Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Forbes: Τα ρωσικά κανόνια στην Ουκρανία "αυτο-ανατινάζονται" - Ανοίγουν σαν μπανανόφλουδες [εικόνες]

 

Το ρωσικό πυροβολικό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού, με φωτογραφίες να δείχνουν πυροβόλα να έχουν σκάσει, με τις κάννες να έχουν ανοίξει σαν μπανανόφλουδες.

Οι πυροβολαρχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού και ξεμένουν από πυρομαχικά, μιας και ουκρανικοί πύραυλοι πλήττουν ολοένα και περισσότερες αποθήκες πυρομαχικών. Εξάλλου, φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο δείχνουν ρωσικά πυροβόλα να έχουν σκασμένες κάνες, που έχουν ανοίξει σαν μπανανόφλουδες.

Ειδικότερα, εικόνες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες απεικονίζουν δύο ρωσικά πυροβόλα με τις κάννες τους να έχουν "ανοίξει σαν μπανανόφλουδες", όπως λέει χαρακτηριστικά ο Mark Hertling, απόστρατος στρατηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος υπήρξε διοικητής μονάδων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Forbes.

Οι τσακισμένες στα δύο κάννες –μετά από βολή που έριξαν– υποδηλώνουν ότι τα ρωσικά πυροβόλα φθείρονται και δεν επισκευάζονται, όπως εξηγεί ο Hertling.

"Αυτά συμβαίνουν όταν δεν κάνεις συντήρηση", έγραψε ο ίδιος στο Twitter. "Οπωσδήποτε θα υπήρξαν και απώλειες από αυτό το περιστατικό".

Τέτοιου είδους βλάβες στο Πυροβολικό υποδηλώνουν ότι ο ρωσικός στρατός υφίσταται φθορές και αποδυναμώνεται, μετά από μήνες τακτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο την κατάληψη των Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Εντέλει, οι Ρώσοι –με τη βοήθεια των συμμάχων τους: αποσχιστές και μισθοφόρους– τα κατάφεραν και κατάλαβαν τις δύο πόλεις στις αρχές Ιουλίου. Τα ουκρανικά τάγματα που υπερασπίστηκαν το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ αποχώρησαν οργανωμένα προς τα δυτικά της χώρας. Ναι μεν κέρδισαν χρόνο, αλλά το τίμημα που πλήρωσαν σε ανθρώπινες ζωές και πολεμικό εξοπλισμό ήταν βαρύ.

Το Κρεμλίνο δεν έχει άπλετο χρόνο. Για την εισβολή στην Ουκρανία κινητοποίησε περίπου 150.000 στρατιώτες – με το 85% να πηγαίνει στην πρώτη γραμμή. Ο ρωσικός στρατός απαριθμεί τουλάχιστον 15.000 νεκρούς και πολλαπλάσιο αριθμό τραυματιών – είναι εξαντλημένος.

Έτσι, το Κρεμλίνο συντάσσει εσπευσμένα δεκάδες τάγματα εθελοντών, εκπαιδεύει για έναν μήνα τους νεοσυλλέκτους και έπειτα τούς προωθεί στο μέτωπο. Η Μόσχα θέλει να αναπληρώσει τάχιστα τις στρατιωτικές της απώλειες, για να αντεπεξέλθει σε τυχόν αντεπίθεση των Ουκρανών στο νότο.

Πάντως, το ρωσικό πυροβολικό δεν "αυτο-ανατινάζεται" χωρίς αιτία. Οι σχηματισμοί στην πρώτη γραμμή βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, όπως και τα πυροβόλα που τους υποστηρίζουν.

Με τις νέες ρουκέτες που έχει προμηθευθεί από τις ΗΠΑ, ο ουκρανικός στρατός χτυπά ρωσικές αποθήκες εφοδιασμού. Οι άνθρωποι του Κρεμλίνου που είναι επιφορτισμένοι με την υλικοτεχνική υποστήριξη απομακρύνουν τα πυρομαχικά και τις προμήθειες από το μέτωπο. Σε μερικές περιπτώσεις, ακόμη και σε απόσταση 60 μιλίων – πέρα από το βεληνεκές των καλύτερων ρουκετών M30/31 της Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι μακρύτερες γραμμές ανεφοδιασμού –τριπλάσια απόσταση σε ορισμένα σημεία– σημαίνουν και καθυστερήσεις στην παράδοση. Τα κονβόι που σχηματίζονται δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη κανονική ζήτηση των πυροβολαρχιών για βλήματα. Οι αναλυτές που εξετάζουν τα δεδομένα από τους δορυφόρους ανίχνευσης πυρός της NASA έχουν παρατηρήσει σημαντική μείωση των πυρών πυροβολικού στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι καθυστερήσεις στη συντήρηση ευθύνονται εν μέρει για την ανάσχεση του ρωσικού Πυροβολικού. Οι κάννες του φθείρονται με τη εντατική χρήση ή μπορούν ακόμα και να διαλυθούν. Τα πληρώματα έχουν δύο επιλογές: ή θα αντικαταστήσουν την κάννη ή θα ρισκάρουν μια έκρηξη.

Η διάρκεια ζωής μιας κάννης πυροβόλου όπλου εξαρτάται από τη συχνότητα και την ένταση της χρήσης, την ισχύ της εκρηκτικής ύλης και άλλους παράγοντες. Οι πυροβολητές του Αμερικανικού Στρατού συνήθως αντικαθιστούν τις κάννες τους μετά από 1.500 ρίψεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις, που εισέβαλαν στην Ουκρανία χωρίς επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, δυσκολεύονται να αντικαταστήσουν εγκαίρως τις κάννες. Οι φωτογραφίες με τα διαλυμένα πυροβόλα απεικονίζουν και την πραγματικότητα.

Ποια είναι η πραγματικότητα; "Ότι η Ρωσία βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χάνει τον πόλεμο", υποστηρίζει ο Hertling.

Πηγή: Capital.gr

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου