Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Η μεγαλύτερη πτώση του 2012 για τον Dow Jones

Dow12.715,93-213,66 -1,65%  



  Nasdaq2.991,22-55,86 -1,83%  

Η Wall Street χθες
Πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο βιομηχανικός Dow Jones ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές της Τρίτης κοντά στα χαμηλά της ημέρας σε κλίμα νευρικότητας καθώς ξεκινά η νέα περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ο Dow Jones με βουτιά 213 μονάδων κατέγραψε την χειρότερη επίδοση του για το 2012, ενώ ήταν μόλις η δεύτερη φορά που βρέθηκε φέτος να χάνει πάνω από 200 μονάδες σε μια ημέρα. Ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε ταυτόχρονα στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η νέα άνοδος του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη και οι μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα στη Νέα Υόρκη εντείνοντας τη νευρικότητα ενόψει της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.

Η Alcoa είναι η πρώτη εταιρεία του Dow Jones Industrial Average που ανακοινώνει τα αποτελέσματα της μετά το κλείσιμο των συναλλαγών σήμερα. Ξεχωρίζουν παράλληλα μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Google Inc. και από τον τραπεζικό κλάδο των JP Morgan Chase & Co.  και Wells Fargo & Co. την Παρασκευή.

Στην Ευρώπη οι χρηματιστηριακές αγορές γνώρισαν μεγάλες απώλειες με τις πιέσεις να εκδηλώνονται εντονότερα στην περιφέρεια καθώς οι αποδόσεις στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα σημείωσαν και σήμερα ανοδικό ράλι.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 213,60 μονάδες (-1,65%) κλείνοντας στις 12.715,90 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 55,80 μονάδων (-1,83%) και έκλεισε στις 2.991,20 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 23,60 μονάδων (-1,71%) κλείνοντας στις 1.358,50 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones σημειώνεται ότι μόνο η Hewlett-Packard έκλεισε με θετικό πρόσημο στα 23,27 δολ. με άνοδο 0,13 δολ. ή σε ποσοστό 0,56%.

Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corp (-4,37%), η Caterpillar (-3,03%) και η Alcoa (-2,92%).

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,41 δολ. ή σε ποσοστό 18,89% και έκλεισε στα 2,58 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα των χονδρεμπόρων τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να είναι αισιόδοξες για την πορεία της ζήτησης.

Τα αποθέματα σημείωσαν άνοδο 0,9% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 478,93 δισ. δολ. όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,5%.

Η άνοδος του Φεβρουαρίου ακολουθεί την αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,6% τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Υποχώρησε εξάλλου το Μάρτιο ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ έχοντας αναρριχηθεί το Φεβρουάριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης που καταρτίζει η National Federation of Independent Business υποχώρησε στις 92,5 μονάδες από 94,3 μονάδες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε εξάλλου η ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Ben Bernanke σε συνέδριο στην Ατλάντα των ΗΠΑ τη Δευτέρα.  Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την οικονομική κρίση και πως οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να αναζητούν νέους τρόπους για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

Σημείωσε εξάλλου ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν περισσότερα κεφάλαια στη διάθεσή τους ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχωρίζει η είδηση της παραίτησης του CEO της Best Buy, Brian Dunn.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η παραίτηση δεν ήταν προϊόν διαφωνίας σχετικά με τις δραστηριότητες, τους οικονομικούς ελέγχους, τις πολιτικές ή τις διαδικασίες, αλλά αποτέλεσμα αμοιβαίας συμφωνίας πως είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξει η ηγεσία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Προσωρινός CEO ορίστηκε ο Mike Mikan.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου