Στα ελληνικά ιδανικά καλοσύνη, αγάπη, φιλότιμο, δημοκρατία, αναφέρθηκε στην πρώτη δημόσια ομιλία του ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτές οι αξίες είναι μερικά από τα μεγαλύτερα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην πρεσβευτική του οικία λίγες ώρες
μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Τζορτζ Τσούνης τόνισε πως η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή ούτε πιο σημαντική και επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Μάλιστα, επιδοκίμασε τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας για την ενίσχυση της δημοκρατίας στα Βαλκάνια, διότι προάγει την περιφερειακή ευημερία και σταθερότητα. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι μεγάλος φίλος της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας που συνεχώς αυξάνει στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν.Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε πως οι δύο χώρες αν και έχουν καταφέρει πολλά, υπάρχει περιθώριο να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους και τη συνέργεια τους. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό και την «εκπληκτική ελληνική διασπορά» για την προώθηση των κοινών τους στόχους για ειρήνη ευημερία, μαζί.
Κάνοντας ειδική μνεία στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τη χαρακτήρισε ιστορική και σημείωσε πως η πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, εκ μέρους της δικομματικής ηγεσίας του Κογκρέσου, στον πρωθυπουργό να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία) είναι η ύψιστη τιμή που μπορεί να απονείμει το αμερικανό νομοθετικό σώμα σε έναν ξένο ηγέτη. «Αυτές οι προσκλήσεις επεκτάθηκαν γιατί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει σημασία για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πολύ περισσότερο. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ. Κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ευημερούσα και ασφαλή. Αυτή η δύναμη και η ενότητα είναι πιο σημαντικές σήμερα από ποτέ» σημείωσε.
Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, δήλωσε περήφανος Ελληνοαμερικανός με βαθείς δεσμούς με την Ελλάδα και σημείωσε πως είναι μεγάλη τιμή να επιστρέφει στις ρίζες του και να έχει την ευκαιρία να υπηρετήσει την Αμερική από εδώ.
Επίσης, εξήρε τη «σπουδαία δουλειά και τα επιτεύγματα» του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, της πρεσβείας και της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι. «Είναι μια εξαιρετική κληρονομιά που αφήνει πίσω της τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε» υπογράμμισε ο Τζορτζ Τσούνης.
Όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως είναι ένας απρόκλητος πόλεμος που έχει στοιχίσει τόσες πολλές αθώες ζωές και έχει τραγικά καταστρέψει τη Μαριούπολη, ένα προπύργιο της ελληνικής ταυτότητας. Επικαλούμενος τον Μπλίνκεν, είπε πως καθώς ο πόλεμος του Πούτιν μαίνεται στην Ουκρανία, «πρέπει να αυξήσουμε την αποφασιστικότητά μας και να αντισταθούμε σε αυτούς που τώρα επιδιώκουν να χειραγωγήσουν την ιστορική μνήμη για να προωθήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες». Προσέθεσε ότι ο Πούτιν προσπάθησε να διαστρέψει την ιστορία για να δικαιολογήσει τον απρόκλητο και βάναυσο πόλεμό του και ότι όσοι μελετούν ιστορία γνωρίζουν πως ο Πρόεδρος Ζελένσκι και ο γενναίος λαός της Ουκρανίας ενσαρκώνουν το πνεύμα εκείνων που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπερασπίζονται την κυριαρχία τους, τη δημοκρατία τους και το δίκαιο μέλλον της Ουκρανίας σε μια Ευρώπη ελεύθερη και ειρηνική, συμπλήρωσε.
Επιπροσθέτως, ειδική αναφορά έκανε στον ρόλο της Ελλάδας για τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων επί του φασισμού και των δυνάμεων της τυραννίας. «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη συμμαχική δύναμη που νίκησε μια δύναμη του Άξονα. Ο ελληνικός λαός ενέπνευσε τον κόσμο με τη δύναμη του χαρακτήρα του, όταν με θάρρος σηκώθηκε και είπε "Όχι" στον Μουσολίνι στις 28 Οκτωβρίου 1940, μία ημέρα που οι Έλληνες εορτάζουν περήφανα κάθε χρόνο ως την είσοδό τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Τζορτζ Τσούνης στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι μέσω των πολλαπλών απειλών που αντιμετωπίζουμε, παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης. «Η επιτυχία της διατλαντικής μας συμμαχίας, πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, έγκειται στη συλλογική φιλοδοξία όλων των μελών του ΝΑΤΟ να προστατεύσουν την ειρήνη σε όλο τον κόσμο και τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αυτοδιακυβέρνησης που όλοι μοιραζόμαστε» υπογράμμισε.
Αφού ανέφερε πως «βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα μεταξύ των δημοκρατικών αξιών, που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα, και των φωνών της τυραννίας και του αυταρχισμού», προέταξε ότι «η συλλογική μας απάντηση σήμερα θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας». Επισήμανε ακόμα πως όλες οι δημοκρατίες παγκοσμίως έχουν την ιερή υποχρέωση να προάγουν τα δημοκρατικά ιδανικά και να σταθούν ενωμένες ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις του σκότους που επιδιώκουν να ανατρέψουν τη βασισμένη σε διεθνείς κανόνες τάξη, στην οποία βασίζονται η συλλογική μας ασφάλεια και ευημερία. Εξάλλου, παρότρυνε σε τέτοιες στιγμές, είναι χρήσιμο να στραφούμε για καθοδήγηση στους Αρχαίους Έλληνες και προσέθεσε ότι πρέπει πάντα να επιλέγουμε να κάνουμε αυτό που είναι σωστό, «να σταθούμε, όπως πολύ εύστοχα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, "στη σωστή πλευρά της ιστορίας"».
Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη τους στους γονείς του - η μητέρα του Ελένη συμμετείχε στην εκδήλωση- που τον έμαθαν, όπως είπε, να μην ξεχνά ποτέ τις ρίζες του και τα ελληνικά ιδανικά της καλοσύνης, της αγάπης και πάνω απ' όλα της αγάπης για την τιμή, το φιλότιμο, μαζί με τη δημοκρατία.
Στην εκδήλωση στην αμερικανική οικία έδωσαν, μεταξύ άλλων, το παρών οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, επικεφαλής και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ makthes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου