ήδη έχει ανακοινώσει μέτρα  συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ κι αν χρειαστεί έχει έτοιμο σχέδιο για ... τριπλασιασμό αυτών των μέτρων!!! Για μια χώρα που ήδη έχει το αρνητικό ρεκόρ ανεργίας (επισήμως στο 23%) και βεβαιωμένο χρέος των τραπεζών περί τα 70 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα έγκειται ακριβώς στο μέγεθος της οικονομίας της Ισπανίας. Μια απλή αντιστοίχηση με την Ελλάδα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εάν η χώρα μας χρειάστηκε περί τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε πακέτα στήριξης, για την Ισπανία θα απαιτηθούν τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Και ίσως δεν επαρκούν ούτε αυτά …

Την ίδια ώρα εκτίναξη στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των σημερινών δημοπρασιών εντόκων γραμματίων.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου