Η Κόκκινη πλατεία στη Μόσχα της Ρωσίας
Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ισραήλ έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, αφότου η Ιερουσαλήμ καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως επαφίεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης να αποφασίσει αν το παράρτημα του Εβραϊκού Πρακτορείου στη χώρα, που βοηθά Εβραίους να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ, θα πρέπει να διαλυθεί και επέκρινε τη στάση του Ισραήλ στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, αφότου το Ισραήλ καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή έπειτα από σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ζαχάροβα: Μεροληπτική και αντιρωσική στάση από την ηγεσία του Ισραήλ
Σε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε πως η ηγεσία του Ισραήλ έλαβε μια μεροληπτική, αντιρωσική στάση στη σύγκρουση και απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε ανάμιξη στις διαδικασίες σε βάρος του Εβραϊκού Πρακτορείου.
«Είναι ένα ερώτημα για το υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτή είναι η πληροφόρηση που έχω. Είναι αναμφίβολα ένα νομικό θέμα», δήλωσε η Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με την οργάνωση.
«Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες έχουμε ακούσει, σε επίπεδο δηλώσεων, ρητορική από το Τελ Αβίβ που δεν είναι καθόλου εποικοδομητική και, το πιο σημαντικό, είναι μεροληπτική. Είναι πλήρως ακατανόητο και περίεργο για μας», είπε η Ζαχάροβα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε τη δικαστική εκκαθάριση του ρωσικού παραρτήματος του Πρακτορείου. Οι αρχές κάνουν λόγο για παραβιάσεις των νόμων περί ιδιωτικότητας από το Πρακτορείο, και αναμένεται να παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες σε ρωσικό δικαστήριο μεθαύριο, Πέμπτη.
Τα σχόλια φαίνεται να είναι μια προσπάθεια της Μόσχας να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση, που έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Ισραήλ για μια κρίση με τη Ρωσία, όπου ζει μια μεγάλη εβραϊκή κοινότητα.
Ισραήλ: Συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις από τυχόν κλείσιμο του Εβραϊκού Πρακτορείου στη Ρωσία
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, που ως υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τον Μάρτιο τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε σε μια δήλωση την Κυριακή, πως το κλείσιμο του παραρτήματος του Πρακτορείου θα ήταν σοβαρό, με συνέπειες για τις (διμερείς) σχέσεις.
Όμως σήμερα το γραφείο του Λαπίντ ανέφερε πως ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξαν γραπτές ευχές. Το γραφείο δεν είπε περισσότερα προς το παρόν για την αλληλογραφία αυτή.
Ο Λαπίντ έχει θέσει μια ομάδα Ισραηλινών δικαστών σε ετοιμότητα για να μεταβούν στη Ρωσία και να επιλύσουν το θέμα του Πρακτορείου, εφόσον η Μόσχα συμφωνήσει να τους δεχθεί. Μέχρι σήμερα το πρωί, η ομάδα δεν είχε αναχωρήσει. Η υπουργός Μετανάστευσης του Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρέμβασή τους δεν θα αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας.
«Θα επιλύσουμε το θέμα αυτό μέσω του διπλωματικού διαύλου, ακόμη κι αν (οι αντιπρόσωποι) δεν πάνε», είπε η υπουργός, Πνίνα Ταμάνο-Σάτα, στο δίκτυο Ynet TV.
Υπάρχουν 600.000 Ρώσοι επιλέξιμοι για να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ, είπε, και πρόσθεσε πως έχει σημειωθεί αύξηση στις αιτήσεις μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το Πρακτορείο, που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ και είναι η μεγαλύτερη εβραϊκή μη κερδοσκοπική οργάνωση στον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου