Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Έρογλου: Δύο κράτη και όχι ένα και αδιαίρετο στην Κύπρο

Ξεκαθαρίζει ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να προφυλάσσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων."Για μας το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε μια συμφωνία που θα προφυλάσσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων" δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου, επισημαίνοντας ότι πολλές χώρες που έχουν συμφέροντα στη Μεσόγειο, πιέζουν για άμεση επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «αυτή η υπόθεση είναι όλων μας και με ζέση προσπαθούμε για ένα αποτέλεσμα με τον καλύτερο τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να πεις πως μια συμφωνία είναι πιθανή, εάν το κείμενο προκαλεί ανησυχίες και δημιουργεί προβλήματα».

Τα κρατίδια που θα ιδρυθούν, είπε, θα είναι κυρίαρχα και αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι θα είναι ένα και αδιαίρετο κράτος, όπως υποστήριξε.

«Επιθυμία μας είναι να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη δύο ιδρυτικών κρατιδίων. Το σημαντικό είναι ο τουρκοκυπριακός λαός και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Θα εργαστούμε για να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει αυτή την ισορροπία» σημείωσε.

Και το κοινό ανακοινωθέν, είπε, δεν θα μπορεί ποτέ να περιλαμβάνει τα συμφέροντα της μιας πλευράς, τονίζοντας πως προσπάθησαν να βρουν μια μέση οδό, που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Ακόμη, υποστήριξε ότι, κατά τη γνώμη του, το κοινό ανακοινωθέν δεν ήταν αναγκαίο, καθώς ο ίδιος, από τότε που εξελέγη στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, είχε διαβεβαιώσει πως θα συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν.

«Οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν με μια συμφωνία ή με μια μη συμφωνία. Ευχή μας είναι και η απέναντι πλευρά να έχει πρόθεση για λύση και θα φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα κατοχυρώνει όχι μόνο τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων» κατέληξε.

Από την πλευρά του, το γεγονός ότι ένα νέο πλαίσιο έχει προκύψει με το κοινό ανακοινωθέν και αυτό θα βοηθήσει τις πλευρές κατά την επικείμενη διαδικασία, επισήμανε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν από εκεί που είχαν μείνει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί», σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι το κοινό ανακοινωθέν θα επηρεάσει, ώστε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μετατραπεί σε μια αποτελεσματική διαδικασία και στην επίτευξη λύσης.

Το πλαίσιο αυτό θα βοηθήσει τις πλευρές να διαμορφώσουν έναν πιο υγιή διάλογο. «Η νέα αντίληψη που επικρατεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μια σημαντική εξέλιξη με την έννοια ότι θα μπορούσε να συμβάλει σε μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών».

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από το σημείο που είχαν μείνει, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές. Παρατήρησε ωστόσο ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ορισμένα βασικά ζητήματα, λέγοντας ότι αυτά τα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι και θα διαπραγματευτούν ένα προς ένα.

Υποστήριξε ότι μια διαδικασία «πάρε - δώσε» είναι απαραίτητη, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα σε αυτά τα θέματα.

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και δήλωσε αισιόδοξος για τη νέα διαδικασία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάλι με τη «Χαλκίν Σεσί», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου απέρριψε τη συμμετοχή του «υπουργού» Εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, στη διαπραγματευτική του ομάδα.

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από πηγές εντός της λεγόμενης «κυβέρνησης» ότι ο «πρωθυπουργός», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, υπέβαλε πρόταση προς τον Ντερβίς Έρογλου να συμπεριλάβει τον Ναμί στη διαπραγματευτική ομάδα του, αλλά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε ότι ο συνομιλητής του κ. Ναμί είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. «Ας πάει να συναντηθεί με αυτόν» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου