Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η Κίνα εκλέγει νέα ηγεσία

«Ζούμε πάλι σαν να έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες». Αυτή η φράση ακούγεται καθημερινά από τους κατοίκους του Πεκίνου που τις τελευταίες ημέρες ζουν και εργάζονται σε διαφορετικούς ρυθμούς. Η αντίστροφη μέτρηση για το 18ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας έχει αρχίσει και οι κάτοικοι της πόλης το νιώθουν αυτό. Δημοσιογράφοι καταφτάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη, τα μέτρα στην πόλη είναι δρακόντεια και ο στρατός έχει παρουσία παντού. Οι πολίτες ελέγχονται συνεχώς ακόμα και για να διέλθουν από κεντρικά σημεία, ενώ κεντρικοί άξονες είναι αποκλεισμένοι με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το ήδη τεράστιο για την πόλη κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πεκίνο, την πόλη των 19,6 εκατ. κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του Νοεμβρίου του 2010), υπάρχουν μέρες που ακόμα και για μία απόσταση μόλις έξι χιλιομέτρων κάποιος μπορεί να χρειαστεί σχεδόν δύο ώρες.

Την κατάσταση έχει επιβαρύνει και ο κακός καιρός. Πότε βροχή, πότε χιόνι συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο για τον επισκέπτη, αλλά καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα για τους Κινέζους. Στα μέσα μεταφοράς στοιβάζονται σαν σαρδέλες, ενώ άλλοι προτιμούν να χρησιμοποιούν ποδήλατο χωρίς κανένα καιρικό φαινόμενο να τους πτοεί. Με τον κακό καιρό, ντύνονται με ένα τεράστιο αδιάβροχο και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το αγαπημένο τους -και φτηνό- μέσο μεταφοράς.

Το 18ο Συνέδριο του κόμματος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα σημάνει και την αλλαγή στην ηγεσία στη χώρα. Οι Κινέζοι πάντως φροντίζουν να μη μιλάνε γι αυτό, απλώς περιμένουν να ενημερωθούν επίσημα για τα γεγονότα και τις εξελίξεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας (τα οποία είναι κρατικά). Είναι πάντως διάχυτη η αίσθηση ότι αναμένονται ευρύτερες αλλαγές στην Κίνα. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι και η αλλαγή στον χώρο των media. Ετσι αναμένεται να αρχίσουν σταδιακά οι αποκρατικοποιήσεις στον χώρο με στόχο να προσαρμοστούν τα ΜΜΕ στις επιθυμίες του κοινού αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας.

Πάντως όσον αφορά τα ονόματα, ο Χου Τζιντάο δίνει τη θέση του στον Σι Τζινπίνγκ. Το πώς έγινε η επιλογή του νέου προέδρου δεν είναι γνωστό, όπως ποτέ δεν γίνονται γνωστοί στην Κίνα οι λόγοι που λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις. Ο Τζινπίνγκ είναι αντιπρόεδρος από τον Μάρτιο του 2008, ενώ από το συνέδριο θα εκλεγεί και το νέο πολιτικό γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, ένα πραγματικά πανίσχυρο όργανο. Επίσης θα διαγραφεί ο Μπο Σιλάι πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς που έχει γίνει ποτέ γνωστό στην Κίνα.

Αυτές τις ημέρες στο Πεκίνο καταφτάνουν δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά του πλανήτη για να καλύψουν τις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το protothema.gr βρέθηκε στο Πεκίνο και ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που μπήκε στο υπερσύγχρονο κέντρο Τύπου λίγες ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών.

Το 18ο Συνέδριο διεξάγεται στο Μέγαρο του Λαού στην πλατεία Τιεν Αν Μεν. Πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά, δίπλα στο κτήριο της Κεντρικής Τηλεόρασης έχει στηθεί το υπερσύγχρονο κέτρνο Τύπου. Εκεί από τις 8 Νοεμβρίου θα βρίσκονται 1.200 δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά του πλανήτη για να καλύψουν τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ είναι και ο χώρος όπου θα δοθούν οι συνεντεύξεις τύπου. Η μεγαλύτερη δημοσιογραφική αποστολή έρχεται από την Ιαπωνία (300 ρεπόρτερς), μετά από τις ΗΠΑ ενώ όσον αφορά την Ευρώπη, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει επιδείξει η Βρετανία που έχει και την πολυπληθέστερη αποστολή.



ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου