Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Οι κόκκινες γραμμές της Βουλγαρίας στη συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

 

Ο Αλεξάντερ Νικόλοφ στο euronews   -   Πνευματικά Δικαιώματα  AP Photo

Έναν δύσκολο συμβιβασμό θα αναζητήσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη σχετικά με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αγκάθι αποτελεί το πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αντιδράσεις από κάποιες χώρες μέλη ξεκίνησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση.
Η Ουγγαρία ηγείται της ομάδας των χωρών που αντιδρούν, η Σλοβακία και η Τσεχία εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες λόγω της μεγάλης εξάρτησης που έχουν από αυτό, ενώ και η Βουλγαρία έχει σοβαρές ενστάσεις.

Όπως λέει στο euronews, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, που βρέθηκε στην Αθήνα για το Forum Energy Dialogues, η Ευρώπη πρέπει να είναι αποφασισμένη και ξεκάθαρη και παράλληλα να λάβει υπόψη της τις δυσκολίες για τους πολίτες.

«Εάν αποφασίσουμε ότι ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι, αυτό θα πρέπει να ισχύει για κάθε κράτος μέλος. Δεν πρέπει να είναι σε επίπεδο χώρας ή σε επίπεδο περιφέρειας», τονίζει ο Αλεξάντερ Νικόλοφ, μιλώντας στο euronews και προσθέτει: «Πρέπει να είμαστε σταθεροί, να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στο να είμαστε πραγματικά σταθεροί στις κυρώσεις, αλλά και να κατανοήσουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι εύκολη ισορροπία, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι η κοινωνική δυσφορία είναι πιθανή».

Ο Αλεξάντερ Νικόλοφ θέτει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της Βουλγαρίας και τη θέση της χώρας του έναντι του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας: «Εναντίον...δεν θα έλεγα ότι είμαστε εναντίον, χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα ενεργήσουμε...Αν θέλουμε να λύσουμε την κατάσταση αυτή τη στιγμή, πρέπει να υπάρχει πειθαρχία. Επομένως, εάν είναι σαφές ότι η στρατηγική που θα είναι το αντίμετρο μπορεί να εφαρμοστεί σε δύο χρόνια, τότε ο στόχος (για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία) θα πρέπει να είναι δύο χρόνια. Αλλά αν είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και άμεσοι και να θέσουμε την κατάσταση στο τραπέζι ως έχει. Γιατί το να λέμε ψέματα στον εαυτό μας δεν βοηθάει στην κατάσταση».

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και άμεσοι και να θέσουμε την κατάσταση στο τραπέζι ως έχει. Γιατί το να λέμε ψέματα στον εαυτό μας δεν βοηθάει στην κατάσταση
Αλεξάντερ Νικόλοφ
υπουργός Ενέργειας Βουλγαρίας


Λύσεις για την ενεργειακή της ασφάλεια αναζητεί και η Σερβία, που αν και παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας, επιδιώκει να προστατευθεί έναντι αστάθμητων παραμέτρων που είναι πιθανό να την θέσουν σε κίνδυνο.

«Στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι προτεραιότητες της Σερβίας, είναι ίδιες με αυτές των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Πολλοί προμηθευτές. Ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Βουλγαρία με την Σερβία θα ολοκληρωθεί το 2023. Θα μας επιτρέψει να προμηθευόμαστε αέριο από το τερματικό στην Ελλάδα. Και στο μέλλον από άλλες πηγές φυσικού αερίου, όπως είναι ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου», τονίζει η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας της Σερβίας, Ζοράνα Μιχαϊλοβα.

Η ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι κρίσιμο τεστ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενότητα της αλλά και την ακεραιότητα της. Από την μία βρίσκεται η αλληλεγγύη και ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, από την άλλη βρίσκονται οι τιμές της ενέργειας, το πορτοφόλι των καταναλωτών και φυσικά το πολιτικό κόστος. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις σύντομα θα δούμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου