Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Εάν ο Πούτιν δεν ακούσει ούτε τη συμβουλή του Σι Τζινπίνγκ θα οδηγήσει τη Ρωσία στην απόλυτη οικονομική καταστροφή: Ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Η διαδικτυακή συνάντηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με τον κομμουνιστή ηγέτη της Κίνας, ήταν αναγκαία και μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής που θα οδηγούσε ταυτόχρονα στην επικράτηση της ειρήνης.

Αυτά θα συμβούν εφόσον βέβαια ο πρόεδρος της Ρωσίας ακούσει τη δυνατή φωνή της διεθνούς κοινότητας. Δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα δεν το βλέπουμε, εκτός εάν το Πεκίνο αποφασίσει να τοποθετηθεί αποφασιστικά εναντίον της εισβολής και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει και οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Αλλά ο Ρώσος πρόεδρος

επιμένει να σκοτώνει και να καταστρέφει. Μέχρι στιγμής δεν ακούει κανένα. Και η μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας, για να αποφύγει ένα γενικευμένο πόλεμο, είναι ο κομμουνιστής ηγέτης της Κίνας

Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατέθεσε τη θέση του, και φαίνεται ότι τον άκουσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επιδίωξε και ο ίδιος τη συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Στην Ουάσιγκτον θεωρούν θετικές τις πρώτες δηλώσεις του Κινέζου προέδρου μετά τη διαδικτυακή συνάντηση. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ως μεγάλες δυνάμεις, και ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν υποχρέωση, αλλά και ευθύνη να σταματήσουν την ανθρωπιστική καταστροφή, να σταματήσουν τον πόλεμο και να επιβάλουν την ειρήνη.

Όπως δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ευθύνη να βοηθήσουν στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης.

Είναι μία ελπιδοφόρα δήλωση.

Ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από τον συνομιλητή του να ασκήσει όλη την επιρροή του και να πιέσει και να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει την εισβολή. Απομένει να ακούσουμε την απόφαση του Ρώσου προέδρου, που μέχρι της στιγμής δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό που κάνει είναι η καταστροφή ενός λαού, ανεξάρτητα από τι ο ίδιος πιστεύει. Στο μυαλό του δεν μπορεί να εισέλθει κανένας. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες τον περιγράφουν σε βαθύτατη κατάθλιψη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Σι Τζινπίνγκ ότι εάν η Κίνα ενισχύσει στρατιωτικά τη Ρωσία θα υποστεί κυρώσεις που θα κτυπήσουν την οικονομία της. Ως γνωστόν, εκατομμύρια Κινέζοι εργάζονται για αμερικανικές πολυεθνικές στηρίζοντας έτσι την κινεζική οικονομία.

Και όπως ενημέρωσε ο κ. Μπάιντεν πρόθεση του -εάν το Πεκίνο δεν τερματίσει τον ασύστολο ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες- θα ζητήσει την επιστροφή των εταιρειών αυτών στην Αμερική.


Η Ουάσιγκτον έχει πληροφορίες -όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ότι η Κίνα σχεδιάζει να βοηθήσει άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία.

Ο κ. Μπλίνκεν δεν μπορούσε να το δηλώσει πιο ξεκάθαρα: «Βλέπουμε, δήλωσε, με ανησυχία το ότι η Κίνα εξετάζει το να προσφέρει στη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια».


Ο κ. Μπάιντεν δεν έκρυψε τα λόγια του μιλώντας με τον Κινέζο ομόλογό του. Ή θα συνεφέρεις τον Πούτιν ή είσαι συνένοχός του. Ο καθένας επιλέγει: Ή την ειρήνη, ή τον πόλεμο…

Εκτός της Ουκρανίας, την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο χωρίζουν και άλλα θέματα. Από τον ανταγωνισμό μεταξύ τους μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία η Κίνα καταπατεί, επιβάλλοντας ένα άνευ προηγουμένου αυταρχικό καθεστώς. Η Ρωσία και η Κίνα είναι επίσημα οι πιο εχθρικές χώρες. Η Κίνα προς το παρόν διεξάγει οικονομικό πόλεμο, καθώς φέρεται πιο έξυπνα από τους Ρώσους.

Το βράδυ της Παρασκευής, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κάλεσε μία ενημέρωση των δημοσιογράφων που είναι διαπιστευμένοι στην αμερικανική Προεδρία.

Δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ βασικά είπε στον Κινέζο ομόλογό του, ότι τέρμα τα ψέματα. Θα είναι πολύ σκληρές οι επιπτώσεις και οι συνέπειες», εάν η Κίνα παράσχει την παραμικρή υλική στήριξη στη Ρωσία, και ενώ σκοτώνει αμάχους και καταστρέφει ολόκληρες πόλεις στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η αμερικανική Προεδρία σημείωσε:

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στήριξή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών μας».

Ο αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σημείωσε ότι το Πεκίνο αν στηρίξει τη Μόσχα, θα βρεθεί αντιμέτωπη όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με όλο τον κόσμο. Η Δύση μετρά τους φίλους και τους εχθρούς της. Αλλά κλείνει τα μάτια όταν πρόκειται για την Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αλλά η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες κάνουν τα στραβά μάτια. Κρίμα…

Η τελευταία κουβέντα του αξιωματούχου δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την Κίνα σε ότι αφορά την καταδίκη της ρωσικής εισβολής:

“Η συζήτηση”, τόνισε, “μεταξύ των δύο ηγετών ήταν άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής. «Θα δούμε τι αποφάσεις θα πάρει η Κίνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες»…

Κατά τα άλλα: Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει την στρατιωτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Και πιστεύεται ότι αυτό το πολεμικό υλικό των Δυτικών βοήθησε, ειδικά την Παρασκευή, την ουκρανική αντίσταση εναντίον της ρωσικής εισβολής.

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου