Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο Η τελική μάχη για τα «τελευταία μέτρα»

Το  πολυνομοσχέδιο κατατίθεται τη Δευτέρα στην Bουλή για να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος την Τετάρτη το βράδυ, ωστόσο οι προσπάθειες συμβιβασμού μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Οι εξελίξεις της Κυριακής και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους εταίρους του στην κυβέρνηση δεν κάλυψαν την απόσταση που τους χωρίζει με αιτία το  εργασιακό. Παρά την έκκληση του πρωθυπουργού στους βουλευτές όλων των κομμάτων της συγκυβέρνησης ο κ. Φώτης Κουβέλης μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου επανέλαβε ότι η διαφωνία του για τα εργασιακά παραμένει και προδιέγραψε την στάση του στην ψηφοφορία που θα είναι «παρών». Ξεκαθάρισε πάντως ότι «θα παραμείνουμε στην κυβέρνηση».


Για τον κ. Σαμαρά το εργασιακό δεν είναι μείζονος σημασίας θέμα και προέχει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. για να μείνει ζωντανή η ελληνική οικονομία, ενώ προβάλλει τις καταστροφικές συνέπειες της ενδεχόμενης καταψήφισης των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας την Κυριακή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έβαλε το συνολικό πλαίσιο και έθεσε το δίλημμα που θα επαναλάβει και στην ομιλία του κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Είπε ότι «σήμερα το πρόβλημα δεν είναι αν θα ψηφιστεί το ένα ή το άλλο μέτρο, αλλά τί θα γίνει αν δεν ψηφιστούν συνολικά τα μέτρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει και η χώρα θα παραδοθεί στην λεηλασία του λόμπυ της δραχμής και σε άνευ όρων σύγκρουση των δύο άκρων. Από την άλλη πλευρά υποστήριξε ότι εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα, τότε, πέρα από τα 31,5 δισ. της δόσης θα διεκδικήσει περαιτέρω χρήματα από την ΕΕ που θα διατεθούν για την ρευστότητα της αγοράς και για να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία και ότι «δεν θα ξανακοπούν μισθοί και συντάξεις». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι «θέλουμε η ΔΗΜΑΡ να παραμείνει στην κυβέρνηση». Η επιμονή του κ. Κουβέλη πάντως έφερε πιο κοντά τον κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο και τροφοδοτεί τα σενάρια ανασχηματισμού με μεγαλύτερη συμμετοχή στην κυβέρνηση του προέδρου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.



Μεγάλη πλειοψηφία ζητούν οι εταίροι

Τα πράγματα όμως περιπλέκονται καθώς οι εταίροι και δανειστές που παρακολουθούν τις εσωτερικές εξελίξεις ζητούν την μέγιστη πλειοψηφία στην ψήφιση των μέτρων ως εγγύηση για την υλοποίησή τους την επόμενη ημέρα. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι συναρτούν τον τρόπο της εκταμίευσης -αν θα είναι σε μία δόση ή τμηματικά- και την περαιτέρω ενίσχυση της χώρας από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή και την ενότητα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι δε Γερμανοί δεν έχουν αποσύρει τις αξιώσεις τους για δεσμευμένο λογαριασμό και ξένους τοποτηρητές στην διοίκηση. Φυσικά ο κ. Σαμαράς θέλει να τα αποφύγει αυτά και επικαλείται τους κινδύνους ως πολιτικά επιχειρήματα για να πείσει τους κυβερνητικούς του εταίρους.
Το ερώτημα που συζητούν και στις μεταξύ τους συναντήσεις οι αρχηγοί είναι αν υπάρχει περιθώριο παραμονής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση εφόσον δεν ψηφίσει το πακέτο των μέτρων. Ο κ. Κουβέλης στην δήλωσή του ήταν σαφής ότι η άρνησή του για το εργασιακό «δεν αποτελεί επιλογή για να προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση ούτε προσκόματα στην συνολική διεκδίκηση για την εκταμίευση των 31,5 δισ. και την διατήρηση της Ελλάδας στην ΕΕ». Υποστήριξε όμως ότι οι μεταβολές στα εργασιακά αποτελούν ζήτημα εσωτερικής πολιτικής ότι δεν έχουν σχέση με τα δημοσιονομικά καθώς επίσης ότι τα δικαιώματα είναι ήδη αποσαρθρωμένα και ακόμη κι αν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση το θεσμικό πλαίσιο παραμένει.


Συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

Εν αντιθέσει προς ότι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ και στην ΔΗΜΑΡ η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής, όπως έδειξε τουλάχιστον η χθεσινή συνεδρίαση. Ο κ. Σαμαράς απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται ότι δεν τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις λέγοντας ότι «τηρούνται οι δύο βασικές, να αποκλειστεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ και να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, κάτι που θα γίνει με την εκταμίευση της δόσης». Αναγνώρισε πάντως ότι και στο παρελθόν και τώρα έχουν γίνει αδικίες που προκαλούν δίκαιες αντιδράσεις εκείνων που θίγονται και τις διέκρινε από τις αντιδράσεις των συντεχνιών και των προνομιούχων που αρνούνται να δεχθούν ότι το πάρτυ τελείωσε. Υποσχέθηκε δε ότι οι αδικίες θα αποκατασταθούν όταν το επιτρέψει η κατάσταση της οικονομίας. Η απάντηση ήλθε από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος είπε ότι οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν και έφερε σαν παράδειγμα τα 18 ισοδύναμα, και υποστήριξε πως ούτε η επαναδιαπραγμάτευση άλλαξε το μείγμα οικονομικής πολιτικής. Ωστότο είπε ότι θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων και ζήτησε από τον κ. Σαμαρά τα μέτρα αυτά να είναι πράγματι τα τελευταία γιατί διαφορετικά θα προκληθεί τυφώνας και θα καταρρεύσει το πολιτικό σκηνικό. Οι περισσότεροι βουλευτές πάντως κινήθηκαν στην γραμμή του αρχηγού και το συνολικό κλίμα που βγαίνει είναι η ενότητα.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου