Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Αριθμοί που προκαλούν... εφιάλτες

«Σε ποσοστό ρεκόρ η ανεργία». «Αριθμοί... σοκ». «Μάστιγα για την ελληνική κοινωνία η ανεργία». Μερικοί από τους τίτλους που συνόδευσαν τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας και αφορούσαν το ποσοστό για το μήνα Μάιο του 2012.

Πολύ καλά καταλάβατε... Το 23,1% που κατέγραψε επίσημα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία φαντάζει τεράστιο για την Ελλάδα των περίπου 10 εκ. κατοίκων. Ακόμη εφιαλτικότερες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για το αύριο... Σύμφωνα με τον Σάββα Ρομπόλη, επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ τα χειρότερα έρχονται.


«Μέχρι το τέλος του 2012 το συγκεκριμένο ποσοστό θα αυξηθεί και θα κυμανθεί μεταξύ 24 και 25%, δηλαδή σε αριθμούς περίπου 1 εκ. 200 χιλιάδες εργαζόμενοι». Και το 2013; «Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και με βάση την εικόνα της ύφεσης, για τον επόμενο χρόνο τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Δεν αποκλείεται οι άνεργοι στην Ελλάδα να φτάσουν το 1,5 εκ.», είπε ο κ. Ρομπόλης στη ΝΕΤ.

Τα μεγαλύτερα «θύματα» της ανεργίας, σύμφωνα με τους πίνακες, είναι τα άτομα ηλικίας 15-24 ετών όπου ένα στα δύο είναι άνεργα. Ακολουθούν αυτά της ηλικιακής κλίμακας 25-34 ετών όπου το ποσοστό μειώνεται κατά τι καθώς είναι 31,6%. Συνολικά, στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 26,8% από 20,4% που ήταν το Μάιο του 2011, ενώ στους άντρες αυξήθηκε σε 20,3% από 14,2%.

Ο επιστημονικός διευθυντής της ΓΣΕΕ περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση πρόσθεσε ότι: «Στη χώρα υπάρχουν 3,5 εκ. νοικοκυριά από τα οποία τα 424 χιλιάδες σήμερα δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο, ενώ παράλληλα υπολογίζεται ότι περίπου 1.200 εργαζόμενοι χάνουν κάθε εργάσιμη ημέρα τη δουλειά τους!»

Ακόμη ένας αριθμός με «ειδικό» βάρος που προέκυψε από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ότι στην Ελλάδα του 2012 ένας εργαζόμενος δουλεύει για να συντηρήσει έναν άνεργο, κι έναν οικονομικά μη ενεργό, δηλαδή ένα άτομο που δεν εργάζεται ή δεν αναζητά εργασία, ανήκει δηλαδή είτε στην ομάδα των συνταξιούχων, είτε των παιδιών.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου