Η Άγκυρα επιχειρεί εκ νέου να επιτύχει ένταξη στην PESCO από την πίσω πόρτα και χωρίς να τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις της Συνεργασίας, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αναζήτηση από πλευράς ΕΕ μιας "στρατιωτικής ταυτότητας" εκλήφθηκε από την Τουρκία ως ευκαιρία να πετύχει συμμετοχή στην PESCO. Χωρίς ωστόσο να το επιτυγχάνει επειδή ακριβώς δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί προκειμένου μια χώρα να ενταχθεί στη Συνεργασία. Μεταξύ των κριτηρίων που πληρούνται από την Τουρκία είναι:
1. Συμφωνία για ασφαλή ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη μέλη. Θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία σε καμιά περίπτωση δεν προτίθεται να ανταλλάξει διαβαθμισμένες πληροφορίες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάτι που φαίνεται μέσα από τον διάλογο ΕΕ-ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της τουρκικής στάσης έναντι της Κύπρου.
2. Μια σειρά πολιτικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας, επίσης δεν πληρούνται από την Τουρκία, λαμβανομένων υπόψη των επιθετικών της ενεργειών σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε πρόσφατα (Σίγμα) πως λαμβάνει "κάποια μηνύματα από χώρες που θέλουν να αναβαθμίσουν την Τουρκία όσον αφορά την εξωτερική ασφάλεια και άμυνα της Ευρώπης και τη συμμετοχή της στην PESCO". Η αναφορά Κασουλίδη δεν ήρθε από το πουθενά καθώς ορισμένες χώρες σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σπρώχνουν με τον δικό τους τρόπο επικαλούμενες μεταξύ άλλων και τη γνωστή δικαιολογία περί συμβολής στη βελτίωση του διαλόγου ΕΕ-ΝΑΤΟ αλλά και στις σχέσεις της Άγκυρας με Ελλάδα και Κύπρο. Η συνταγή αυτή έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχή αποτελέσματα.
Αναφορές Καϊμακτσί
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί σε δηλώσεις του (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) επέκρινε την ΕΕ για το γεγονός ότι παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία το 2004, η χώρα του δεν βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ατζέντας και της PESCO. Σημειώνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα σε πολλούς τομείς λόγω του Κυπριακού, ο Καϊμακτσί είπε ότι αυτό επηρεάζει και τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Μιλώντας στην 79η Σύνοδο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, ο Καϊμακτσί υποστήριξε ότι η Τουρκία πάντοτε τασσόταν υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη και ότι διεξάγει διπλωματικές προσπάθειες με πολλές πλευρές συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Ρωσίας για να επιτευχθεί σταθερότητα και κατάπαυση του πυρός. Σημείωσε ότι κατά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας υπάρχουν πράγματα που αναλογούν στην ίδια, όμως υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται δίκαια στη χώρα του. "Όσο ισχυρή είναι η ενταξιακή διαδικασία, τόσο γρήγορες θα είναι και οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία", πρόσθεσε ο Καϊμακτσί επισημαίνοντας ότι το 80% του τουρκικού λαού τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ και ότι αυτό υποστηρίζουν και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε και την άποψη ότι "είναι μια αναγκαιότητα πλέον ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης" της Τουρκίας με την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και το πράσινο εμπόριο απαιτούν επειγόντως μια εκσυγχρονισμένη Τελωνειακή Ένωση, αφού η υφιστάμενη δεν καλύπτει τις ανάγκες.
Πηγή: Philenews
ΠΗΓΗ capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου