Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Το «τυχαίο γεγονός» που καίει το Μαξίμου

Δίπλα στη μέχρι σήμερα αγωνία του κ. Σαμαρά να αποφευχθεί το «τυχαίο γεγονός» που θα έθετε σε κίνδυνο την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων και άρα την εκταμίευση της επόμενης δόσης, προστίθεται πλέον το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» στο μέτωπο της λίστας Λαγκάρντ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης μη γνωρίζοντας τι μπορεί να… ξημερώσει σε αυτήν την υπόθεση αφού ώρα με την ώρα τα δεδομένα ανατρέπονται από εξελίξεις που ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να προδικάσει που θα καταλήξουν.


Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να κρατήσει την κυβέρνηση «πάνω στις ράγες» με κινήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να δείξουν ότι η υπόθεση της λίστας δεν θα αποπροσανατολίσει το κυβερνητικό έργο, τους υπουργούς, τους βουλευτές και γενικότερα τη διοικητική και κρατική μηχανή. Το χθεσινό 24ωρο του κ. Σαμαρά ήταν «γεμάτο» από τέτοιες κινήσεις αφού ο Πρωθυπουργός θέλει να περάσει –και στους βουλευτές του –το μήνυμα ότι η υπόθεση της λίστας και της προκαταρκτικής δεν θα συμπαρασύρει συνολικά την κυβέρνηση σε ένα «μούδιασμα» ή μία συνολικότερη αδράνεια.

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τους κυρίους Μεϊμαράκη, Στουρνάρα και Μπαλτάκο έδωσε σαφείς οδηγίες για την κοινοβουλευτική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί έτσι ώστε μέχρι την προσεχή Δευτέρα να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες. Να ψηφιστούν όλες οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, να προχωρήσει η ψήφιση του φορολογικού και να κλείσει και η δέσμευση με τον γ.γ. εσόδων κάτι που έγινε λίγες ώρες αργότερα με την τοποθέτηση του Χ. Θεοχάρη στη συγκεκριμένη θέση για την οποία υπήρξαν μεγάλες κόντρες στο παρασκήνιο ακόμη και μεταξύ μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας και η μετωπική της κυβέρνησης με την Κουμουνδούρου έδωσαν την ευκαιρία στα κόμματα της συγκυβέρνησης να αλλάξουν έστω και για λίγο την «ατζέντα» μεταφέροντάς την σε ένα προνομιακό πεδίο για εκείνη αφού οι διφορούμενες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και η εν γένει στάση του εντός της βουλής, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, αφαιρεί επικοινωνιακούς πόντους από την Κουμουνδούρου –πόντους που έχει ήδη κερδίσει με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ταυτόχρονα, η παρουσία του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών ερμηνεύθηκε από διπλωματικούς κύκλους ως ένα σαφές μήνυμα κυρίως προς την πλευρά Γκρουέφσκι ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να κάνει κινήσεις προς τα μπροστά για το θέμα της ονομασίας αντίθετα με τη συνολικότερη στάση που έχει δείξει μέχρι σήμερα η ηγεσία της γειτονικής χώρας. Ο Μ. Νίμιτς, όπως πιστεύουν στη Β. Σοφίας, πήρε αυτό το μήνυμα από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά ωστόσο ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να πει το τι θα συναντήσει ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών στη γειτονική χώρα αφού η κυβέρνηση του κ. Γκρουέφσκι βρίσκεται σε μία πολυμέτωπη σύγκρουση με τις μειονότητες εντός των Σκοπίων, την αντιπολίτευση αλλά και όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες.

Ο Πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση θέλει να προστατεύσει τη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης την ώρα που κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη λίστα Λαγκάρντ. Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. πιστεύουν ότι η πόλωση μπορεί εν τέλει να λειτουργήσει θετικά για την κυβέρνηση σε όλη τη διαδικασία της βουλής που θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα με τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής.

Η αγωνία όμως στο παρασκήνιο παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου παραμένει: Οι τέσσερις κάλπες και η μυστική ψηφοφορία, η «επιλογή» Παπανδρέου και το ενδεχόμενο η όλη συζήτηση να ακουμπήσει συνολικά την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο ή στα μυστήρια της ΕΛΣΤΑΤ προκαλεί μεγάλους πονοκεφάλους στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει ήδη αρχίσει να παίρνει τις πρώτες διαστάσεις στο διεθνή τύπο και όπως περιμένουν στην Αθήνα το «ενδιαφέρον» αυτό θα ενταθεί όταν θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι εταίροι και δανειστές πάντως όπως φάνηκε και στην τελευταία συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για την πορεία του…usb, τις αντιγραφές του ή το χαμένο cd-rom αλλά για τις χαμηλές πτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου