Τη ρωσική επιστράτευση, τα δημοψηφίσματα και την απειλή πυρηνικού πολέμου απο τον Πούτιν πρέπει να τα δούμε ενιαία. Είναι μια συνολική πολιτική. Που αποβλέπει και γιατί;
Για να καταλάβουμε:
1.-Η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία βάλτωσε. Χρειάζεται ανθρώπινη και οπλική ενίσχυση.
2.-Τι θέλει να κάνει ο Πούτιν με αυτήν την ενίσχυση;
-Τίποτε, προς το παρόν, δεν δείχνει ότι μπορεί να διευρύνει το μέτωπο του πολέμου. Θέλει να ελέγξει ολόκληρο το Ντονέσκ και το Λουγκάνσκ αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τα καταφέρει.
-Το πιθανότερο είναι να προσπαθήσει να κρατήσει όσα κατέχει.
3.-Για να μπορέσει να στείλει επίστρατους και να κάνει χρήση πυρηνικών πρέπει να υποστηρίζει ρωσικό έδαφος. Τα δημοψηφίσματα και η προσάρτηση των εδαφών στα οποία θα γίνουν αποβλέπουν, ακριβώς, σε αυτό. Να θεωρηθούν απο την Ρωσία- η διεθνής κοινότητα δεν θα το αποδεχθεί- ρωσικό έδαφος και να υποστηριχθούν με την αποστολή επιστράτων και την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.
Αυτό είναι το σκεπτικό.
Το ερώτημα, τώρα, είναι: θα κάνει χρήση τακτικών έστω, πυρηνικών ο Πούτιν;
Νομίζω πως όχι.
Σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών η Ρωσία θα καταστεί διεθνής παρίας. Ακόμη και χώρες που σήμερα έχουν κάποιου είδους σχέση με την Ρωσία, θα αποστασιοποιηθούν.
Και θα δοθεί στις ΗΠΑ το δικαίωμα να χτυπήσουν επιλεγμένους ρωσικούς στόχους που θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Όπως είπε ο Μπάϊντεν ο πόλεμος θα περάσει σε άλλο επίπεδο.
Η μόνη περίπτωση κατά την οποία θα θεωρηθεί δικαιολογημένη η χρήση πυρηνικών απο τη Ρωσία είναι να απειληθεί η εδαφική ρωσική ακεραιότητα στα αναγνωρισμένα διεθνώς ρωσικά σύνορα.
Αλλά σε αυτό το σημείο δεν πρόκειται να φθάσουμε. Η Ρωσία μπορεί να υποστηρίξει τα κατεχόμενα στην Ουκρανία με συμβατικά όπλα. Δεν φαίνεται, προς το παρόν, να μπορεί να διευρύνει το μέτωπο.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ενδιαφέρον βρίσκεται στο πως θα δουν τις εξελίξεις οι Αμερικανοί. Ποιο θεωρούν κρίσιμο σημείο για την έναρξη διαπραγματεύσεων;
4.-Υπάρχει και κάτι άλλο. Με τις προσαρτήσεις η Ρωσία διευρύνει την ατζέντα ενδεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλών.
Η Ουκρανία θέλει να επανακτήσει όλα τα κατεχόμενα απο τη Ρωσία εδάφη.
Η Ρωσία αποκλείεται να υποχωρήσει απο τον έλεγχο του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ, φυσικά, της Κριμαίας και μιας γέφυρας που θα ενώνει το Ντονέσκ με την Κριμαία.
Η απόσταση των “θέλω” των δύο μερών είναι τεράστια.
Γι αυτό η ειρήνη είναι, ακόμη, μακρυά.
Αυτός είναι ένας πολύ καλός χάρτης του BBC που εξηγεί όλα όσα έγραψα αναφέρονται στο σχόλιο.
1.-Η Ουκρανική αντεπίθεση σταμάτησε λίγο έξω απο τα σύνορα του Λουχάνσκ. Είναι το μωβ χρώμα στον χάρτη.
2.-Η Ρωσική προσπάθεια είναι να ελέγξει το Λουχάνσκ, το Ντονέσκ, την Ζαπορίγια και την Χερσώνα. ώστε να αποκτήσει συνεχή εδαφική επαφή απο το Λουχάνσκ ως την Κριμαία. Αυτόν τον χώρο θέλει να προσαρτήσει. Δεν θα κάνει πίσω απο αυτήν την επιδίωξη.
3.-Το Λουχάνσκ, όπως δείχνει ο χάρτης, το ελέγχει. Το ίδιο και την την Χερσώνα και την Κριμαία.
4.-Δεν ελέγχει το σύνολο του Ντονέσκ. Όπως βλέπετε δεν ελέγχει το άσπρο τμήμα στο Ντονέσκ που δεν είναι και μικρό. Και δεν ελέγχει, επίσης, και ένα μικρό τμήμα της Ζαπορίγια. Άσπρο, επίσης. Το μέρος του Ντονέσκ και της Ζαπορίγια που δεν ελέγχει θα προσπαθήσει να καταλάβει. Θα μπορέσει; Αμφίβολο.
5.-Εξαιρέσει της Κριμαίας τα δημοψηφίσματα γίνονται στις προαναφερθείσες περιοχές τις οποίες βλέπετε στον χάρτη.
Για την ακρίβεια ο χάρτης είναι του ISW. Institute for the Study of War.
Π.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου