Γιάννης Νικήτας
Σημαντικές είναι οι ζυμώσεις τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ)/ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) όσο και σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) για τη πρόσκτηση του αμερικανικού μαχητικού πέμπτης γενιάς.
Από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες ώστε να διευκρινιστούν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Στόχος όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας είναι η γραφειοκρατική ετοιμασία της ελληνικής πλευράς ώστε μέσα στον χρόνο να αποσταλεί η λεγόμενη Letter Of Request (LoR) για τη πρόσκτηση του F-35.
Διευκρίνηση πρώτη: Να μην υπονομευθούν άλλες ανάγκες
Ο αγώνας που διεξάγεται είναι αρχικά να μην υπονομευτούν άλλες ανάγκες της ΠΑ. Είναι γνωστό πως για τη ΠΑ η πρώτη προτεραιότητα δεν είναι κατά τη παρούσα φάση το F-35 αλλά η μέριμνα για την αναβάθμιση των F-16 Block 50 τουλάχιστον. Άποψη μας πως εκτός των F-16 Block 50 μέγιστη δυνατή προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί και για την αναβάθμιση των F-16 Block 30.
Στην ίδια κατεύθυνση η ΠΑ έχει μεγάλες ανάγκες για τη συντήρηση των μεταγωγικών που ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση καθώς και για τη τεχνική υποστήριξη των ΑΣΕΠΕ. Ταυτοχρόνως προσπάθειες σε επίπεδο ΓΕΑ καταβάλλονται ώστε η ΠΑ να ενισχυθεί με νέα όπλα και ατρακτίδια ώστε τα νέα F-16 Viper να αξιοποιούν στο έπακρο τις επιχειρησιακές δυνατότητες των νέων ηλεκτρονικών και αισθητήρων των αεροσκαφών.
Επιπροσθέτως, το ΓΕΑ στοχεύει για την αντιμετώπιση των τουρκικών UAV και τον ολικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής αεράμυνας του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου με νέα χερσαία ραντάρ. Τέλος η στοχοποίηση και ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι στις άμεσες επιχειρησιακές προτεραιότητες της ΠΑ με τους επιτελείς του ΓΕΑ να δίνουν αγώνα ώστε όλα τα παραπάνω να μην ξεχαστούν χάριν του F-35.
Διευκρίνηση δεύτερη: Ζητούμενο οι παραδόσεις από το 2028 – Στόχος να αποκτηθεί το F-35 Block 4
Τόσο η ΠΑ όσο και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αντιλαμβάνεται πως το F-35 θα έχει χρονικό ορόσημο το 2028. Τόσο γιατί στη γραμμή παραγωγής προηγούνται άλλες χώρες όσο και για την ανάγκη η ΠΑ να παραλάβει ένα ώριμο τεχνολογικά αεροσκάφος δίχως τις παιδικές ασθένειες και τα προβλήματα κατά τη παρούσα χρονικό περίοδο.
Η ΠΑ έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να προμηθευτεί το F-35 Block 4 ώστε να παραλάβει ένα ολοκληρωμένο μαχητικό πλήρως ολοκληρωμένο και με όλες τις νέες δυνατότητες (πιστοποιήσεις όπλων κτλ).
Διευκρίνηση τρίτη: Τα όπλα
Για τη ΠΑ δεν προέχει μόνον η προμήθεια μιας υπερσύγχρονης αεροπορικής πλατφόρμας όπως το F-35 αλλά ταυτοχρόνως να προμηθευτεί και τα κατάλληλα όπλα που θα κάνουν τη διαφορά. Ήδη η απόκτηση του Rafale έχει φέρει τη ΠΑ στη νέα εποχή με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και τα καλύτερα όπλα. Είτε αυτά αφορούν τη κρούση (SCALP, EXOCET και δυνητικά τις απαραίτητες AASM με τη προοπτική μιας 2ης Μοίρας) είτε την αναχαίτηση με τα state of the art βλήματα Meteor και μεσοπρόθεσμα τα MICA NG.
Συνεπώς τη ΠΑ την απασχολεί εκτός της πλατφόρμας και το ζήτημα των νέων όπλων που θα μεγιστοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του μαχητικού πέμπτης γενιάς.
Διευκρίνηση τέταρτη: Να μην υπάρξει εμπρόθεσμο πρόγραμμα πληρωμών
Σύμφωνα με πληροφορίες για να μην υπονομευτούν όλες οι προαναφερθείσες εξοπλιστικές ανάγκες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αναμένεται να διεκδικήσει και να διαπραγματευτεί ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα αποπληρωμών το οποίο όχι μόνον δεν θα υπονομεύσεις τις εξοπλιστικές ανάγκες της ΠΑ αλλά δεν θα υποσκάψει και τις εξοπλιστικές ανάγκες των άλλων δύο κλάδων και συγκεκριμένα του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.
Είναι ευρέως γνωστό πως η προμήθεια του F-35 δεν αποτελεί τη πρώτιστη προτεραιότητα κατά τη παρούσα χρονική περίοδο τόσο για τη ΠΑ όσο και για τους άλλους δυο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρόσκτηση των Rafale σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 σε επίπεδο Viper καθώς και τη απαραίτητη αναβάθμιση των F-16 Block 50 και των F-16 Block 30 διασφαλίζουν σύγχρονα μαχητικά και παράλληλα διατηρούν ένα ικανοποιητικό αριθμό μαχητικών. Διότι όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη για τη ΠΑ εκτός από τη ποιότητα αναγκαία είναι και η ποσότητα μαχητικών με οροφή τα 200.
Συνεπώς παραμένει σημαντικό ζητούμενο να μην υπάρξει ένα πρόγραμμα πληρωμών εμπρόθεσμο ώστε να υπάρχουν κονδύλια και για το σύνολο των κλάδων.
Διευκρίνηση πέμπτη: Ο αριθμός των μαχητικών
Όπως σημειώνουν επιτελείς της ΠΑ στον γράφοντα ο άμεσος στόχος είναι μια Μοίρα με αριθμό μαχητικών της τάξης των 20- 25 αεροσκαφών ενώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ο απώτερος στόχος είναι η συγκρότηση δύο Μοιρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου