Άγγελος Νικολάου
Φωτογραφία: Οι επικεφαλείς των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, Ταξίαρχος Νικόλαος Βογιατζή (ΕΜΥ), δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης (Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου), Nir Stav (Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία ΙΜS).
Ενισχύεται η Κύπρος και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Μετεωρολογίας του νησιού στον τομέα των προγνώσεων καιρού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με το Μνημόνιο Συναντίληψης που θα υπογράψει άμεσα με τα αντίστοιχα Τμήματα της Ελλάδας και του Ισραήλ, δηλαδή την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Το εν λόγω Μνημόνιο, πέραν της ανταλλαγής μετεωρολογικών και θαλάσσιων δεδομένων με τις δύο χώρες, θα δώσει την ευκαιρία στο Τμήμα Μετεωρολογίας για περαιτέρω κατάρτιση των λειτουργών του και έρευνα, ενώ θα μπορεί να προβαίνει σε καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών. Επιπλέον, θα μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια των εργασιών στην ΑΟΖ με την πρόγνωση των ανέμων.
Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά και την παρουσίαση σχετικής πρότασης από τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, ενέκρινε την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για Τεχνική Συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Μετεωρολογίας (ΤΜ) του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ (IMS) και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (EMY) της Ελλάδας, ενώ εξουσιοδότησε τον διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας να προχωρήσει άμεσα με την υπογραφή του Μνημονίου.
Η ιδέα για συνεργασία προέκυψε μετά την τριμερή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον τέως πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδα, Αλέξη Τσίπρα, στην Beersheba του Ισραήλ στις 29 Δεκεμβρίου 2018. Στο πλαίσιο της συνάντησης ανακοινώθηκε από τους τρεις ηγέτες κοινή διακήρυξη, με στόχο το αμοιβαίο όφελος στον τομέα της Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας και των εφαρμογών. Μετά τη διακήρυξη οι διευθυντές των τριών οργανισμών εργάστηκαν στη συνομολόγηση του σχετικού Μνημονίου, το οποίο έτυχε νομοτεχνικού έλεγχου από τη Νομική Υπηρεσία.
Παρουσιάζοντας την πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Καδής εξήγησε πως το Τμήμα Μετεωρολογίας θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη συνεργασία, διότι θα έχει πρόσβαση σε ολοκληρωμένο αριθμητικό ατμοσφαιρικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού, το οποίο θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα έχει πρόσβαση σε αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης ανέμων και κατάστασης θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ασφάλεια των εργασιών στην ΑΟΖ, αλλά και για σκοπούς έρευνας και διάσωσης.
Ο κ. Καδής, κατά την παρουσίαση της πρότασης, επεσήμανε ακόμα πως θα εξασφαλιστεί μεταφορά στο Τμήμα Μετεωρολογίας της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, αναφορικά με την κυβερνοασφάλεια των πληροφοριών του συστήματος, ενώ στα σημαντικότερα είναι η κατάρτιση, η έρευνα αλλά και η ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών. Τέλος, ανέφερε πως στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 η ονοματοδοσία ακραίων βαροκλινικών υφέσεων (συστημάτων) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Έτοιμες για υπογραφή οι τρεις Υπηρεσίες
Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι μέλη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ) και ανήκουν στην περιοχή 6 (RAVI) του Οργανισμού αυτού. Τόσο ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας (ΤΜ) του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ (IMS), αλλά και ο διοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΜΥ) είναι διαπιστευμένοι ως μόνιμοι αντιπρόσωποι (PR) στον ΠΜΟ.
Μετά τη διακήρυξη στην Beersheba του Ισραήλ στις 29 Δεκεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της οποίας έγινε η τελετή της υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) οι Διευθυντές των τριών Οργανισμών TM, ΕΜΥ και IMS εργάστηκαν στη συνομολόγηση του σχετικού Μνημονίου, το οποίο έτυχε νομοτεχνικού έλεγχου από τη Νομική Υπηρεσία. Τόσο η IMS όσο και η ΕΜΥ ενημέρωσαν πρόσφατα το ΤΜ ότι το MoU είναι έτοιμο και από πλευράς τους για υπογραφή.
Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίνεται το περιεχόμενο του Μνημονίου Συναντίληψης, και εξουσιοδοτείται ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας για την υπογραφή του μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Οι τομείς που θα υπάρξει συμφωνία σύμφωνα με το Μνημόνιο
Στον τομέα της Θαλάσσιας Μετεωρολογίας & Μετρήσεων:
>> Ανταλλαγή μετεωρολογικών και θαλάσσιων δεδομένων.
>> Ανταλλαγή δεδομένων μετεωρολογικού ραντάρ σε πραγματικό χρόνο.
>> Κοινή χρήση και ανάπτυξη παράκτιων μετρήσεων της θαλάσσιας κατάστασης (συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ανίχνευσης τσουνάμι).
Στον τομέα των Αγρομετεωρολογικών Υπηρεσιών & Επιχειρησιακών Προβλέψεων:
>> Ανταλλαγή και ανάπτυξη ορθών πρακτικών στις Αγρομετεωρολογικές Υπηρεσίες (υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο & κλιματολογικές υπηρεσίες).
>> Ανταλλαγή και ανάπτυξη ορθών πρακτικών στον υπολογισμό και τη χρήση δεικτών κινδύνου δασικών πυρκαγιών.
>> Ανταλλαγή και ανάπτυξη ορθών πρακτικών στην αερομετεωρολογία.
>> Δημιουργία περιφερειακής πρακτικής ονομασίας καταιγίδας και φόρουμ συζήτησης μεταξύ των προγνώσεων της περιοχής.
Πρόβλεψη για το κλίμα
>> Ανταλλαγή ατμοσφαιρικών προϊόντων.
>> Ανταλλαγή και ανάπτυξη εποχιακών προβλέψεων (συμπεριλαμβανομένης της κοινής εξερεύνησης νέων τεχνικών).
>> Κοινή ανάπτυξη μοντέλου συμπεριφοράς δασικών πυρκαγιών.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου