Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Σοκ από την τριπλή εκτέλεση στελεχών του PKK στο Παρίσι

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται με αφορμή την τριπλή δολοφονία των μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Παρίσι. Προειδοποίηση ή διαβολική συγκυρία; Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του PKK ή ηχηρό μήνυμα της ΜΙΤ; 

Η Φιντάν Ντογάν, η Σακινέ Τζανσίζ και η Λειλά Σοιλεμέζ βρέθηκαν νεκρές με μια σφαίρα στο κεφάλι η καθεμία στο Κουρδικό Ινστιτούτο του Παρισιού, στην οδό Λαφαγέτ, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ πρόκειται «σαφώς για εκτέλεση», κάτι για το οποίο δεν φαίνεται να υπήρχε καμία αμφιβολία. 

Άλλωστε οι τρεις γυναίκες δεν ήταν απλά τρία μέλη του κόμματος. Η Φιντάν Ντογάν ήταν αντιπρόσωπος της «Κουρδικής Εθνοσυνέλευσης» (ΚNK), που εδρεύει στις Βρυξέλλες κι η Λεϊλά Σοϊλεμέζ ακτιβίστρια.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει η περίπτωση της 54χρονης Σακινέ Τζανσίζ, με κωδικό όνομα «Σάρα», η οποία ίδρυσε στο πλευρό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άλλων Κούρδων αυτονομιστών το Κόμμα του Κουρδιστάν το 1978. 

Ποια ήταν όμως η «Σάρα»; 

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, η Τζανσίς γεννήθηκε στο Τουνζελί και μόλις ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή της ξεκίνησε η ενασχόλησή της με τους Κούρδους αυτονομιστές. Μάλιστα το 1979 σε ηλικία μόλις 21 ετών συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Ντιγιάρμπακιρ όπου λέγεται ότι υπέστη βάρβαρα βασανιστήρια. Αμέσως μόλις αφέθηκε ελεύθερη άρχισε να εργάζεται για το PKK με κωδικό όνομα «Σαρα». 

Μετά την αντίθεσή της για την εκτέλεση του μέλους του PKK, Μεχμέτ Σενέρ, αποσύρθηκε από τις αποστολές του κόμματος και έπειτα συνέχισε το έργο της από την Ευρώπη. 

Ήταν γνωστή επίσης η διαφωνία της με τον σημερινό ισχυρό άνδρα των Κούρδων ανταρτών, Φερμάν Χουσείν, αλλά και με τον επικεφαλής των οικονομικών του κόμματος Ζουμπεγίρ Γιλμάζ ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, φέρεται να την παρενόχλησε σεξουαλικά. 

Η Τζανσίζ λοιπόν ήταν τουλάχιστον ενοχλητική για τους ισχυρούς άνδρες του κόμματος, κάτι που ενισχύει την άποψη όσων πιστεύουν πως η δολοφονία της και των δύο ακόμα στελεχών έχει να κάνει με εσωκομματικές τριβές. 

Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσεΐν Τσελίκ ο οποίος με δηλώσεις του έδειξε ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους κόλπους του PKK.

Βέβαια από την άλλη η χρονική συγκυρία της τριπλής δολοφονίας ίσως να μην είναι τυχαία. Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονταν πληροφορίες στον τουρκικό Τύπου για επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τους Κούρδους αντάρτες του PKK για συνολική πολιτική λύση του Κουρδικού ζητήματος.
Έτσι αυτό που πολλοί υποστηρίζουν είναι ότι πίσω από τον θάνατο των στελεχών κρύβεται η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ με σκοπό να σαμποταριστούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Όπως αναφέρει ο Γκιουνέι Γιλντίζ Τούρκος ανταποκριτής του BBC «είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο υψηλό στέλεχος του PKK δολοφονείται στην Ευρώπη. Υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στο PKK και την τουρκική κυβέρνηση πως δε θα πραγματοποιούνταν τέτοιες επιθέσεις εναντίον στελεχών του PKK και κατά στελεχών της κυβέρνησης». Συμπληρώνοντας μάλιστα δήλωσε πως «οι δολοφονίες στο Παρίσι έφτασαν την ώρα των συνομιλιών ανάμεσα στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμντουλάχ Οτσαλάν και της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτές οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες για καμία από τις δύο πλευρές και συναντούν πολλούς που δείχνουν την αντίθεσή του».

Όπως δηλώνει ο ακτιβιστής και δημοσιογράφος του φιλο-κουρδικού πρακτορείου DIHA «αυτές οι δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν σε καίρια στιγμή.  Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK και οι συζητήσεις με τον φυλακισμένο ηγέτη του Αμντουλάχ Οτσαλάν συνεχίζονται. Μοιάζει λοιπόν κάποιος να θέλει να εμποδίσει την ειρηνευτική διαδικασία, μοιάζει σαν κάποιος να θέλει να προκαλέσει χάος».

Την ίδια στιγμή στο Παρίσι δεκάδες ήταν οι Κούρδοι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κέντρο της κουρδικής κοινότητας κρατώντας σημαίες με το πρόσωπο του Οτσαλάν και φωνάζοντας «Είμαστε όλοι PKK», «Τουρκία: δολοφόνος, Ολάντ: συνεργός».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «φρικτή» τη δολοφονία των τριών γυναικών που ανήκαν στη κουρδική μειονότητα, προσθέτοντας ότι γνώριζε το ένα από τα θύματα.

«Είναι φρικτό... αφορά τρία πρόσωπα, εκ των οποίων η μία (ήταν) γνωστή σε μένα και σε πολλούς πολιτικούς, διότι μας συναντούσε συχνά» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ελπίζει ότι η δολοφονία στο Παρίσι των τριών ακτιβιστριών, περιλαμβανομένης της Σακινέ Τζανσίζ, ιδρυτικού μέλους του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), δεν θα διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγει η κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με τους αντάρτες διαμέσου του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν. 
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου