Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Τυφώνας σαρώνει τη Βρετανία(Βίντεο)

Η ταχύτητα των θυελλωδών ανέμων φτάνει τα 160 χιλιόμετρα την ώρα - Μπλακ άουτ σε περισσότερες από 420.000 κατοικίες και επιχειρήσεις - Αντιμέτωποι με τις χειρότερες πλημμύρες των δύο τελευταίων αιώνων οι Βρετανοί Στο έλεος της κακοκαιρίας παραμένει η Μ. Βρετανία, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να έχει εκδώσει «κόκκινη προειδοποίηση» για τη δυτική Ουαλία και τη βορειοδυτική Αγγλία, όπου θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν και οι πλημμύρες μετατρέπουν τους δρόμους σε ποτάμια.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, πάνω από 420.000 επιχειρήσεις και κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα.
Στο μεταξύ η κυκλοφορία σε οδικά δίκτυα έχει διακοπεί, δέντρα έχουν πέσει στο οδόστρωμα, σιδηροδρομικοί σταθμοί και σχολεία παραμένουν κλειστά και οι τοπικές αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο».
Στη μάχη με την κακοκαιρία έχουν πέσει και οι άνδρες του βρετανικού στρατού, οι οποίοι παρέχουν σάκους με άμμο στους πολίτες, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Την ίδια στιγμή, παρότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως θα κάνει οτιδήποτε δυνατό για να βοηθήσει τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών, πηγές που επικαλείται το Sky News, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν πόροι για την ανακούφιση των πολιτών, των οποίων οι περιουσίες έχουν σοβαρές βλάβες ή έχουν καταστραφεί.
Την ίδια ώρα, από τις κατοικίες που έχουν εκκενωθεί, δεκάδες είναι τα περιστατικά λεηλασιών που έχουν καταγγελθεί στις τοπικές αρχές.
Από την κακοκαιρία δε γλίτωσαν ούτε οι στέγες σπιτιών και σχολείων, ενώ σχολικό υπέστη ζημιές από πτώση δέντρου, χωρίς ωστόσο να τραυματιστούν τα παιδιά που επέβαιναν σε αυτό.
Παράλληλα, η υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε 16 προειδοποιήσεις για σφοδρές πλημμύρες, 14 στο Μπέρκσιρ, στο Σόμερσετ και το Σάρεϊ, όπου η στάθμη του ποταμού Τάμεσης ξεπέρασε το όριο προκαλώντας υπερχείλιση.
Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε πως αναμένονται σφοδροί άνεμοι, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στις κατοικίες τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.
Ωστόσο, από την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με το μετεωρολόγο του BBC Wales, οι άνεμοι αναμένονται να υποχωρήσουν, αν και καταιγίδες προβλέπεται να σημειωθούν.
Παρόλα αυτά, από την Παρασκευή το σφοδρό κύμα ενδέχεται να επανέλθει, με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις με κίνδυνο για περαιτέρω πλημμύρες.
«Αν βρέξει απόψε, αύριο θα είναι πολύ δύσκολα. Έχουμε προετοιμαστεί στο σπίτι, μεταφέροντας όλα τα αντικείμενα στον πρώτο όροφο. Είναι άσχημα, πολύ άσχημα», δήλωσε 43χρονη κάτοικος της περιοχής Ντάτσετ.
Πάντως, τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών, κύκνοι έκαναν την εμφάνισή τους σε κεντρικούς δρόμους που έχουν μετατραπεί σε ποταμούς, προσφέροντας μοναδικό θέαμα στους πολίτες.






















ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου