Από τους λίγους πολιτικούς που αναφέρεται
κανείς χρησιμοποιώντας το μικρό του όνομα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος
αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο προφυλάκισής του.
Πολύ στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1985 μέχρι το 2004, υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εν δυνάμει πρωθυπουργός, κανείς στο παρελθόν δεν θα περίμενε ότι ο «ωραίος Μπρούμελ»
-όπως ήταν το παρατσούκλι του για τη γοητεία του ασκούσε στο ωραίο
φύλο- θα έβλεπε στην πόρτα του άνδρες των αστυνομικών αρχών να εκτελούν
ένταλμα σύλληψης εις βάρος του στις 11 Απριλίου του 2012.
Τα πρώτα του χρόνια
Γεννημένος στις 31 Ιουλίου 1939 από πατέρα από την Κωνσταντινούπολη και μητέρα από τα Γιάννενα, ο Απόστολος-Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μετακόμισε η οικογένειά του το 1940.
Ως έφηβος, ασχολήθηκε με το μπάσκετ και αγωνίστηκε τη διετία 1953-1954 στον ΠΑΟΚ. Σπούδασε στο πολυτεχνείο του Μονάχου
πολιτικός μηχανικός το 1964 και οικονομολόγος μηχανικός το 1967, ενώ
στη συνέχεια εργάστηκε στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την
Ιταλία σε κατασκευές δημοσίων έργων.
Από το 1959 και για 16 χρόνια έζησε στη Γερμανία, ενώ το 1975 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.
Η σχέση του με τον Ανδρέα
Το 1968 γνώρισε στη Φρανκφούρτη τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1970 έγινε μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ), ενώ στη συνέχεια υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Η σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε καταλυτική, ενώ η πίστη του περιγράφεται σε ένα ανέκδοτο: «Τι ώρα είναι, Άκη;» ρωτά ο Ανδρέας για να πάρει την απάντηση «Ό, τι ώρα θέλετε εσείς κύριε πρόεδρε»...
Την ίδια χρονιά που γνωρίζεται με τον Ανδρέα, του απαγορεύεται και η είσοδος στην Ελλάδα από τη Χούντα, που του αφαίρεσε την ιθαγένεια λόγω της αντιστασιακής δραστηριότητάς του. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1964, παντρεύτηκε με τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο.
Πολιτική σταδιοδρομία
Από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το 1974 και για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος των εκτελεστικών γραφείων του κινήματος. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής Επικρατείας το 1981, ενώ από τις εκλογές του 1985 μέχρι το 2004, οπότε και εξελέγη για τελευταία φορά, εκλεγόταν στην Α' Θεσσαλονίκης. Το 2007 απέτυχε να εξασφαλίσει μια έδρα, ενώ το 2009 δεν έθεσε καν υποψηφιότητα.
Την περίοδο 1990-1994 διετέλεσε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1995 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Παρών σχεδόν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1985 μέχρι το 2004, μετείχε και στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα.
Αναπληρωτής πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος
Κατά την περίοδο της ασθενείας του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1995, ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Μαδρίτη.
Αμέσως μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 1996, ο Άκης Τσοχατζόπουλος διεκδίκησε την πρωθυπουργία, με αντιπάλους τον Κώστα Σημίτη και τον Γεράσιμο Αρσένη. Στην πρώτη ψηφοφορία ισοψήφισε με τον Κ. Σημίτη με 53 ψήφους, ενώ στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους έναντι 86 του Κώστα Σημίτη.
Στο συνέδριο του Ιουνίου, λίγο μετά το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο Άκης Τσοχατζόπουλος απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, χάνοντας και πάλι από τον Κ. Σημίτη. Ωστόσο, παραμένει στην κυβέρνηση, έχοντας χαρτοφυλάκια, όπως αυτό της Εθνικής Άμυνας.
Η πτώση
Το 2007, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αποτυγχάνει να εκλεγεί, καθώς ήρθε έβδομος μεταξύ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2009 αρνήθηκε να θέσει υποψηφιότητα. Τον Απρίλιο του 2011, όταν πρόεδρος του Κινήματος ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίζεται η διαγραφή του από την Ιπποκράτους, μετά τις υποθέσεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και εμπλέκουν το όνομά του σε μια σειρά υποθέσεων.
Λίγο νωρίτερα, ο γάμος του με τη Βίκυ Σταμάτη με την οποία απέκτησε ένα παιδί, προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ο γάμος έγινε στο Παρίσι, ενώ η δεξίωση που ακολούθησε σε πολυτελές ξενοδοχείο έθεσαν τον κ. Τσοχατζόπουλο
στο στόχαστρο της κοινής γνώμης. Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός είδε το
όνομά του να εμπλέκεται σε μίζες γερμανικών υποβρυχίων της εταιρείας Ferrostaal, σε υποθέσεις με ακίνητα που ανήκουν σε παράκτιες εταιρείες και σε επαφές με επιχειρηματίες.
Μία από τις υποθέσεις αυτές οδήγησαν στη σύλληψή
του κ. Τσοχατζόπουλου, που είδε τους άνδρες των αστυνομικών αρχών να
εισβάλλουν στο σπίτι του, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης και να τον
μεταφέρουν στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στον εισαγγελέα...
ΠΗΓΗ newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου